Απαισιόδοξο είναι το 56% των Ελλήνων που πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Με βάση τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 15-24 Μαρτίου, το 56% των πολιτών στην Ελλάδα (-7% σε σχέση με το Ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου) πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι χειρότερη του επόμενους 12 μήνες, ενώ το 16% (+3% σε σχέση με το Νοέμβριο) θεωρεί πως η κατάσταση θα είναι καλύτερη.
Στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 25% (-5% σε σχέση με το Νοέμβριο) σε ό,τι αφορά τις αρνητικές προσδοκίες και 24% (+3% σε σχέση με το Νοέμβριο) για τις θετικές προσδοκίες.
Το 97% των Ελλήνων και το 65% των πολιτών στην ΕΕ θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας του είναι κακή.
Επίσης, το 60% των Ελλήνων πιστεύει ότι τους επόμενους 12 μήνες η κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα θα επιδεινωθεί (29% στην ΕΕ) και το 14% ότι θα βελτιωθεί (23% στην ΕΕ).
Παράλληλα, το 24% των Ελλήνων εκτιμά ότι η προσωπική τους κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση θα επιδεινωθεί το επόμενο δωδεκάμηνο (9% στην ΕΕ) και το 14% πως θα βελτιωθεί (19% στην ΕΕ).
Ακόμη για το 65% των Ελλήνων (49% στην ΕΕ) η ανεργία είναι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και ακολουθούν η οικονομική κατάσταση (47% των Ελλήνων και 29% στην ΕΕ) και οι υψηλοί φόροι (21% στους Έλληνες και 12% στους «28»).
Σε προσωπικό επίπεδο οι υψηλοί φόροι είναι το μείζον θέμα για το 35% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) και ακολουθούν η ανεργία για το 28% των συμπολιτών μας (21% στην ΕΕ), η κατάσταση του νοικοκυριού τους για το 29% των Ελλήνων (16% στην ΕΕ) και η αύξηση των τιμών για το 23% των Ελλήνων (38% στην ΕΕ).
Οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στους βασικούς της θεσμούς, είτε πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους Έλληνες να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, δείχνει έκθεση του ευρωβαρόμετρου δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.
Το 59% των Ευρωπαίων δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην ΕΕ, ενώ το 32% έχουν μάλλον εμπιστοσύνη σε αυτή. Το υπόλοιπο 9% δεν εξέφρασε άποψη. Η Εσθονία και η Ρουμανία είναι οι χώρες οι πολίτες των οποίων έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνη στην ΕΕ (58%). Αντίθετα, το 81% των Ελλήνων και το 74% των Κυπρίων δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 70% και το 67% στους Πορτογάλους και τους Ισπανούς, που έχουν επίσης πληγεί πολύ από την κρίση. Στη Γαλλία και τη Γερμανία η πλειονότητα των πολιτών (63% και 59% αντίστοιχα) δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ένωση, με μόνο το 28% των Γάλλων και το 31% των Γερμανών να δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ΕΕ.
Η απογοήτευση των Ευρωπαίων έχει αντίκτυπο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έτσι, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 34% που έχει) και το 51% δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έναντι 33% που έχει αντίθετη άποψη). Όσον αφορά την ΕΚΤ, το 54% των Ευρωπαίων δεν έχει εμπιστοσύνη στον θεσμό αυτό, έναντι του 31% που εξέφρασε την εμπιστοσύνη του.
Εξάλλου, μόνο το 34% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, με το 26% να έχει αρνητική. Για το 44% των ερωτηθέντων η ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης αποτελεί το βασικό θέλγητρο της ΕΕ.
Επιπλέον, αν και η ΕΕ εκπροσωπεί την οικονομική ευημερία για το 12% των Ευρωπαίων, το 17% την ταυτίζει με την ανεργία. Η ΕΕ εκπροσωπεί την ειρήνη για το 25% και τη δημοκρατία για το 19% των ερωτηθέντων, ενώ το 22% την συνδέουν με τη γραφειοκρατία και το 25% με την κατασπατάληση χρημάτων.