Newsroom

Newsroom

Απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα

Σκληρή απάντηση έδωσε το ΥΠΕΞ στις προκλητικές τοποθετήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας κατά του Νίκου Κοτζιά έδωσε το ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα παραβιάζει διαρκώς τις «κόκκινες γραμμές»-παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο συστηματικά.

5a8819961dc524e86c8b459e

Μετά το προκλητικό περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας συνέχισε την προκλητική του συμπεριφορά, έχοντας απολέσει κάθε αίσθηση μέτρου, καθώς εγκαλεί τον τον Νίκο Κοτζιά για «μη ειρηνική» συμπεριφορά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε τον κ. Κοτζιά ότι έχει υιοθετήσει μία μη ειρηνική στάση (σ.σ σχετικά με τις δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό) και κάνει λόγο για μια στάση ανεύθυνη και τον καλεί να εναρμονιστεί.

‘Αμεση ήταν η απάντητησ από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Γεννηματά, που δήλωσε ότι «η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ νωρίτερα:

«Ανησυχούμε και εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τις παρατηρήσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος δηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφύγει σε μια «μη ειρηνική συμπεριφορά» εναντίον της χώρας μας, όπως αναφέρθηκε σε κάποια μέσα ενημέρωσης χθες (16 Φεβρουαρίου) . Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία μόνο πριν από λίγες ημέρες. Όπως προκύπτει σαφώς από το δελτίο Τύπου του Γραφείου του πρωθυπουργού μας σχετικά με το τηλεφώνημα, τονίζεται ότι μας ανησυχούσε η πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο με τη γειτονική Ελλάδα και ότι αναμέναμε από την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προς αποκλιμάκωση της έντασης. Έτσι επισημάνθηκε περαιτέρω η ανάγκη επικέντρωσης στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και της εδραίωσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διεξήχθη σε θετικό κλίμα παρά τις διαφορετικές απόψεις. Από την άποψη αυτή, επαναλαμβάνουμε ότι η χώρα μας προτιμά να μειωθούν οι εντάσεις Αιγαίο. Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υιοθετεί μια μη ειρηνική και θλιβερή στάση, ασυμβίβαστη με την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση. Καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να ενεργήσει με την κοινή λογική σύμφωνα με τις κοινές προσδοκίες που ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών». 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…