Newsroom

Newsroom

Άντρος Κυπριανού: Η Ιστορία πάντα κάνει ταμείο και όλοι θα κριθούμε στο τέλος

«Εδώ και 47 χρόνια αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις επεκτατικές επιβουλές της Άγκυρας με τον πλέον οδυνηρό τρόπο: την κατοχή, τον εκτοπισμό, την σωρευτική καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γ. Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη KontraNews. 

4932102

Η κλεψύδρα του χρόνου μετρά αντίστροφα ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης . Η Κύπρος  εδώ και 47 χρόνια  βαδίζει  στον «Γολγοθά» της  επώδυνης τουρκικής κατοχής. Είτε  οι σάλπιγγες  της ειρήνης  και της δημοκρατίας θα χτυπήσουν στην επανενωμένη Κύπρο και ο  λαός  της θα βγάλει το συρματόπλεγμα  του Αττίλα , είτε τα επόμενα 24ωρα,  στη Γενεύη, θα σβήσει  καρφωμένη  πάνω στον «σταυρό» της διχοτόμησης από τον Τ. Ερντογάν  και  τον Ε. Τατάρ.

Και από τις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι βροντοφώναξαν ότι θέλουν την επανένωση της πατρίδας τους. Εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, τότε ο φόβος νέων επώδυνων τουρκικών τετελεσμένων θα σφραγίσει οριστικά την κυπριακή τραγωδία κρατώντας άσβεστη στη μνήμη  τις πληγές του ξεριζωμού, των βασανιστηρίων, των νεκρών – αγνοούμενων  που ζητούν δικαίωση από τον  Αττίλα με αφορμή το πραξικόπημα της  Χούντας εκείνο το καλοκαίρι του 74, όπως επίσης  και από τις σφαγές Κυπρίων από την  ΕΟΚΑ Β και την τουρκοκυπριακή παραστρατιωτική οργάνωση ΤΜΤ.

Για τις «μέρες ελευθερίας και της ειρηνικής συνύπαρξης » που ονειρεύεται ο κυπριακός λαός σε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη πατρίδα με την σύσταση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας, ο Γ. Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, παραχώρησε συνέντευξη στην κυριακάτικη KontraNews, η οποία ξεκινά με ένα δικό του εισαγωγικό σχόλιο. 

«Ομολογώ ότι συχνά διερωτώμαι αν η παράταξη που δημιούργησε το Κυπριακό πρόβλημα θα καταφέρει ή θέλει να το λύσει. Αν η παράταξη που δημιούργησε το Κυπριακό πρόβλημα, θυμάται ότι αναθεμάτιζε τις απόψεις του ΑΚΕΛ τη δεκαετία του ’50 και τελικά μας οδήγησε στη Ζυρίχη. Αν θυμάται ότι αναθεμάτιζε τις απόψεις του ΑΚΕΛ το ’60 και βύθισε τον τόπο στο αίμα των δικοινοτικών ταραχών. Αν θυμάται ότι αναθεμάτιζε τις απόψεις του ΑΚΕΛ το ’70, έπιασε τα όπλα για να επιβάλει τις δικές της και έριξε τη μισή Κύπρο στον γκρεμό γεμίζοντας την άλλη μισή πρόσφυγες.  Αν διδάχτηκε κάτι από τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου, οφείλει ως μια συμβολική συγνώμη προς το λαό μας για τα δεινά που προκάλεσε με τις ιδεοληψίες, τον φανατισμό και τις παραταξιακές εμμονές της, να εργαστεί με ειλικρίνεια και συνέπεια για την σωτηρία της Κύπρου. Αν όχι, θα πρέπει να θυμάται ότι η Ιστορία πάντα κάνει ταμείο και όλοι θα κριθούμε στο τέλος».

