Aπαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης

Την επιτακτική ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την συγκράτηση της ύφεσης επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, τονίζοντας το πόσο κρίσιμη είναι -ακόμα και από δημοσιονομική σκοπιά- η αναβάθμιση του ΕΣΥ.

ek mief 2

Στην Ειδική Έκθεση για τις οικονομικές συνέπειες του COVID-19, το Γραφείο επικρίνει εμμέσως το μείγμα μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την ανάσχεση της ύφεσης. «Ένα σημαντικό συμπέρασμα είναι η περιορισμένη επίδραση της δημοσιονομικής παρέμβασης στην ένταση της ύφεσης» σημειώνεται και εξηγείται ότι «ο βασικός λόγος είναι πως η δαπάνη γίνεται είτε με μεταβιβάσεις είτε με αναστολές φόρων που δεν επηρεάζουν άμεσα το ΑΕΠ – όπως θα συνέβαινε αν η δαπάνη γίνονταν με αγορές αγαθών και υπηρεσιών – αλλά έμμεσα μέσω της κατανάλωσης εκείνων που εισπράττουν». Μάλιστα, αναφέρεται ότι σημαντικό μέρος της κατανάλωσης στρέφεται στις εισαγωγές, γεγονός που περιορίζει ακόμα περισσότερο τη θετική επίπτωση στο ΑΕΠ.

Πάρα ταύτα, το Γραφείο αναγνωρίζει ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής ενισχύεται η ρευστότητα και διασφαλίζεται η φερεγγυότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση της ύφεσης και για να περιοριστούν τα αποτελέσματα υστέρησης, δηλαδή να αποφευχθεί μια μόνιμη αύξηση της ανεργίας και μια υποβάθμιση του παραγωγικού και κεφαλαιουχικού δυναμικού της χώρας καθώς και μια εκ νέου αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» συνιστά στην έκθεσή του το Γραφείο.

Επίσης, στην έκθεση γίνεται λόγος για «σημαντική επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος και του δημόσιου χρέους», με το Γραφείο να στηλιτεύει την ατολμία και την επιφυλακτικότητα της ΕΕ εν συγκρίσει με τις πρακτικές που ακολουθούν ΗΠΑ και Κίνα. Όσον αφορά το 2021, το Γραφείο προβλέπει ανάκαμψη, η οποία όμως θα εξαρτηθεί από την ένταση και τη διάρκεια της ύφεσης το 2020, από τα μέτρα πολιτικής που θα ληφθούν στη συνέχεια καθώς και από την πρόοδο της ιατρικής αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19 (δημιουργία εμβολίου, κατάλληλων φαρμάκων κλπ).
 

Η επόμενη μέρα... διαβάστε περισσότερα στο Documentonews.gr
 

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…