Newsroom

Newsroom

Απάντηση της CISCO για τα προσωπικά δεδομένα – «Πυρά» κατά Κεραμέως για ξεπούλημα δεδομένων 1,5 εκατ. πολιτών

CISCO (Webex): «Δεν μοιραζόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας σε τρίτα μέρη»

AP100809027293

«Στην Cisco (Webex) δεσμευόμαστε για το σεβασμό του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων των χρηστών μας, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ. Δεν χρησιμοποιούμε για εμπορικούς σκοπούς και δεν μοιραζόμαστε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας σε τρίτα μέρη και δεν διεξάγουμε δραστηριότητες δημιουργίας προφίλ με τα δεδομένα αυτά», αναφέρει σε δήλωση της η Έλενα Πρασσάκη, διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Cisco, Ελλάδα – Κύπρος – Μάλτα.

«Οποιαδήποτε υποστήριξη ή τεχνικά δεδομένα που συλλέγονται, όπως περιγράφεται στη βασική συμφωνία προστασίας δεδομένων, διαγράφονται και χρησιμοποιούνται μόνο για την παροχή υπηρεσιών στους χρήστες μας. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί το Cisco Webex για τη διεξαγωγή της διαδικτυακής εκπαίδευσης για χιλιάδες μαθητές. Οποιεσδήποτε πληροφορίες από έναν χρήστη που συμμετέχει στην υπηρεσία Webex χρησιμοποιούνται, συλλέγονται και αποθηκεύονται, σύμφωνα με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ και τα Διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (ISO 27001, ISO27017, ISO27018, ISO27701 συμπεριλαμβανομένων των SOC 2 Type II, SOC 3 and C5) και ασφαλώς δεν χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προφίλ ή την κοινή χρήση των δεδομένων των χρηστών με οποιονδήποτε τρίτο μέρος. Επιπλέον, το Cisco Webex υποστηρίζει την κορυφαία στην αγορά κρυπτογράφηση end-to-end, παρέχοντας στους χρήστες μας και στα δεδομένα τους, την πλέον σύγχρονη αρχιτεκτονική ασφάλειας», αναφέρει η κ.Πρασσάκη.

Σάλος μετά τη δημοσιοποίηση των συμβάσεων με το υπουργείο Παιδείας

Υπενθυμίζεται ότι η Νίκη Κεραμέως δέχεται σφοδρή κριτική από χθες, όταν τελικά δημοσίευσε τις συμβάσεις με την Cisco για την τηλεκπαίδευση που κρατούσε κρυφή εδώ και μήνες η υπουργός Παιδείας στα συρτάρια της.

Στο πλαίσιο της γνωστής μεθόδου των πολυεθνικών περί “δωρεάν δοκιμής” λογισμικού φαίνεται να προκύπτει πως κάθε άλλο τελικά παρά δωρεάν ήταν, αφού εμφανίζεται το “δωρεάν” να έχει κοστίσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Όμως το πιο σκοτεινό είναι το θέμα των προσωπικών δεδομένων.

Με την πρώτη ματιά στη σύμβαση αλλά και και σύμφωνα με ρεπορτάζ του News247, φαίνεται πως η Κεραμέως έκανε “δώρο” στην εταιρεία προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών.

Όπως αναφέρει το news247.gr η πρώτη σύμβαση δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση επίσημη σύμβαση στην οποία έχει εμπλακεί (και έχει υπογράψει) το ελληνικό δημόσιο. Δεν υπάρχει καν αριθμός πρωτοκόλλου (μόνο γραφείου Υπουργού), δεν υπάρχει η ένδειξη ότι η σύμβαση αφορά την ελληνική δημοκρατία, δεν υπάρχει ψηφιακή υπογραφή, δεν εχει διαβιβαστεί σε καμία άλλη υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ίδια τη σύμβαση, προκύπτει πως η εταιρεία θα λάβει και γενικά θα κάνει ό,τι θέλει (από τα να τα αναλύσει μέχρι και να τα πουλήσει) τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατ. πολιτών χωρίς μάλιστα να ορίζεται ημερομηνία εγγραφής.

Με βάση την ανάλυση του site, η εταιρεία κατέχει μεταδεδομένα με μεγάλη σημασία καθώς μπορεί όποιος τα κατέχει να προσδιορίζει συμπεριφορές και προτιμήσεις, όπως το αν σταματήσαμε έξω από μια βιτρίνα ενώ είχαμε συνδεθεί σε ανοιχτό wi – fi, ή για πόσο χρόνο μείναμε σε κάποιο τμήμα του καταστήματος.

H ψηφιακή διεύθυνση κατοικίας και η ψηφιακή ταυτότητα της συσκευής αποτελούν το “φιλέτο” των προσωπικών δεδομένων. Γιατί; Διότι ο κάτοχος τέτοιου τύπου στοιχείων μπορεί να έχει μόνιμη πρόσβαση στις ενέργειες που αναπτύσσουν τα φυσικά πρόσωπα στο διαδίκτυο. Υπό προϋποθέσεις δύναται να διενεργεί συμπεριφορική ανάλυση. Με απλά λόγια, μπορεί να παρακολουθήσει, να αναλύσει, να καταλάβει τα ενδιαφέροντά μας και πτυχές της προσωπικότητάς μας.

Μας θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το τί έπραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος προσωπικά ο πρωθυπουργός με τη σύμβαση που κρατούσε κρυφή στα συρτάρια του με την Palantir. 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…