Newsroom

Newsroom

Άντζελα Ντέιβις: Ο καπιταλισμός συμβάλλει στις φυλετικές διακρίσεις

Μια εμβληματική φιγούρα, υπέρμαχος των κινημάτων υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, του φεμινισμού και των δικαιωμάτων των μαύρων, η 'Αντζελα Ντέιβις, ήταν η κεντρική ομιλήτρια της 11ης ετήσιας διάλεξης του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» με θέμα «Αντιμαχόμενος Φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικές του καιρού μας».

5a2ef1d91dc524370f8b45a0

Ακτιβίστρια, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων» συγγραφέας και καθηγήτρια, ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 60 στις ΗΠΑ,  τη δεκαετία της συγκρότησης των κινημάτων και των δολοφονιών του Τζον Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στην Αθήνα  έδωσε αμέσως το στίγμα της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Η ‘Αντζελα Ντέιβις αναφέρθηκε στον Aμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως “είπε ότι θέλει να ξανακάνει την Αμερική μεγάλη, αλλά εννοούσε, γερασμένη, λευκή και ανδροκρατούμενη”. Επίσης, η κ. Ντέιβις είπε για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και επιλογή του Τραμπ στην Αλαμπάμα, Μάρκο Ρούμπιο, ότι κατηγορείται για παιδική σεξουαλική κακοποίηση» ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος είχε πει, ότι «η Αμερική ήταν υπέροχη την εποχή που οι οικογένειες ήταν ενωμένες, παρόλο που είχαμε δουλεία».

Σε μεγάλο μέρος της ομιλίας της αναφέρθηκε στα ζητήματα της δουλείας και των φυλετικών διακρίσεων, τα όποια όπως υποστήριξε, βαραίνουν ακόμα και σήμερα το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα. Ο καπιταλισμός είπε η ‘Αντζελα Ντέιβις συμβάλλει στις φυλετικές διακρίσεις, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και στη δουλεία. Άλλωστε, όπως τόνισε, «η δουλεία έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ναυτιλία, στις τράπεζες, στο βαμβάκι και σε σειρά άλλων δραστηριοτήτων».

«Ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει τους νέους στις ΗΠΑ, να χρειάζονται 40.000 δολάρια για τις σπουδές τους. Αν πω στους Αμερικανούς φοιτητές πως στην Ελλάδα δεν πληρώνετε για τις σπουδές σας, θα αντιδράσουν με δέος» είπε η κ. Ντέιβις.

Για την κρίση του μεταναστευτικού, είπε πως πίσω από το φαινόμενο βρίσκονται οι δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαίου. Είναι οι ίδιες δυνάμεις, είπε, που έχουν πλέον εμπορευματοποιήσει την υγεία και την παιδεία.

Η κ. Ντέιβις δήλωσε επίσης πως «πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το έργο των ακτιβιστών στο City Plaza για τους 400 πρόσφυγες. Κατά τη συνάντησή μου μαζί τους, τους υποσχέθηκα ότι θα μεταφέρω το μήνυμα στις ΗΠΑ» είπε και συμπλήρωσε πως “οι παρεμβάσεις στο Ιράκ, και στο Αφγανιστάν που έχουν σκηνοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση ευθύνονται για αυτή την κατάσταση”.

Η ‘Αντζελα Ντέιβις πρόσθεσε πως χρειάζονται ριζοσπαστικές λύσεις για όλα τα ζητήματα, όπως τα συστήματα καταστολής και απονομής Δικαιοσύνης – αλλά και στο σωφρονιστικό σύστημα.

Ζήτησε να αντιπαλέψουν οι κοινωνίες τη βία και μάλιστα την οικογενειακή βία, τη φυλετική βία “ώστε να λογοδοτούν οι υπεύθυνοι”.

«Όταν ζητούμε έναν καλύτερο κόσμο, παλεύουμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στις επόμενες γενιές να συνεχίσουν το έργο μας» είπε η ‘Αντζελα Ντέιβις κλείνοντας την ομιλία της και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τη μνήμη μας σε μια γενιά. Λαμπρό παράδειγμα είναι οι Παλαιστίνιοι, καθώς δεν έχουν ξεχάσει τίποτα από τον πόλεμο των 6 ημερών, ακόμα θυμούνται και διεκδικούν» τόνισε

«Η απόφαση του Τραμπ για τους Παλαιστινίους, αποδεικνύει πως δεν είναι ο Πρόεδρος μου» τόνισε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα ακτιβίστρια.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γεωργία: Βουλευτής δέχθηκε μπουνιά την ώρα που μιλούσε στο βήμα – Χαμός στο κοινοβούλιο (video)

Καταγραφή 18

Γεωργία: Βουλευτής δέχθηκε μπουνιά την ώρα που μιλούσε στο βήμα – Χαμός στο κοινοβούλιο (video)

Μάλιστα ακολούθησε γενικευμένη σύρραξη, με πολλούς βουλευτές να μπαίνουν στο... παιχνίδι