Αθωώθηκαν δύο Αλβανοί που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία

Tο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, αθώωσε δύο Αλβανούς που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, καθώς είχαν κριθεί ένοχοι, κατά περίπτωση, για ηθική αυτουργία και φυσική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

576439481dc5241f038b45e3

Το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού, υπό την προεδρία του προέδρου Εφετών, Δημητρίου Οικονόμου, αξιολόγησε διαφορετικά τα ίδια περιστατικά και κατέληξε σε απαλλακτική κρίση, καταδεικνύοντας σαφώς ότι η καταδικαστική απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου (Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας) ήταν αποτέλεσμα δικαστικής πλάνης.

Με βάση την δευτεροβάθμια αθωωτική δικαστική κρίση οι δύο κατηγορούμενοι δικαιούνται,σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να διεκδικήσουν αποζημίωση ως αδίκως καταδικασθέντες που αναγκάστηκαν να εκτίσουν ποινή στη φυλακή. Μάλιστα, νομικοί θεωρούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελεί υποχρέωση της Δικαιοσύνης να καταβάλει αποζημίωση, καθώς ο καταδικασθείς πρωτοδίκως έστω και αν αθωωθεί στο δεύτερο βαθμό έχει ήδη στιγματιστεί ως εγκληματίας. Ιδιαιτέρως, μάλιστα, αν έχει παραμείνει έστω και μία ώρα άδικα στη φυλακή, πολλώ μάλλον, αν παρέμεινε έγκλειστος πολλά έτη, λόγω της βραδύτητας της απονομής του δικαίου, που συχνά παρατηρείται στην ελληνική δικαστηριακή πραγματικότητα.

Υπόθεση

Η δικογραφία που είχαν σχηματίσει οι αστυνομικές αρχές και τέθηκε υπό την κρίση των δικαστηρίων αφορούσε αρχικά δύο περιπτώσεις ανθρωποκτονίας και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας, πράξεις που είχαν τελεστεί το 2008 στον Άγιο Παντελεήμονα. Για τα αδικήματα αυτά είχαν κατηγορηθεί κατά περίπτωση οι δύο κατηγορούμενοι. Ειδικότερα:

-Ο Αλβανικής καταγωγής C.R. είχε πρωτοδίκως καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη ως ηθικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας του επίσης Αλβανού υπηκόου Ν.Ε. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ότι είχε δώσει την εντολή δολοφονιας, επειδή πίστευε πς το θύμα τον κατέδωσε στην αστυνομία για άλλη υπόθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη της λεγόμενης Αλβανικής μαφίας.

-Ο δεύτερος κατηγορούμενος, επίσης Αλβανικής καταγωγής Ρ.Ε. είχε πρωτοδίκως καταδικαστεί, ομοίως, σε ισόβια κάθειρξη ως φυσικός αυτουργός σε άλλη δολοφονία. Η καταδίκη του είχε βασιστεί στην κατάθεση μιας αλλοδαπής, αυτόπτη μάρτυρα, η οποία φερόταν να τον έχει αναγνωρίσε ιστην αστυνομία, λέγοντας ότι τον ειδε στο σημείο του φόνου να πυροβολεί στον αέρα. Η μαρτυρία αυτή είχε κριθεί αξιόπιστη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και ικανή να οδηγήσει σε καταδικαστική κρίση για ανθρωποκτονία. Ο Ρ.Ε. είχε παραμείνει στη φυλακή για 8 έτη.

Οι κατηγορούμενοι είχαν απαλλαγεί πρωτοδίκως για την απόπειρα ανθρωποκτονίας

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό

Στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η μητέρα του θύματος Ν.Ε. εμφανίστηκε στο δικαστήριο και κατέθεσε ότι δεν πιστεύει πως ο πρωτόδικα καταδικασθείς συμπατριώτης της, είναι ο υπαίτιος για το χαμό του παιδιού της.

Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο της ακροαματικής διαδικασίας στην κατ’ έφεση δίκη είναι ότι επλήγει η αξιοπιστία της μάρτυρος που είχε αναγνωρίσει τον δεύτερο κατηγορούμενο Ρ. Ε. Όπως ήταν φυσικό η μαρτυρία αυτή δέχθηκε τα “πυρά” της υπεράσπισης που χαρακτήρισε την αναγνώριση σκανδαλώδη τονίζοντας ότι έγινε στη ΓΑΔΑ υπό απαράδεκτες συνθήκες, καθώς ο κατηγορούμενος είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε τέσσερις αστυνομικούς. Το δικαστήριο έκρινε την αναγνώριση αυτή ως πλλημμελέστατη και αναληθή.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας Ιωάννης Αγγελής ζήτησε την καταδίκη του καταδικασθέντος στον πρώτο βαθμό ωςφυσικού αυτουργού και την απαλλαγή του φερόμενου ως ηθικού αυτουργου..

Το δικαστήριο έκανε δεκτή,εν μέρει, την εισαγγελική πρόταση και αθώωσε ομόφωνα τον C.R. και με συντριπτική πλειοψηφία 6-1 τον Ρ.Ε.

Συνήγοροι του P.E., ήταν οι Γιάννης Απατσίδης και Ανδριάννα Ζαχαρίου. Για την αθώωση του εντολέα του ο κ. Απατσίδης δήλωσε:«Είναι από τις σπάνιες φορές που η Δικαιοσύνη, όχι μόνο αποδίδει δίκαιο, στο τέλος, αλλά με τον τρόπο της δίνει το μήνυμα ότι καμία διωκτική αρχή δεν μπορεί να φαλκιδεύει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, για να χρεώσει άδικα ένα αδίκημα, πολλώ δε μάλλον ανθρωποκτονία, σε έναν εξόφθαλμα αθώο. Αναμένω με αγωνία το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο κατά τη γνώμη μου θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο για τους κανόνες και τα εχέγγυα της αναγνώρισης ενός δράστη. Πέρα από οποιαδήποτε αποζημίωση, δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση από την αποβολή του στίγματος ενοχής από έναν αθώο.»

Εξάλλου, ο δικηγόρος του C.R. Σάκης Κεχαγιόγλου δήλωσε σχετικά: «Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, η οποία κήρυξε ομόφωνα αθώο τον εντολέα μου.Η απόφαση του Εφετείου υποδηλώνει σαφέστατα ότι υπήρξε δικαστική πλάνη στον πρώτο βαθμό. Είναι, δε, σημαντική η απόφαση του Εφετείου, γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο στη νομολογία και στη δικαστηριακή πρακτική να υπάρχει ισόβια κάθειρξη στο πρωτόδικο δικαστήριο και αθώωση στο Εφετείο. Χαίρομαι που αποκαταστάθηκε μία κατάφωρη αδικία.»

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…