Αντώναρος: Ζητώ να παραιτηθεί ο Άδ. Γεωργιάδης από τη δοτή θέση

Την άποψη ότι «άσκησε σκληρή και αυστηρή κριτική», συνεπεία της οποίας προκλήθηκε και η διαγραφή του, εκφράζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, διευκρινίζοντας ότι είναι ξεκάθαρος και ενδεχομένως οξύς στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ενώ σημειώνει ότι «άλλοι που εκστομίζουν απεχθέστερες εκφράσεις στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους θα έπρεπε να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους».

5a9a3caa1dc52430158b456b

Αναφερόμενος στη διαγραφή του, ο κ. Αντώναρος επαναλαμβάνει ότι είναι κατά των διαγραφών, και ερωτηθείς για διαγραφές που έγιναν την περίοδο 2004-2009 σχολιάζει: « η ΝΔ στο παρελθόν δεν προχώρησε σε εύκολες διαγραφές καίτοι υπήρχαν σκληρές φωνές κριτικής».

Για την υπόθεση Novartis και τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα ξεκαθαρίζει ότι «δεν ζητά να παραιτηθεί κανείς από το βουλευτικό του αξίωμα», δηλώνει ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση αυτή

και ζητά «η διερεύνηση να γίνει με γρήγορους ρυθμούς χωρίς προκαταλήψεις και σε βάθος ώστε να μην απομείνει καμία σκιά στο τέλος της ημέρας».

Ερωτηθείς για το τι απαντά σε όσους μιλούν για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004-2009, ο κ. Αντώναρος δηλώνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: «κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν την μπάλα στην εξέδρα για να μην απαντήσουν ερωτήματα που αφορούν στη δική τους πολιτική διαδρομή».

Σχετικά με το επίδομα στέγασης και άλλων λοιπών επιδομάτων που απολαμβάνουν οι υπουργοί και βουλευτές, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι «για τα δημόσια πρόσωπα ισχύουν πιο αυστηροί, στην ουσία άγραφοι κανόνες» και υπογραμμίζει ότι «όσοι κάνουν χρήση των προνομίων που τους παρέχει το κράτος πρέπει να το κάνουν με φειδώ».

Τέλος, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ για την τουρκική προκλητικότητα υποστηρίζει ότι «η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων έχει αποτρέψει, μέχρι στιγμής, θερμό επεισόδιο» και σημειώνει ότι «ενισχύοντας την εθνική συνεννόηση και την ομοψυχία και στηρίζοντας το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να υπογραμμίζουμε συνεχώς ότι με την Ελλάδα και την ακεραιότητά της δεν παίζει κανείς».

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξη του Ευάγγελου Αντώναρου στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσων:

Ερ. Κύριε Αντώναρε, θα ήθελα να ξεκινήσω ρωτώντας σας. Εάν, την περίοδο που ήσασταν κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Καραμανλή, ένα στέλεχος έβγαινε δημόσια, στο facebook και κατακεραύνωνε έναν υπουργό, πολλώ δε μάλλον, τον αντιπρόεδρο για μια υπόθεση που διερευνάτο δεν θα συμφωνούσατε με τη διαγραφή του για λόγους ηθικής τάξης;

Απ. Επειδή εμένα ρωτάτε θα σας πω την προσωπική μου άποψη. Είμαι κατά των διαγραφών με την ευκολία που γίνονται στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, και μάλιστα ως προνόμιο της δήθεν επιβολής της άποψης του προέδρου. Σε όλα τα κόμματα. Να σας θυμίσω ότι κατά η διάρκεια των διαφόρων υποθέσεων, που τότε σχεδόν όλοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί ονόμαζαν αμέσως σκάνδαλα, είχαμε αρκετές και μάλιστα συχνά σκληρές φωνές κριτικής στη Νέα Δημοκρατία. Όμως δεν προχωρήσαμε σε εύκολες διαγραφές. Το ηθικό, όμως, είναι να μην εμπλέξεις όλο το κόμμα σου σε μια υπόθεση που ενδεχομένως κάποιοι έχουν κατασκευάσει.

