Απάντηση σε κείμενο του Τάκη Θεοδωρόπουλου στην εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Δεν θα αναφερθούμε στην επιστολή, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πολιτικά» (έτσι κι αλλιώς έχει εξαφανιστεί από το διαδίκτυο), αλλά στο ειρωνικό ύφος του κυρίου Θεοδωρόπουλου σε κείμενό του: «Η ψήφος των μεταναστών»,  στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 15/8/2019  https://www.kathimerini.gr/1038530/opinion/epikairothta/politikh/h-yhfos-twn-metanastwn, ένα κείμενο μονομερές, μεροληπτικό, γεμάτο ειρωνεία για αξίες όπως αλληλεγγύη, συνύπαρξη, διαπολιτισμός.

Screenshot 2

Το ειρωνικό άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, γραμμένο από κάποιο γραφείο στην Αθήνα, δείχνει έναν άνθρωπο που χωρίς να έχει γνώση, θέλει να έχει γνώμη. Ο κ. Θεοδωρόπουλος, αντί να ρωτήσει και να μάθει για την κατάσταση στη Λέσβο, δημοσιεύει ένα εύπεπτο κειμενάκι προς τέρψιν των συντηρητικών αναγνωστών του.

Σε αντίθεση με ό,τι γράφει στο κείμενό του, εδώ στη Λέσβο γνωρίζουμε ότι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Μόρια και γενικότερα στο νησί  είναι όλες καταγραμμένες, όμως  ο κ. Θεοδωρόπουλος δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει τον διοικητή του κέντρου της Μόριας.

Είναι επίσης γνωστό, ότι στο θέμα του προσφυγικού, οι απόψεις της Ν.Δ. και της Χρυσής Αυγής συμπίπτουν. Τμήμα δε της Χρυσής Αυγής στη Λέσβο, απορροφήθηκε από τους υποψήφιους συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας. Οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις ήταν να γίνει η Μόρια κλειστό κέντρο καταγραφής και το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, όπου διαβιούν οικογένειες αρμονικότατα και ειρηνικά, να ξαναγίνει κέντρο κυκλοφοριακής αγωγής.

Η ανησυχία εκατοντάδων οικογενειών προσφύγων/μεταναστών, (που δεν ενοχλούν, δεν προσβάλουν, αλλά προσπαθούν να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό μιας πόλης 30.000 κατοίκων), από τα μέτρα που θα «εμπνευστεί» η νέα κυβέρνηση είναι δικαιολογημένη, καθώς επηρεάζουν άμεσα τη ζωή, και το μέλλον τους.  Δικαιολογημένη είναι και η δική μας ανησυχία που ως αριστεροί ενεργοί πολίτες αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή καταγωγής να εκφράζει τη γνώμη του, να  διατυπώνει τις ανησυχίες του και να ζει με αξιοπρέπεια.

Σε ό,τι αφορά την ειρωνεία του για τον πολιτισμό, του υπενθυμίζουμε ότι πάντα μέσα από τη σύζευξη ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και φυλών εκούσια ή ακούσια, παράγεται πολιτισμός, φτάνει να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα τον στηρίξουν. Και στη Λέσβο, ευτυχώς υπάρχουν. Κι αν ακόμα είμαστε όρθιοι ως κοινωνία, το οφείλουμε και σ’αυτούς.

Το αν η νέα κυβέρνηση θα νοιαστεί για το νησί μας, το αν θα προσπαθήσει για την ένταξή τους ή την γκετοποίησή τους σε μία terra incognita, εξαφανίζοντάς τους από τα μάτια του συντηρητισμού, θα φανεί σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε παρόντες, υπηρέτες των αξιών και της προοδευτικής παράδοσης του νησιού μας.

 

Πηγή: blokia.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…