Απαλλάσσουν με βούλευμα τη Σαββαΐδου για το "πάγωμα" προστίμου 78 εκατ. ευρώ σε εταιρία

Την απαλλαγή της Κατερίνας Σαββαΐδου παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση να δικαστεί για τους χειρισμούς της στην υπόθεση με το πάγωμα προστίμου πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρία ενώ βρισκόταν στο τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, διέταξε το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας.

591331091dc524c3248b45ac

Ειδικότερα, σύμφωνα με το βούλευμα (υπ. αριθμόν 1190/2017) του Συμβουλίου Εφετών, η πρώην Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων απαλλάσσεται από την κατηγορία της απόπειρας απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Μάλιστα, με το ίδιο βούλευμα, απαλλάσσεται από την κατηγορία που αντιμετώπιζε ο κύριος μέτοχος της εταιρίας, Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης.

Ταυτόχρονα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να διαβιβάσει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθήνας το «υπόμνημα – αναφορά – αίτημα για άσκηση ποινικής δίωξης» του κ. Τσουκαλίδη που κατέθεσε τον Ιανουάριο του 2017 σε ανακριτή διαφθοράς για τυχόν ποινικές ευθύνες των ελεγκτών που πραγματοποίησαν τον επανέλεγχο και φέρεται να καταγγέλλονται πως δεν ενημέρωσαν εγκαίρως για τα αποτελέσματα του.

Την παραπομπή της Σαββαΐδου σε δίκη είχε προτείνει η εισαγγελέας

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του Συμβούλιο Εφετών έρχεται σε αντίθεση με την υπ’ αριθμ. 796/2017 εισήγηση της εισαγγελέως, Μαρία Γκανέ. Η εισαγγελική λειτουργός είχε προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη η Κατερίνα Σαββαΐδου κατηγορούμενη για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Το χρονικό της υπόθεσης

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με το «πάγωμα» του προστίμου μαμούθ, ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρία GENNET. Την υπόθεση αποκάλυψε σε όλο της το βάθος το Hot Doc στο τεύχος 87. Για την παραπομπή της η μη σε δίκη θα αποφανθεί τελικά το Συμβούλιο Εφετών.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2015 η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος της Κατερίνας Σαββαΐδου κατηγορώντας την για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, τρεις ημέρες μετά τις εξηγήσεις που έδωσε η Κατερίνα Σαββαΐδου ως ύποπτη για την σκανδαλώδη υπόθεση. Η ίδια δεν παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στους εισαγγελείς. Στο υπόμνημά της λοιπόν που κατέθεσε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της.

Οι δικαστικοί λειτουργοί δε φαίνεται να πείστηκαν από τις εξηγήσεις της και προχώρησαν στη δίωξη.

Όπως έγραφε το Hot Doc και ο Κώστας Βαξεβάνης (σ.σ την υπόθεση με το πάγωμα του προστίμου αποκάλυψε πρώτα η FMVOICE), η Κατερίνα Σαββαΐδου ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, γιατί, σύμφωνα με όσα της καταλόγισαν οι εισαγγελείς Γιάννης Δραγάτσης και Αγγελική Τριανταφύλλου, απέτρεψε την είσπραξη προστίμου 78 εκατομμυρίων από την εταιρία GENNET, η οποία είχε κόψει εικονικά τιμολόγια για να εμφανίσει την τοκογλυφία στην οποία επιδιδόταν ως συναλλαγές.

Η Σαββαΐδου, αντί να υπογράψει τις διαδικασίες που θα οδηγούσαν σε καταλογισμό των προστίμων, ζήτησε τον επανέλεγχο της εταιρίας. Δηλαδή, αμφισβήτησε τα πορίσματα των εφοριακών, που αφορούσαν την τοκογλυφία, και έδειξε να πιστεύει τους υπευθύνους της εταιρίας, που έλεγαν πως επρόκειτο για πραγματικές συναλλαγές.

Θύμα της τοκογλυφικής δραστηριότητας των υπευθύνων της εταιρίας GENNET ήταν μια καπνεμπορική επιχείρηση με έδρα την Καβάλα, η οποία φέρει την επωνυμία «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ» και η οποία κατήγγειλε η ίδια την GENNET για τοκογλυφία.

Η επιχείρηση αυτή το 2001 είχε ανάγκη δανειοδότησης, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει νέες πιστώσεις από την «Αγροτική Τράπεζα», επειδή τα προηγούμενα δάνεια που είχε λάβει από την ίδια τράπεζα δεν είχε καταφέρει να τα εξυπηρετήσει.

Για να εξασφαλίσει νέα δανειακή χρηματοδότηση είχε ζητήσει την βοήθεια του κ. Ανθόπουλου, ο οποίος ήταν τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και είχε διατελέσει παλαιότερα υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο εν λόγω πολιτικός ανέλαβε τότε να φέρει σε επαφή τους υπευθύνους της καπνεμπορικής επιχείρησης με την εταιρεία GENNET, η οποία εδρεύει στην Αθήνα και η οποία θα αναλάμβανε τη δανειοδότηση με επιτόκιο υψηλότερο αυτού που θεωρείτο θεμιτό σύμφωνα με το νόμο.

Επειδή οι χορηγήσεις των δανείων αυτών ήταν συναλλαγές παράνομες, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών (της δανειολήπτριας καπνεμπορικής επιχείρησης «ΟΔΕΤΤΗ Ν. ΠΕΤΡΙΔΗ» και της GENNET) η συγκάλυψη των συναλλαγών αυτών με εικονικές αγοραπωλησίες καπνών. Για τον σκοπό αυτό, συστάθηκε μια τρίτη εταιρεία, με την επωνυμία «KAΠΝΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ». Υπεύθυνη της τρίτης αυτής εταιρείας ορίστηκε η 18χρονη τότε κόρη του ζεύγους το οποίο διοικούσε την καπνεμπορική επιχείρηση!

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…