Ερ. Σας ρωτώ, γιατί θυμάμαι από το ρεπορτάζ της εποχής, ότι ένα πρόσωπο το οποίο ήταν και βουλευτής τότε, ο Βαγγέλης Πολύζος, διεγράφη με συνοπτικές διαδικασίες γιατί «τόλμησε» να πει, αναφερόμενος σε θέματα χρηματισμού ότι «υπάρχουν καλοί και κακοί σε όλα τα κόμματα». Τότε δεν βγήκατε δημόσια, όμως, εξ όσων θυμάμαι να διαφωνήσετε με τη διαγραφή του…

Απ. Πρόκειται για εντελώς διαφορετικό θέμα. Ένας βουλευτής διατύπωσε μια βαρύτατη κατηγορία χωρίς να διευκρινίσει ποιους εννοεί και χωρίς να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτές οι γενικεύσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε κανένα οργανισμό που σέβεται τον εαυτό του».

Ερ. Αναφορικά με σας, τώρα που έχει καταλαγιάσει η σκόνη, θα ήθελα να μου πείτε με το χέρι στην καρδιά, μετανιώσατε για τη δημόσια τοποθέτησή σας στο facebook εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη; Θα ζητούσατε συγνώμη;

Απ. Δυο πράγματα επ΄ αυτού. Το πρώτο: Η θέση μου δεν αλλάζει. Πιστεύω πως όποιος με υψηλό κομματικό αξίωμα φέρεται εμπλεκόμενος σε κάτι μη σύννομο και είναι υπό διερεύνηση πρέπει να θέσει αυτό το αξίωμα για τη διάρκεια της ανάκρισης στη διάθεση του κόμματος ώστε να είναι απόλυτα ελεύθερος να υπερασπιστεί τον εαυτό του με τον τρόπο που επιλέγει. Πολύ περισσότερο όταν το προσωπικό του στιλ δεν είναι απόλυτα συμβατό με τον τρόπο επικοινωνίας και την ιστορία της παράταξης στην οποία θέλει να ανήκει. Το δεύτερο: Κριτική άσκησα, ίσως σκληρή και αυστηρή. Αν κάποιες λέξεις στη ρύμη του τρόπου που γράφει κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενοχλητικές, να τις πάρω πίσω. Αλλά και άλλοι που εκστομίζουν απεχθέστερες εκφράσεις στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους θα έπρεπε επίσης να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους.

Ερ. Όμως, ακόμα και κάθε καλόπιστος διαβάζοντας την «επίθεση» σας θα μπορούσε να σκεφτεί γιατί στρέψατε τα πυρά σας μόνο εναντίον του αντιπροέδρου της ΝΔ και δεν ζητήσατε κάτι αντίστοιχο και για άλλα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην υπόθεση Novartis;

Απ. Να διευκρινίσω ξανά: Δεν ζητώ να παραιτηθεί κανείς από το βουλευτικό του αξίωμα. Προς Θεού. Αλλά από μια δοτή θέση που του δίνει το δικαίωμα να εκπροσωπεί ως σύνολο μια ολόκληρη παράταξη.

Ερ. Κύριε Αντώναρε με τη «βεντέτα» που έχετε ανοίξει με τον Άδωνι Γεωργιάδη, μήπως τελικά πλήττεται, εκτός από εσάς, και η ΝΔ -την οποία λέτε ότι θεωρείτε σπίτι σας- και πολύ περισσότερο δημιουργείτε πρόβλημα και σε πρόσωπα που έχετε υπηρετήσει όπως ο Κώστας Καραμανλής της πρωθυπουργίας του οποίου ήσασταν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έχετε σκεφθεί αυτή τη διάσταση;

Απ. Είμαι ξεκάθαρος και ενδεχομένως οξύς στις δημόσιες παρεμβάσεις μου. Φαντάζομαι θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω όπως πολλοί άλλοι το προσωπικό μου στιλ. Η λέξη βεντέτα δεν περνάει ωστόσο ποτέ από το μυαλό μου. Ανήκω σε μια παράταξη, σχεδόν από τη μέρα που ιδρύθηκε από τον Κώστα Καραμανλή, και το μόνο που με απασχολεί να μη νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν με το έτσι θέλω και την επιτηδευμένη υπερβολή να της αλλάξουν τα χαρακτηριστικά, την κεντρική ιδεολογική της κατεύθυνση και τις αξίες της. Υπόλογος είμαι μόνο απέναντι στη συνείδηση μου και τη διαδρομή μου.