1)Πως θα χαρακτηρίζατε την ελληνοκυπριακή στρατηγική αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας; Λόγω της επαναπροσέγγισης της Τουρκίας από Δύση – Ε.Ε, μήπως θα κληθούμε σε οδυνηρούς συμβιβασμούς στη Γενεύη; Οι διεθνείς συγκρούσεις (Συρία,Β.Ιράκ κ.α) θα επηρεάσουν τις  διαπραγματεύσεις;

Η επιθετικότητα της Τουρκίας με τη μορφή που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένη. Η επέκταση των ηγεμονικών στοχεύσεων της Τουρκίας εκφράστηκε με τις παράνομες παρεμβάσεις της στη Λιβύη, στο Βόρειο Ιράκ, στη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι πρόδηλο ότι επιχειρεί να διαδραματίσει αρχηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και να αναβαθμίσει περαιτέρω την παρέμβασή της στις διεθνείς εξελίξεις. 

Αυτό εξάλλου, ισχύει και σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνει εις βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζοντας το Δίκαιο της Θάλασσας – προκειμένου να εκβιάσει το ρόλο που θέλει να διαδραματίζει στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής και όχι μόνο. Το Κυπριακό από την άλλη, δεν αποτελεί μια νέα επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Εδώ και 47 χρόνια αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις επεκτατικές επιβουλές της Άγκυρας με τον πλέον οδυνηρό τρόπο: την κατοχή, τον εκτοπισμό, τη σωρευτική καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

 Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε ταυτόχρονα δύο δεδομένα: τη στήριξη του δίκαιου αγώνα μας από τη διεθνή κοινότητα και την διαπλοκή διεθνών παραγόντων – Τουρκίας. Το δεύτερο σίγουρα δεν έχει αλλάξει. Ούτε και το πρώτο, με μια διαφοροποίηση όμως: μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αποενοχοποίησε την Τουρκία και επέρριψε την ευθύνη για το διαπραγματευτικό αδιέξοδο στους δύο ηγέτες. Γεγονός που επέτρεψε στην Τουρκία με άλλοθι αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων να προκαλεί περισσότερο, να απειλεί και να επιχειρεί εκτροχιασμό του Κυπριακού από τη συμφωνημένη βάση λύσης κατά τρόπο απαράδεκτο. 

Δυστυχώς, μέσα σε αυτό το περιβάλλον και ενόψει Γενεύης έχουν γίνει ήδη προσπάθειες υποβολής επικίνδυνων γεφυρωτικών προτάσεων, όπως αυτές των Βρετανών. Ασπίδα μας ενάντια στις όποιες μεθοδεύσεις, λοιπόν, είναι να πάμε στη Γενεύη επιδιώκοντας με συνέπεια και επιμονή επιστροφή στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν το 2017. Δεν υπάρχει χώρος για υποσημειώσεις ή επικίνδυνους πειραματισμούς. Αν το πράξουμε με τρόπο πειστικό και παρόλα αυτά προσκρούσουμε στην τουρκική αδιαλλαξία, η ευθύνη δεν θα βαραίνει την πλευρά μας. Αν δεν το πράξουμε όμως, δύσκολα θα μπορέσουμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα, τους ευρωπαίους εταίρους μας για παράδειγμα σε ένα επόμενο Συμβούλιο Αρχηγών, ότι την αποκλειστική ευθύνη για την εκτροπή – την οποία απευχόμαστε – φέρει αποκλειστικά η Άγκυρα. Κοντολογίς, η λελογισμένη και παραγωγική διαπραγμάτευση δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση πολιτική του καλού παιδιού, αλλά μονόδρομο για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πραγματική απειλή της οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου.

Όσο αφορά τις συγκρούσεις στις οποίες αναφέρεστε δεν εκτιμούμε ότι επηρεάζουν άμεσα τη συνάντηση της Γενεύης. Το γεγονός όμως ότι η ανθρωπότητα ταλαιπωρείται από πολλές συγκρούσεις ενισχύει και την ανησυχία μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα συνεχίσει να ασχολείται τόσο εντατικά με το Κυπριακό, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία, αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν πειστούν ότι υπάρχει προοπτική για επανέναρξη του ουσιαστικού διαλόγου.    

