Απάντηση Τσακαλώτου σε Τόμσεν: Δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε -μέσω συνέντευξής του στη Guardian- στο χθεσινό άρθρο του Πολ Τόμσεν, ο οποίος εκτός από τις ευθύνες που επέρριπτε στην Ελλάδα για το 3,5%, επέμενε στη μείωση αφορολογήτου και συντάξεων. «Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα ακόμη» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

57e8f6371dc524b1708b465e

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστρεψε τα πυρά του κατά του στελέχους του Ταμείου, επισημαίνοντας πως «αντί να έχει το θάρρος των παραδοχών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος ή και το χρονικό διάστημα των πλεονασμάτων, μετατοπίζει σε εμάς την πίεση για νέα μέτρα λιτότητας από το 2019 και μετέπειτα».

Ο υπουργός Οικονομικών στοχοποίησε εμμέσως και το Βερολίνο, αναφορικά με τα κράτη – μέλη που επιθυμούν να διατηρηθεί αυτό το δυσβάστακτο ύψος πλεονάσματος για 10 συναπτά έτη.  «Άλλες χώρες, προσθέτει, κινούνται προς ένα συμβιβασμό, προτείνοντας τη μείωση του επίμαχου χρονικού διαστήματος σε πέντε χρόνια» συμπλήρωσε.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ότι ούτε το ένα, ούτε το άλλο θα λειτουργήσουν και προτείναμε τη μείωση του στόχου στο 2,5%» αναφέρει στη συνέχεια, διευκρινίζοντας ότι η μείωση της μίας ποσοστιαίας μονάδας θα κατευθυνθεί εξ ολοκλήρου στην αποκλιμάκωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Η απάντηση του ΔΝΤ στην ελληνική πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ήταν η εξής: «Δεν μας νοιάζει εάν θα είναι τρία, πέντε ή δέκα χρόνια υψηλών πλεονασμάτων. Εμείς θέλουμε να δούμε περισσότερα μέτρα για να βγουν τα νούμερα, αφού δεν νομίζουμε πως το 3,5% είναι εφικτό χωρίς τέτοια μέτρα». Ο Έλληνας υπουργός μάλιστα, στιγματίζει το γεγονός ότι «οι εκπρόσωποι του Ταμείου δεν ασχολήθηκαν καν με τη συμβιβαστική πρόταση που καταθέσαμε».

Ο υπουργός απάντησε και στις επικρίσεις Τόμσεν περί μη εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας με την απαλλαγή πάνω από των μισών νοικοκυριών από τη φορολογία εισοδήματος, όπως επίσης και εξαιτίας των συντάξεων που είναι στα επίπεδα των πλέον πλούσιων Ευρωπαϊκών χωρών.

«Όταν περίπου το 45% των συνταξιούχων έχουν μηνιαίες αποδοχές κάτω από το όριο της φτώχειας των 665 ευρώ, και σχεδόν 4 εκατ. άνθρωποι – δηλαδή περισσότερο από το 1/3 του πληθυσμού – έχουν χαρακτηριστεί ότι κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, είναι δυνατόν το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα να είναι ότι οι συντάξεις και το αφορολόγητο όριο είναι πολύ γενναιόδωρα» αναρωτιέται και συμπληρώνει πως η αιτία απαλλαγής από την καταβολή φόρου είναι τα αναξιοπρεπή εισοδήματα που λαμβάνουν. 

«Έτσι, το ΔΝΤ, το οποίο υποτίθεται ότι επανεξετάζει τη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης και της ανισότητας – και δικαίως τονίζει τη σημασία της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς – φαίνεται να αγνοεί ότι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου δεν μπορεί παρά να αυξήσουν τόσο την ανισότητα όσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όμως, τουλάχιστον τότε… οι αριθμοί θα βγαίνουν» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Καταγραφή 22

Ο γγ της ομοσπονδίας ταξί ξεσπά (;) κατά της Μαρίνας Σάττι: «Το video clip προσβάλλει το επάγγελμα μας» (video)

Επίθεση στο videoclip της Μαρίνας Σάττι έκανε ο γγ της ομοσπονδίας ταξί

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018