Ερ. Να αφήσουμε τα της ΝΔ και να περάσουμε στα θέματα των ημερών. Είστε πεπεισμένος ότι η υπόθεση Novartis αφορά και σε πολιτικά πρόσωπα;

Απ. Ασφαλώς και δεν είμαι. Πώς θα μπορούσα άλλωστε, αφού τα μόνα στοιχεία που έχω είναι όσα έχουν δημοσιευθεί στα μέσα ενημέρωσης. Γι΄ αυτό θεωρώ ότι η διερεύνηση πρέπει να γίνει με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς προκαταλήψεις και σε βάθος ώστε να μην απομείνει στο τέλος της ημέρας καμιά σκιά. Ας μη ξεχνάμε: Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους μέχρι να καταδικαστούν αμετάκλητα. Αλλά ταυτόχρονα είναι ανεπίτρεπτο να μην αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, αν υπάρχουν.

Ερ. Ωστόσο τι απαντάτε σε όσους ρωτούν για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004-2009;

Απ. Κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν τη μπάλα στην εξέδρα για να μην απαντήσουν ερωτήματα που αφορούν στη δική τους πολιτική διαδρομή και έτσι έντεχνα αποσιωπούν: 1. Ότι κατά τη δική μας διακυβέρνηση μπήκαν στη συνταγογράφηση περίπου 6.000 νέα φάρμακα, πολλά απ΄ αυτά καινοτόμα και ακριβά, πολλά από τα οποία είχαν κολλήσει στις διαδικασίες. 2. Πολιτική μας ήταν αυτό που ισχύει στις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης: Δυνατότητα πρόσβασης στην ιατρική φροντίδα σε όλους με όσο το δυνατόν χαμηλότερη συμμετοχή του μέσου πολίτη στη φαρμακευτική δαπάνη. Κι όχι ό,τι συμβαίνει συνήθως στον αγγλοσαξωνικό χώρο, όπως φαντασιώνονται κάποιοι. 3. Για να προλάβω το ερώτημα σας και πώς κόπηκε η δαπάνη από το 2010 και μετά η απάντηση μου είναι ότι οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν και ιδίως η πρώτη μετά από εμάς που μας οδήγησε συνειδητά στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπέκυψαν γρήγορα και χωρίς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στις απαιτήσεις των δανειστών. Ας μη κάνουν τις αθώες παρθένες λοιπόν σήμερα. Γιατί οι πολίτες και θυμούνται και ξέρουν τι έχουν φτάσει να πληρώνουν σήμερα.

Ερ. Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με το επίδομα στέγασης και έγινε αιτία να παραιτηθούν και υπουργοί θα ήθελα να μου πείτε: είναι ηθικό στις μέρες μας να παραμένουν απείραχτα τέτοια και άλλα επιδόματα όταν έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων;

Απ. Δεν μ αρέσει να χρησιμοποιώ κοινότοπες εκφράσεις του τύπου “το νόμιμο δεν είναι και ηθικό” που έχουν καθιερωθεί σαν καραμέλα στο δημόσιο διάλογο. Προτιμώ να το πω πιο απλά: Για τα δημόσια πρόσωπα, ακριβώς επειδή βρίσκονται κάτω από το μικροσκόπιο αλλά και γιατί πρέπει με τη συμπεριφορά τους να είναι υπόδειγμα, ισχύουν πιο αυστηροί, στην ουσία άγραφοι κανόνες. Που γίνονται ακόμη πιο αυστηροί στη δύσκολη περίοδο που διανύει σήμερα η κοινωνία. Ο μέσος πολίτης, ταλαιπωρημένος, με πετσοκομμένες αποδοχές, με αβέβαιο μέλλον, λαχανιασμένος από τις συνεχείς προκλήσεις στη καθημερινότητα του, δεν ανέχεται κανένα στραβοπάτημα. Άρα όσοι κάνουν χρήση προνομίων που τους παρέχει το κράτος, πρέπει να το κάνουν με φειδώ. Να μη προκαλούν. Να μάθουν τη λέξη σεμνότητα. Να παραιτούνται από δήθεν αυτονόητα δικαιώματα τους.

Ερ. Είστε υπέρ της κατάργησης των επιδομάτων;

Απ. Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, ούτε μου αρέσει να στέλνουμε τους πάντες στη πυρά. Ξέρω πολλούς βουλευτές από τη περιφέρεια -από όλα τα κόμματα- που έχουν ανάγκη το ένα ή το άλλο επίδομα, το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις κλπ. Ας μη τους βάλουμε σε υποδεέστερη θέση από άλλους που βαστάει η τσέπη τους. Τα επιδόματα αυτά διευκολύνουν τη λειτουργία της δημοκρατίας την οποία δεν πρέπει να υποσκάπτουμε ούτε με την υπερβολική χρήση τους αλλά ούτε με την άκριτη κατάργηση τους.