 2) Πως εκτιμάτε την πρόσφατη σύγκρουση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα; θα μπορούσε να επηρεάσει και αν ναι με ποιο τρόπο τις συνομιλίες της Γενεύης στα πλαίσια της άτυπης πενταμερούς;

Είναι θετικό το γεγονός ότι μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων και προκλητικών ενεργειών από πλευράς Τουρκίας που είχαν φέρει τις δύο χώρες στα όρια μιας στρατιωτικής κρίσης, σήμερα διεξάγονται διερευνητικές επαφές και απευθείας συναντήσεις σε ψηλό επίπεδο. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις, αν και εφόσον η Άγκυρα παραμείνει συνεπής ως προς το μορατόριουμ επιθετικών ενεργειών, για μια ουσιαστική εξομάλυνση του αρνητικού κλίματος ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες με την ελπίδα να οδηγηθούν σε επίλυση των διαφορών τους. 

Αναντίρρητα η τοποθέτηση του κ. Τσαβούσογλου ήταν ως προς το περιεχόμενό της προκλητική και ουδόλως παραγωγική. Ως εκ τούτου, η αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ ήταν αναμενόμενη. Ελπίζουμε αυτή η αντιπαράθεση να μην επηρεάσει τη συνέχεια ούτε και την προσπάθεια στην άτυπη πενταμερή. Στη Γενεύη, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων όπως αυτή στην οποία αναφέρεστε, θα ήταν αφελές να αναμένουμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει από την πρώτη στιγμή πνεύμα διαλλακτικό. Εμείς πρέπει όμως να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην ενδώσουμε σε προκλήσεις που πιθανόν να επιχειρηθούν. Από τη Γενεύη πρέπει να φύγουμε έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Αυτός ο στόχος πρέπει να καθοδηγεί τις τοποθετήσεις και τη συνολικότερη μας στάση

3) Σε μια ανάρτηση στον προσωπικό σας λογαριασμό στο Twitter αναγράφεται: «Για πρώτη φορά στην ιστορία όχι απλώς πέρασε από το μυαλό ενός προέδρου αλλά το συζήτησε και με διάφορους να δωρίσει την μισή Κύπρο στην Τουρκία». Τελικά  η επίσημη πρόταση της Κυβέρνησης ποια είναι; Υπάρχει αρραγές πολιτικό μέτωπο στις 27 Απριλίου στη Γενεύη;

Κυκλοφόρησε έντονα και από διάφορα πρόσωπα, από τον Τούρκο ΥΠΕΞ μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και άλλα πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο ότι ο κ. Αναστασιάδης τους μίλησε για λύση δύο κρατών. Αυτό ήταν πολύ επιζήμιο.

Ο κ. Αναστασιάδης διακηρύττει τώρα ότι θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Όμως αυτό δεν είναι πλέον αρκετό. Το Κρανς Μοντανά έχει καταγραφεί. Ο Γ. Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι εκεί διαπίστωσε ότι η Τουρκία πήγε να συνεργαστεί για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να βρεθεί  συμφωνία και σε ότι αφορά την ελληνοκυπριακή πλευρά διαπίστωσε ότι δεν είχαμε την πολιτική βούληση να πάμε μέχρι τέλους. Χρειάζεται να πείσουμε λοιπόν και αυτό αναμένουμε να προσπαθήσει να πράξει ο κύριος Αναστασιάδης. Εμείς του έχουμε δώσει πρόταση για το τι κατά την άποψη μας πρέπει να κάνει. Δίχως να λέμε ότι η δική μας η πρόταση κατά ανάγκη θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αλλά τουλάχιστον δεν θα μπορέσει κανένας να μας απονέμει ευθύνες για την όποια πιθανή αρνητική εξέλιξη. 

Ο κ. Αναστασιάδης δε μας έχει ακόμα ενημερώσει τι προτίθεται να πράξει στη Γενεύη και αυτό νομίζω απαντά και στο ερώτημα για το αν υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο.

