Aπάντηση Λάππα σε Τσιάρα περί «έρευνας για ανακάλυψη Ρασπούτιν»

«Πληροφορούμενος νέα δήλωση του υπουργού δικαιοσύνης κ. Τσιάρα περί έρευνας για ανακάλυψη  Ρασπούτιν, για μία ακόμα φορά διαπιστώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από την κατάληψη των υπουργικών θώκων, εκδηλώνουν «περίσσευμα» δηλώσεων, άκρατo βερμπαλισμό αχρείαστη λεξιλαγνεία και, μάλλον, περίεργη αντίληψη για τη φύση και την ποιότητα του αντικειμένου και των αρμοδιοτήτων του υπουργείου τους», αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης για έρευνα σχετικά με παραμβάσεις στο χώρο της δικαιοσύνης και το ρόλο του «Ρασπούτιν».

NewsRoom 11/08/2019 | 13:51

Και συνεχίζει:

Η δικαιοσύνη, και ειδικότερα η ποινική δικαιοσύνη, είναι το τελευταίο καταφύγιο (ultimum refugium) του κάθε πολίτη, ιδίως του κάθε κατατρεγμένου πολίτη, και αποτελεί το ύψιστο  και τελικό αγαθό (sumum bonum) κάθε ευνομούμενης κοινωνίας και διαιϊκής τάξης, την κορωνίδα του θετικού  δικαίου και ως τέτοια επιβάλλει  σε όλους όσους άμεσα ή έμμεσα έχουν σχέση με τον θεσμό της να επιδεικνύουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ορθολογισμό και σύνεση, και πρωτίστως αυτό επιβάλλεται ασφαλώς για την ηγεσία του υπουργείου δικαιοσύνης. Αντί να δηλώνουν ότι ερευνούν να ανακαλύψουν Ρασπούτιν εδώ και εκεί, καλύτερα για τη δικαιοσύνη, τους λειτουργούς της και τους πολίτες είναι να εργάζονται για την εμπέδωση κλίματος ηρεμίας, συναίνεσης και κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, ο μέγιστος στόχος άλλωστε και της ίδιας της δικαιοσύνης, η οποία είναι γνωστό ότι απεχθάνεται «ιστορίες» χωρίς αποδείξεις, μυθιστορίες και «ευκολίες», που το θετικό δίκαιο δεν αποδέχεται. Και πρέπει να γνωρίζουν οι κύριοι υπουργοί της δικαιοσύνης ότι στον τομέα αρμοδιοτήτων τους τίποτα δεν μπορεί να εκστομίζεται  με πρωτοφανή ευκολία και χωρίς αποδείξεις, γιατί «εξιστορήσεις» χωρίς αποδείξεις είναι μυθιστόρημα, και μυθιστόρημα με αποδείξεις είναι ιστορία. Ακόμα και η ιστορία κύριοι υπουργοί θέλει αποδείξεις, εκτός εάν από τη θέση σας επιλέγετε το μυθιστόρημα, κάτι  ανιστόρητο και επικίνδυνο για τους  ίδιους, το κράτος δικαίου, την κοινωνία και την συνοχή της. Αντιλαμβάνονται την αποστολή τους; Αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία επιθυμεί απαντήσεις για την αναστολή του θεσμού της  κοινωφελούς εργασίας (η οποία εφαρμόζεται συνεχώς και αδιαλείπτως επί τριάντα χρόνια στη  χώρα μας) που αποτελεί ισχύον δίκαιο στη χώρα μας από το 1991(ν. 1941) και ευρωπαϊκό κεκτημένο, να μας πουν πως θα αυξηθούν οι θέσεις των δικαστών,  εισαγγελέων (οι αυξήσεις που ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου θα υλοποιηθούν;), απαντήσεις για την εξευρωπαϊσμό των ποινών(με καθιέρωση νέων μορφών έκτισης όπως η κατ’ οίκον έκτιση ή με ηλεκτρονική επιτήρηση), εξορθολογισμό και εξανθρωπισμό του συνόλου της ποινικής δικαιοσύνης, αίτημα δεκαετιών της νομικής κοινότητας στη χώρα μας.  

