"Αθετούν τη συμφωνία και έχουν ιδεολογικές εμμονές"

Ξαναφουντώνει όπως δείχνουν τα πράγματα η κόντρα κυβέρνησης – ΔΝΤ, με τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος…

Ξαναφουντώνει όπως δείχνουν τα πράγματα η κόντρα κυβέρνησης – ΔΝΤ, με τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκος Κουτεντάκης να εξαπολύει πυρά κατά των Θεσμών, λέγοντας ότι «η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ» και προσθέτοντας ότι «οι Θεσμοί αθέτησαν τη συμφωνία του Αυγούστου για την παροχή δόσεων ώστε να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη».

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας «οι Θεσμοί σε τεχνικό επίπεδο έχουν κατά διαστήματα ζητήσει την καθυστέρηση της καταβολής μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα για να εξυπηρετηθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους». Σύμφωνα πάντως με το Υπουργείο Οικονομικών «δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα», αλλά όπως εξήγησε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης «αν φθάσουμε ποτέ στο δίλημμα καταβολής συντάξεων ή αποπληρωμής χρέους, θα πληρώσουμε συντάξεις».

Ο κ. Κουτεντάκης εξαπέλυσε παράλληλα επίθεση στο ΔΝΤ κατηγορώντας το για ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες. «Η ευθύνη είναι εκεί γιατί θέλουν να φθάσεις στο χείλος του γκρεμού», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δημιουργούν και συντηρούν μία αβεβαιότητα για το εάν κλείνει ή όχι ο έλεγχος». Είπε, δε, ότι δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για χώρα και σημείωσε ότι η σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαλείται από το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αυτός ήταν, κατά τον ίδιο, και ο λόγος για τον οποίο καθυστέρησε η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης που τηρεί το ΔΝΤ, είναι σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη η εκτίμησή του ότι ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ. «Αμφισβητούν τα στοιχεία μας χωρίς να μας εξηγούν πως υπολογίζουν τα δικά τους», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «δεν λένε πως προκύπτουν τα στοιχεία τους και ποια είναι η μεθοδολογία τους. Είναι γεμάτοι ανακρίβειες». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη, το Ταμείο δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του. «Κανένας δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο. Αν θέλει να μείνει ή να φύγει. Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί μια κατάσταση καταστροφικής αβεβαιότητας στην Οικονομία» πρόσθεσε.

Σόιμπλε: Εναλλακτικές λύσεις, αν η Ελλάδα δεν μπορεί να κόψει συντάξεις

Στο μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι αν η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στο Ασφαλιστικό, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Αθήνας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές τον Απρίλιο, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

Όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «οι τρεις θεσμοί πρέπει μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψουν, αν για τους λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ’ αυτού».

Παράλληλα, μιλώντας για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πάγια θέση του. Ότι δηλαδή «η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι δυστυχώς μια συζήτηση για κάτι που δεν επείγει». Αντιθέτως, πρόσθεσε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι πιο πιεστικά.

Έπεσε καγκελόπορτα σε σχολείο στον Βόλο: Εκπαιδευτικός τραυματίστηκε και εξηγεί τι θα γινόταν αν υπήρχαν μαθητές

Έπεσε καγκελόπορτα σε σχολείο στον Βόλο: Εκπαιδευτικός τραυματίστηκε και εξηγεί τι θα γινόταν αν υπήρχαν μαθητές

Μεγάλες ευθύνες στον δήμο ρίχνει η υποδιευθύντρια του σχολείου

Ελένη Κωστοπούλου: Πέντε χρόνια πέρασαν και κανένας απ’ αυτούς που είδαμε να δολοφονούν τον Ζακ δεν είναι στη φυλακή

Ελένη Κωστοπούλου: Πέντε χρόνια πέρασαν και κανένας απ’ αυτούς που είδαμε να δολοφονούν τον Ζακ δεν είναι στη φυλακή

«Το υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται, να διεκδικεί και να αγωνίζεται…

Ραγδαίες εξελίξεις με το μακελειό στην Αρτέμιδα: Συνελήφθησαν 10 μέλη της συμμορίας του Μπαρίς Μπογιούν (video)

Ραγδαίες εξελίξεις με το μακελειό στην Αρτέμιδα: Συνελήφθησαν 10 μέλη της συμμορίας του Μπαρίς Μπογιούν (video)

Προετοιμάζονταν για αντίποινα - Η αστυνομία μάλιστα δημοσίευσε βίντεο με τις εφόδους στα σπίτια των…

Φρίκη στο Λονδίνο: Διάσημος Τούρκος DJ βασανίστηκε μέχρι θανάτου, ενώ κλείδωσαν τη φίλη του σε μπάνιο για δύο ημέρες

Φρίκη στο Λονδίνο: Διάσημος Τούρκος DJ βασανίστηκε μέχρι θανάτου, ενώ κλείδωσαν τη φίλη του σε μπάνιο για δύο ημέρες

Το γυμνό σώμα του – το οποίο είχε εμφανή σημάδια από κλωτσιές, χτυπήματα με ρόπαλο,…