Αθώος ο Γκίκας Χαρδούβελης για παράλειψη υποβολής πόθεν έσχες

Αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

«Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλω δήλωση πόθεν έσχες. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι» ανέφερε στην απολογία του ο Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ υποστήριξε ότι όταν κατάλαβε ότι ήταν υπόχρεος την υπέβαλε αμέσως.

«Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε περίπτωση να είμαι υπόχρεος, υπέβαλα αμέσως. Υφίσταμαι έναν ανελέητο έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές. Τα είχα έτοιμα. Επειδή είχα κάνει την ίδια δουλειά από το 2000-2004 και δεν έπρεπε να κάνω, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι πρέπει να το κάνω. Εγώ στην κυβέρνηση πήγα με διάθεση να βοηθήσω», είπε ο πρώην υπουργός.

Σε ερώτηση του προέδρου για το πώς ανιχνεύθηκε ότι δεν υπέβαλε δήλωση πόθεν εσχες, ο δικηγόρος του κ. Χαρδούβελη υποστήριξε ότι «κάποια στιγμή βγήκε ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι ίσως ήταν υπόχρεος και δεν είχε υποβάλλει δήλωση και εκείνος έσπευσε και υπέβαλε και ακολουθήθηκε η γνωστή πορεία. Το δημοσίευμα βγήκε το 2015. Εκείνος είχε υποβάλει από το 2014 ως βέβαια».

Ως μάρτυρας του πρώην υπουργού κατέθεσε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.

«Την εποχή εκείνη ήμουν προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Δεν είχαμε καμία απολύτως ειδοποίηση εκείνο το διάστημα ότι πρέπει να υποβάλουμε δήλωση πόθεν έσχες. Εγώ υποβάλλω δήλωση ως δημοσιογράφος. Η ένωση ενημερώνει όμως συνεχώς.

Πρόεδρος: Οι πριν τον Χαρδούβελη ήξεραν ότι πρέπει να υποβάλουν;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Δεν θυμάμαι ποιοι ήταν. Ο κ. Χαρδούβελης είχε διατελέσει στην ίδια θέση σε προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν υπόχρεος. Στο μεταξύ αυτό αλλάζει αλλά κανείς δεν τον ενημερώνει.

Εισαγγελέας: Ας πούμε πως υπάρχει αμελής συμπεριφορά σε τόσο υψηλό κλιμάκιο του κράτους, δεν υπάρχει κάποιος να υπενθυμίζει;

Μάρτυρας: Δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση. Όταν έχεις διατελέσει στην ίδια θέση πριν κάποια χρόνια και επανέρχεσαι… δεν ήξερε και δεν του είπε κανείς. Οι δηλώσεις στο μεταξύ υποβάλλονται τον Ιούνιο και έφυγε Μάιο. Ενδεχομένως αν έμενε έως τότε να είχε γίνει κάποια συζήτηση.

Υπέρ της απαλλαγής του κ. Χαρδούβελη τάχθηκε και ο Εισαγγελέας της έδρας.

«Οταν ο κατηγορούμενος αντιλήφθηκε το γεγονός έσπευσε να μάθει κι έκανε αμέσως κινήσεις να καταθέσει. Από τον έλεγχο δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Ούτε από τη Βουλή ούτε από την έρευνα των αρχών. Δεν υπήρχε δόλια προαίρεση αλλά αμελής συμπεριφορά. Πρέπει να μείνει ατιμώρητος ενόψει αυτού του γεγονότος» είπε χαρακτηριστικά ο Εισαγγελέας.

Χιονοθύελλα Μπαρμπαρα: Νέα έκτακτη οδηγία – Πότε σταματάνε τα delivery, ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν

Χιονοθύελλα Μπαρμπαρα: Νέα έκτακτη οδηγία – Πότε σταματάνε τα delivery, ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν

Tα εμπορικά καταστήματα θα είναι κλειστά τη Δευτέρα σε περιοχές της Αττικής, ενώ παράλληλα θα…

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστοί δρόμοι στην Αττική – Αποκλείστηκε λεωφορείο στην Εύβοια

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστοί δρόμοι στην Αττική – Αποκλείστηκε λεωφορείο στην Εύβοια

Από το απόγευμα της Κυριακής χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς…