Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας: Οι άστεγοι «παραβάτες»

Την ώρα που οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν, απαγόρευση κυκλοφορίας, η ζωή για τους άστεγους των αστικών κέντρων γίνεται αφόρητη όχι μόνο λόγω των αντικειμενικών συνθηκών αλλά και γιατί γίνονται ακόμα πιο ευάλωτοι αντιμετωπίζοντας τον παραλογισμό των μέτρων σύμφωνα με τα οποία, παραβατούν γιατί δεν έχουν επιστρέψει στο σπίτι που δεν έχουν. 

5154077

Με τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα να πολλαπλασιάζονται ξεπερνώντας τα 1.000 σε ένα 24ωρο και νέα περιοριστικά μέτρα να τίθενται σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 00.30, οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες βιώνουν ακόμα πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης.

Επτά μήνες μετά την πρώτη επιβολή lockdown στην Ελλάδα και την ώρα που η χώρα σημειώνει αριθμό ρεκόρ στα νέα κρούσματα του κορονοϊού ξεπερνώντας τα 1.000, τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, δείχνουν ότι δε λαμβάνουν υπόψη τους πιο επισφαλείς και ευάλωτους γύρω μας. 

Όπως προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις περασμένες ημέρες, δεν αναφέρεται κάποια ειδική πρόβλεψη για τους άστεγους οι οποίοι διαβιούν και περνούν αναγκαστικά τις νύχτες τους στους δρόμους των αστικών κέντρων. Οι διατάξεις αναφέρονται γενικόλογα στους ανθρώπους που ζουν χωρίς στέγη, θεωρώντας ότι βρίσκονται όλοι σε μονάδες φιλοξενίας την ώρα που σύμφωνα με καταγγελία άστεγος στα Εξάρχεια δέχτηκε απειλές από την αστυνομία επειδή ήταν στο δρόμο μετά τις 00.30.

Σ’ ένα σύντομο διάλογο αποτυπώνεται όλος ο παραλογισμός και η τραγικότητα που συνδυάζει η υγειονονομική κρίση και η ακραία φτωχοποίηση.

– Σπίτι σου ή στο τμήμα

– Δεν έχω σπίτι ρε παιδιά

Οι «αόρατοι» άστεγοι 

Στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημίας, η Ελλάδα ακολούθησε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και έτσι στις 23 Μαρτίου 2020, μπήκε σε καθεστώς lockdown. Μια μέρα νωρίτερα, στις 22 Μαρτίου 2020 εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ περί «επιβολής του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19.»

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 986/22.03.2020 και συγκεκριμένα στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 2 για τις «ειδικές ρυθμίσεις» ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, «άστεγοι και τοξικοεξαρτημένα ανέστια άτομα μετακινούνται, με μέριμνα της οικείας δημοτικής αρχής, σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, συσσίτιο και περίθαλψη».

Ουσιαστικά δηλαδή αναφέρεται ρητά ότι οι οικείες δημοτικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά αστέγων από τους δρόμους που διαμένουν σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας όπως επίσης αναφέρεται και η παροχή φροντίδας και περίθαλψης.

Ακριβώς μετά από επτά μήνες και συγκεκριμένα στις 23 Οκτωβρίου, με τη δημοσιοποίηση της ανάλογης ΚΥΑ για τα νέα έκτακτα περιοριστικά μέτρα μετάδοσης του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων η καθολική χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 00.30 – 05.00, οι υπουργοί της κυβέρνησης που υπογράφουν τη σχετική απόφαση φαίνεται ότι κρίνουν πως πλέον το ζήτημα της στέγασης ευάλωτων ομάδων έχει λυθεί χωρίς αναφέρουν εκ νέου κάτι τη μεταφορά τους αλλά αποκλειστικά τα μέτρα τα οποία αφορούν στις μονάδες που φιλοξενούνται. 

Με λίγα λόγια, είτε δεν υπάρχουν στους δρόμους ή αν βρίσκονται εκεί, ισχύει ότι αναφέρει η προηγούμενη σχετική νομοθετική πράξη.

Συγκεκριμένα στην υπουργική απόφαση 136 σελίδων, για τους αστέγους γίνεται λόγος μόλις δύο φορές και μάλιστα αποκλειστικά μέσω της αναφοράς στις μονάδες φιλοξενίας τους. Δηλαδή, στους δρόμους δεν υπάρχουν πουθενά. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μάλιστα, είναι ότι οι χώροι αυτοί κατηγοριοποιούνται σε κοινό πεδίο εφαρμογής μαζί με τις μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, μονάδες αντιμετώπισης μακροχρόνιας φτώχειας, με τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία αλλά και τα στρατόπεδα. 

Δεδομένου μάλιστα ότι όλοι αυτοί οι χώροι διέπονται από κοινά επίπεδα προληπτικών μέτρων (χαμηλό, μέτριο, υψηλό και πολύ υψηλό), διαβάζοντας κανείς τι προβλέπεται, αντιλαμβάνεται ότι αυτό το οποίο έχει σχεδιάσει και για τους άστεγους ο κρατικός σχεδιασμός σε περίπτωση υψηλού κινδύνου, είναι η αναστολή λειτουργίας τους. 

Το ζήτημα που εγείρεται λοιπόν σχετίζεται με το ότι πρώτον με τη νέα ΚΥΑ δεν υπάρχει ούτε τύποις ειδική πρόβλεψη για τους άστεγους που διαβιούν αυτή τη στιγμή στο δρόμο, αλλά ακόμα και να είναι σε ισχύ αναδρομικά η απόφαση του Μαρτίου που θέτει ως υπεύθυνες για τη μεταφορά τους τις οικείες δημοτικές αρχές, κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν έχει πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζουν στο δρόμο να γίνονται ακόμα πιο ευάλωτοι με την επιβολή της νέας απαγόρευσης της κυκλοφορίας. 

Αστυνομικοί σε άστεγο: «Σπίτι σου ή στο τμήμα»

Ο ελλιπής σχεδιασμός της Πολιτείας η οποία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο ειδικής μέριμνας για την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι άστεγοι και οι τοξικοεξαρτημένοι αποτυπώνεται πλήρως στον παραλογισμό που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης στην πλατεία Εξαρχείων.

Σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστριας στο koutipandoras.gr (τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση του ΚτΠ), στις 00.40, 8 – 10 άνδρες της ομάδας Δράση προσέγγισαν επιθετικά και περικύκλωσαν με τα μηχανάκια άστεγο στην πλατεία Εξαρχείων και τον οποίο προσπάθησαν να εκδιώξουν με απειλές και τραμπουκισμούς. 

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί άρχισαν να του φωνάζουν λέγοντάς του «σπίτι σου ή στο τμήμα», για να λάβουν την αφοπλιστική απάντηση η οποία συμπυκνώνει τον τραγικό σχεδιασμό της κοινωνικής μέριμνας αλλά και ενός κράτους που στοχεύει μόνο στην καταστολή, «δεν έχω σπίτι ρε παιδιά». 

Ένα ακόμα τραγικό περιστατικό το οποίο καταδεικνύει ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την πρόληψη της δημόσιας υγείας δεν περιλαμβάνουν στρατηγικό σχεδιασμό για το σύνολο των πολιτών αλλά μέσα από γενικόλογες διατάξεις, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την καταστολή εναντίον όσων θεωρεί υπεύθυνους ή εξιλαστήρια θύματα.