Newsroom

Newsroom

Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί Ανδρουλιδάκη για εξαγορά της ποινής

Στις 15 Οκτωβρίου, ο Κώστας Βαξεβάνης φιλοξένησε στην εκπομπή του τον εκδότη και πρώην καναλάρχη Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο…

Στις 15 Οκτωβρίου, ο Κώστας Βαξεβάνης φιλοξένησε στην εκπομπή του τον εκδότη και πρώην καναλάρχη Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο των ΜΜΕ, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Τον Ιούλιο του 2012 ο κ. Ανδρουλιδάκης καταδικάστηκε από το εφετείο τελεσίδικα για υπεξαίρεση 4,7 εκατ. ευρώ σε κάθειρξη πέντε ετών. Έκτοτε επιδόθηκε σε ένα μπαράζ επισκέψεων σε διάφορα νοσοκομεία ισχυριζόμενος ότι πάσχει από αυτοκτονικο ιδεασμό και για αυτό το λόγο δεν γίνεται να μπει στη φυλακή. Το koutipandoras.gr και το HOT DOC, είχαν παραθέσει αναλυτικό ρεπορτάζ για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ανδρουλιδάκης κατόρθωνε να αποφύγει την μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο κ. Βαξεβάνης ρώτησε τον κ. Ανδρουλιδάκη για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή δε βρίσκεται στη φυλακη, παρά το γεγονός ότι το αίτημα αναίρεσης της ποινής που υπέβαλλε στον Άρειο Πάγο, απερρίφθη. Ο κ. Ανδρουλιδάκης επικαλέστηκε αφενώς τα προβλήματα υγείας που ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει, καθώς επίσης και μια τροποποίηση του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα το 2012, σύμφωνα με την οποία, κάποιος που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και πέντε έτη μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του. Κάτι που μέχρι στιγμής ισχύει μόνο για τις ποινές φυλάκισης και όχι γι’ αυτές της κάθειρξης.


Εξαγορά ποινής φυλάκισης και όχι κάθειρξης

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Μιλώντας στη σημερινή εκπομπή του κ. Βαξεβάνη, ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

“Η διάταξη του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα που ρυθμίζει τα θέματα της μετατροπής των περιοριστικών της ελευθερίας ποινών και με σαφήνεια που δεν επιδέχεται παρερμηνεία ορίζει ότι η ποινή καθείρξεως ανεξαρτήτως του ύψους της, δεν μπορεί να εξαγοραστε και δεν μπορει να ανασταλεί. Σε κάθε περίπτωση εκτίεται εντός σωφρονιστικού καταστήματος”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Μαντάς εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς το τι ισχύει και υπογράμμισε οτι ναι μεν υπάρχει σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός σχεδίου νόμου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δίχως όμως να υπάρχει τίποτα περισσότερο.

“Δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως. Ότι υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο νόμου το οποίο επεξεργάζεται νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, με μία κατεύθυνση πλέον να παύσει πράξει η διάκριση ανάμεσα στη φυλάκιση και την κάθειρξη, πράγματι ένας τέτοιος διάλογος έχει ξεκινήσει. Όμως ο διάλογος είναι σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο. Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεση μας κάνουν μια σαφή διάκριση ανάμεσα στην πονή φυλακίσεως και στην κάθειρξη”

Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό του κ. Ανδουλιδάκη ότι το άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα τροποποιήθηκε το 2012, μάλλονκάτι τέτοιο απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

“Υπάρχει πράγματι μία νομοθετική ρύθμιση του 2012, με το νόμο 4055/2012 σε συνδυασμό με το νομο 4093/2012 όπου τη δυνατότητα σε μία ορισμένη κατηγορία ποινών που δεν υπερέβαιναν τα πέντε έτη, φυλάκισης και όχι κάθειρξης να προσφύγουν στο δικαστήριο οι καταδικασθέντες και να ζητήσουν τη μετατροπή της”, υποστήριξε ο κ. Μαντάς.

Προφανώς στην περίπτωση του κ. Ανδρουλιδάκη δύο πράγματα συμβαίνουν. Είτε ο ίδιος ψεύδεται είτε οι δικηγόροι του δεν τον έχουν ενημερώσει σωστά.


Επειδή της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες, ο Ανδρουλιδάκης είναι έξω

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…