Εμείς, η κυβέρνησή μας και ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, είχαμε το πολιτικό θάρρος («αρχή γαρ του νικάν, το θαρρείν», Πλούταρχος) να εισάγουμε για ψήφιση τους νέους Ποινικούς Κώδικες για τους οποίους σειρά νομοπαρασκευαστικών επιτροπών(με συμμετοχή διαδοχικά της κορυφής της ποινικοδικονομικής διανόησης και σκέψης στη χώρα μας, όπως Νικ. Ανδρουλάκης,  Ιωάν. Μανωλεδάκης, κ. Σιμεωνίδου-Καστανίδου κλπ.) εργάστηκαν πυρετωδώς μία ολόκληρη 15ετία για να παρουσιάσουν το σχέδιό τους. Δικό τους έργο είναι οι ποινικοί κώδικες, δεν είναι του Σύριζα, δεν είναι του υπουργού του, όμως το πολιτικό θάρρος είναι δικό του και ασφαλώς αναγνωρίζεται από τη νομική κοινότητα. Και η ελληνική Βουλή έκανε αυτό που έλεγαν τα ίδια τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής:  «Νομοθετούμε με το βλέμμα στο μέλλον και όχι με βάση τη συγκυρία». Και να θυμίσουμε στους κυρίους υπουργούς της δικαιοσύνης και το εξής: «η Πολιτεία πρέπει να φροντίζει στην ταχεία εκκαθάριση σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς του λευκού κολάρου, ο δρόμος αυτός ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη. Στη Γερμανία έχουν αλλάξει οι νόμοι εδώ και δεκαετίες και εμείς είχαμε τον Βαυαρικό Κώδικα εδώ και εκατονταετίες». Έλεος κύριοι υπουργοί της δικαιοσύνης, αναμέναμε άλλο πνεύμα, άλλη νοοτροπία, άλλη πρακτική στον πολύ ευαίσθητο τομέα που αναλάβατε, και πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος να συνειδητοποιήσετε ότι «εν τη δικαιοσύνη πάσαι αρεταί», και αυτό πρέπει να το αποδεικνύετε συνεχώς και αδιαλείπτως καθόλη της διάρκεια της θητείας σας. Θα το αντιληφθείτε σύντομα, αυτό είναι βέβαιο, ότι αυτό επιβάλλεται και αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

Τι είχε δηλώσει ο Τσιάρας

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο υπ. Δικαιοσύνης αφήνει αιχμές για «απόπειρες παρεμβάσεων» στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης .

«Σε πολλές περιπτώσεις είχε επιχειρηθεί να προκαταληφθεί η κρίση των λειτουργών της Δικαιοσύνης», υποστηρίζει στην ίδια συνέντευξη και δηλώνει βέβαιος ότι οι δικαστές που ερευνούν τις καταγγελίες για τον ρόλο του περιβόητου "Ρασπούτιν" θα βρουν και θα αναδείξουν την αλήθεια. «Σε κάθε περίπτωση η προσωπική μου άποψη είναι ότι κανείς δεν μπορεί να κινείται για πάντα στο σκοτάδι», σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο κ. Τσιάρας δηλώνει ότι θα κινούνται προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την υφ' όρους απόλυση βαρυποινιτών και την αποφυλάκιση «αμετανόητων» εγκληματιών και τρομοκρατών.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, διαβεβαιώνει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση «να συγκρουστούμε με τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις (...) και να διευκολύνουμε στην πράξη το έργο των Ελλήνων δικαστών», ζητεί από τους τελευταίους τη συνδρομή τους στην επίλυση του προβλήματος και δεσμεύεται ότι έως το τέλος του έτους θα έχει νομοθετηθεί η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια , όπου εξειδικευμένοι δικαστές θα εκδικάζουν υποθέσεις ανταγωνισμού, συμβάσεων κ.λπ.

Τέλος, χαρακτηρίζει πιθανή τη συγχώνευση της Οικονομικής Εισαγγελίας με την Εισαγγελία Διαφθοράς , όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.