Newsroom

Newsroom

Απαγορεύτηκε παράσταση του κατηγορούμενου για αντισημιτισμό Ντιεντονέ στη Γαλλία

Οι αρχές της Γαλλίας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον αμφιλεγόμενο σατιρικό ηθοποιό Ντιεντονέ, τον οποίο κατηγορούν για υποδαύλιση αντισημιτικού…

aylaia

Οι αρχές της Γαλλίας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον αμφιλεγόμενο σατιρικό ηθοποιό Ντιεντονέ, τον οποίο κατηγορούν για υποδαύλιση αντισημιτικού μίσους, καθώς απαγόρευσαν την παράσταση την οποία επρόκειτο να δώσει στη Νάντη, την πόλη απ’ όπου θα άρχιζε την Πέμπτη η περιοδεία του σε όλη τη χώρα.

Ο Κριστιάν Ντε Λαβερνέ, εκπρόσωπος του νομάρχη της περιοχής Λουάρ-Ατλαντίκ, ανακοίνωσε ότι υπεγράφη το διάταγμα το οποίο απαγορεύει την παράσταση που θα ανέβαινε στις 9 Ιανουαρίου στο θέατρο Zenith.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ παρενέβη και ο ίδιος στην υπόθεση, καλώντας τους νομάρχες όλης της χώρας να φανούν «αδιάλλακτοι» απέναντι στην παράσταση του Ντιεντονέ. «Απέναντι στον αντισημιτισμό, τη διασάλευση της δημόσιας τάξης που προξενούν οι αξιοπεριφρόνητες προκλήσεις, απέναντι στον εξευτελισμό μέσω των φυλετικών διακρίσεων, ζητώ από τους εκπροσώπους του κράτους και ιδίως από τους νομάρχες να επαγρυπνούν και να είναι αδιάλλακτοι», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών η απαγόρευση

Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς είχε ήδη στείλει στους νομάρχες εγκύκλιο με την οποία διευκρίνιζε το πώς θα μπορούσαν να απαγορεύσουν την παράσταση του ηθοποιού.

Ορισμένοι δήμαρχοι έχουν ήδη αποφασίσει να παρέμβουν: ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Τουρς, Ζαν Ζερμέν, ανακοίνωσε το πρωί ότι σκοπεύει «να απαγορεύσει την παράσταση «Ο Τοίχος» του Ντιεντονέ Εμπαλά Εμπαλά». Τη Δευτέρα, ο κεντροδεξιός ομόλογός του στην Μπορντό Αλέν Ζιπέ έλαβε την ίδια απόφαση. Στο Στρασβούργο, ο σοσιαλιστής δήμαρχος Ρολάν Ρις τάχθηκε επίσης υπέρ της απαγόρευσης.

Ο Ντιεντονέ ανακοίνωσε ωστόσο την Τρίτη μέσω των δικηγόρων του ότι προτίθεται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR, ειδικό δικαστήριο όπου δικάζονται κυρίως υπουργοί για παραβάσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους) με αφορμή τις «προσβλητικές κατηγορίες» που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Βαλς.

Ο ηθοποιός έχει ήδη δηλώσει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να αρθούν τα μέτρα που λαμβάνονται σε βάρος του.

Από την πλευρά τους, οι «κυνηγοί των Ναζί» Σερζ και Μπεάτε Κλάρσφελντ και ο γιος τους, δικηγόρος Αρνό Κλάρσφελντ, κάλεσαν τους Γάλλους να διαδηλώσουν την Τετάρτη στη Νάντη «εξ ονόματος των γιων και των θυγατέρων των εκτοπισμένων Εβραίων της Γαλλίας».

Στο παρελθόν, όσες προσπάθειες είχαν γίνει από τις δημοτικές αρχές για να απαγορευθούν οι παραστάσεις του Ντιεντονέ είχαν αποτύχει, καθώς υπερίσχυσε η άποψη ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν περιορίζεται. «Τίποτα δεν προδικάζει ότι οι υπουργικές οδηγίες θα επιτύχουν εκεί που απέτυχαν οι πρωτοβουλίες των δημάρχων», έγραψε η εφημερίδα La Charente Libre.

Αντιπαράθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σφοδρή είναι και η αντιπαράθεση των χρηστών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά την λεγόμενη «κενέλ», τη χειρονομία που επινόησε ο Ντιεντονέ και έχει γίνει το σήμα κατατεθέν των υποστηρικτών του.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο χαιρετισμός, με το ένα χέρι τεντωμένο διαγωνίως προς τα κάτω και το άλλο, υπό γωνία, να αγγίζει τον απέναντι ώμο, είναι ένα «αντισυστημικό σύμβολο», ωστόσο πολλοί τον ερμηνεύουν ως «αντεστραμμένο ναζιστικό χαιρετισμό».

Η οργάνωση SOS Ρατσισμός ανακοίνωσε ότι θα προσφεύγει στα δικαστήρια εάν κάποιοι κάνουν αυτή τη χειρονομία σε χώρους όπου δεν θα υπάρχει αμφιβολία για τον αντισημιτικό συμβολισμό της.

Οι ιδιοκτήτες του θεάτρου Main d’ Or του Παρισιού, όπου εμφανίζεται ο Ντιεντονέ από το 1999, εξετάζουν επίσης πώς θα μπορούσαν να του κάνουν «νόμιμα» έξωση, δήλωσε ένας εξ αυτών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη Γαλλία σπανίως και κατ’ εξαίρεση απαγορεύονται θεάματα εάν υποκινούν το ρατσιστικό μίσος ή προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Ανακοινώνουν την πρόθεσή τους για απαγόρευση θεαμάτων χωρίς να είναι σίγουροι ότι υπάρχει νομική βάση για κάτι τέτοιο», σχολίασε ο κεντροδεξιός πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ.

Ωστόσο, βουλευτής του ίδιου κόμματος, ο Μπρούνο Λε Μερ, δήλωσε ότι στηρίζει «οποιαδήποτε πολιτική απόφαση στόχος της οποίας θα είναι η καταδίκη του Ντιεντονέ», με το σκεπτικό ότι «εάν ο ρατσισμός εξελιχθεί σε κοινοτοπία τότε θα έχουμε αποτύχει». naftemporiki.gr

Φωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού από όπου έριξαν πυροτεχνήματα

limeniko skafos 6

Φωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού από όπου έριξαν πυροτεχνήματα

Στη σύλληψη 13 ατόμων για τη φωτιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Ύδρα…