Ερ. Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, θα ήθελα να μου πείτε στο Βουκουρέστι η πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν ήταν η «λύση πακέτο»; Δηλαδή, εάν η άλλη πλευρά δεχόταν τις αλλαγές στο Σύνταγμά της αναφορικά με τα αλυτρωτικά θα συζητούσαμε εμείς το ονοματολογικό αποδεχόμενοι ένα σύνθετο όνομα για χρήση έναντι όλων;

Απ. Στο Βουκουρέστι αυτό που είπαμε στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ ήταν ότι η γειτονική χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της συμμαχίας αν δεν παραιτηθεί εμπράκτως από τις αλυτρωτικές επιδιώξεις της κι αν δεν φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία, τμήμα της οποίας μπορεί να είναι στο τέλος της ημέρας ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση από όλους και έναντι όλων. Ξεκάθαρα πράγματα. Δεν είπαμε ποτέ να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Δηλαδή πρώτα το όνομα και μετά τα άλλα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχουν μπερδευτεί ή μάλλον κάνουν ότι έχουν μπερδευτεί κάποιοι. Εμείς ούτε την ύπαρξη μακεδονικού έθνους μπορούμε να αποδεχθούμε, ούτε τα αλλήθωρα βλέμματα κάποιων στη γειτονική μας χώρα προς δικά μας εδάφη. Τελεία και παύλα. Όταν καταλάβουν ότι ο δρόμος τους για Ευρώπη και ΝΑΤΟ περνάει κυρίως από την Αθήνα, τότε ελπίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση στα Σκόπια που έχει δώσει κάποια δείγματα ευελιξίας δεν θα θελήσει να χάσει την ευκαιρία.

Ερ. Είστε ανήσυχος στα ελληνοτουρκικά; Φοβάστε τυχόν θερμό επεισόδιο με φόντο τα κοιτάσματα της Κύπρου;

Aπ. Η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων έχει αποτρέψει μέχρι στιγμής θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Με τον ίδιο συνδυασμό πρέπει να πορευθούμε και στο μέλλον αν και η προκλητικότητα της Άγκυρας, πολλές φορές, αγγίζει τα όρια της εθνικής μας αντοχής. Η Τουρκία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τεράστια προβλήματα στα νοτιοανατολικά σύνορα της. Εμείς δεν πρέπει να γίνουμε μέρος του προβλήματος όπως ενδεχομένως επιδιώκουν οι γείτονες μας. Γι αυτό ενισχύοντας την εθνική συνεννόηση κι ομοψυχία, στηρίζοντας το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, ως όπλο αποτροπής, και αξιοποιώντας τη διεθνή μας θέση πρέπει να υπογραμμίζουμε συνεχώς ότι με την Ελλάδα και την ακεραιότητα της δεν παίζει κανένας. Πατριωτισμός δεν είναι να κραυγάζεις με πολεμικούς αλαλαγμούς αλλά να κάνεις, καμιά φορά και σιωπηρά, ό,τι χρειάζεται για να προασπίσεις τα εθνικά συμφέροντα.

Ερ. Τέλος, θα ήθελα να μου σχολιάσετε τον πρόσφατο μίνι ανασχηματισμό και την τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας υπό τον Πάνο Καμμένο.

Απ.Σέβομαι απόλυτα την αρχή ότι η σύνθεση κάθε κυβέρνησης είναι αναφαίρετο προσωπικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Η ορθότητα της νέας σύνθεσης στο υπουργείο Άμυνας θα κριθεί, συνεπώς, από το αποτέλεσμα. Σημαντικότερη, ωστόσο, θεωρώ την ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προσωπικά από τον αντιπρόεδρο κ. Δραγασάκη, ο οποίος είχε μεν μέχρι σήμερα την ευθύνη συντονισμού της οικονομικής πολιτικής, αλλά τώρα αναλαμβάνει και προσωπικά τη διαχείριση του πιο σημαντικού και ευαίσθητου τομέα δράσης της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα. Σ΄ αυτόν τον χώρο θα κριθούν πολλά.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…