4) Κάποια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν το μοντέλο της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Μια τέτοια πρόταση εγκυμονεί κινδύνους διολίσθησης στις τουρκικές επιδιώξεις;  

Κάποια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν το μοντέλο της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Μια τέτοια πρόταση εγκυμονεί κινδύνους διολίσθησης στις τουρκικές επιδιώξεις;  

Μια ομοσπονδία μπορεί να είναι είτε συγκεντρωτική είτε αποκεντρωμένη. Ο χαρακτήρας της έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες που έχει το κεντρικό κράτος. Όσο αφορά τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους στην ομοσπονδιακή Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης κληρονόμησε από τον Δημήτρη Χριστόφια ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο. Ακριβώς γιατί διασφάλιζε την ενότητα του κράτους με τις αναγκαίες αρμοδιότητες για την εύρυθμη λειτουργία του, κλειδώνοντας τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του ενός κράτους, τη μία κυριαρχία, τη μία διεθνή προσωπικότητα και τη μία ιθαγένεια. 

Εκείνο που προβληματίζει, όχι μόνο το ΑΚΕΛ αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, είναι η επιμονή του κ. Αναστασιάδη – μετά που με δική του πρωτοβουλία αυξήθηκαν οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες περίπου κατά ένα τρίτο-για περεταίρω αποκέντρωση μιας ομοσπονδίας που εξ’ ορισμού είναι ήδη αποκεντρωμένη. Και πώς να μην είναι αφού θα είναι δικοινοτική, διζωνική, με πολιτική ισότητα και με το κατάλοιπο εξουσίας να αποδίδεται στις συνιστώσες πολιτείες;

 Μέχρι πού θέλει να οδηγήσει την αποκέντρωση, ακόμη δεν μας έχει απαντήσει. Και για αυτό είναι που ανησυχούμε. Γιατί ενώ η αποκεντρωμένη ομοσπονδία είναι σχήμα διαδεδομένο στη διεθνή πρακτική, η υπερβολική αποκέντρωση, καλύτερα η αποκέντρωση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ενότητας του κράτους και άρα στη δημιουργία ενός μορφώματος που να παραπέμπει σε συνομοσπονδία χωριστών κρατών. Επιπρόσθετα είναι δεδομένο ότι την ώρα που η δική μας προσπάθεια πρέπει να εστιάζει στη διαφύλαξη όσων έχουν συμφωνηθεί, ως ασπίδα ενάντια στις τουρκικές μεθοδεύσεις, δεν νοείται να ανοίγουμε εμείς το δρόμο της επαναδιαπραγμάτευσης σημαντικών συγκλίσεων. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αυτονόητοι.  

5) Ενόψει των συνομιλιών στη Γενεύη, δηλώσατε ότι «θα πρέπει να γωνιάσουμε την Τουρκία». Με ποιες πρωτοβουλίες και με ποιες  συμμαχίες; Η άτυπη πενταμερής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενόψει των επερχόμενων  βουλευτικών εκλογών; 

Η επίλυση του Κυπριακού είναι για το ΑΚΕΛ απόλυτη προτεραιότητα. Χωρίς τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής, επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ως εκ τούτου, η ανάληψη πρωτοβουλιών που να υπηρετούν αυτό το στόχο, που να στηρίζουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες και να δημιουργούν την προοπτική για βιώσιμη ειρήνευση στην Κύπρο είναι διαρκής. 

Διατηρούμε δομές που επεξεργάζονται διαρκώς τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, προσπαθούμε να μεταφέρουμε στην κοινωνία όλα όσα αφορούν την επίλυσή του εκτιμώντας πόσο σημαντικό είναι οι πολίτες να είναι όσο το δυνατόν πιο ενήμεροι και είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συμβάλουμε στη διαπραγματευτική διαδικασία με συγκεκριμένες προτάσεις. 

Ενδεικτικά, τον περασμένο Δεκέμβριο υποβάλαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια πολύ στοχευμένη και συγκεκριμένη πρόταση για τα εχέγγυα που μπορούν να προδώσουν προοπτική τόσο στην επανέναρξη όσο και στη θετική κατάληξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζοντας ότι τα διαπραγματευτικά κεφάλαια συνιστούν πακέτο, υπογραμμίσαμε πώς η πολιτική ισότητα μπορεί να ξεκλειδώσει τη διαδικασία και ότι η συμμετοχή της στις ενεργειακές διεργασίες στην περιοχή παραμένει για την Τουρκία ένα σημαντικό δέλεαρ. 

Πέρα από αυτό το πεδίο δράσης, διαχρονικά πρωτοστατούμε και στη δικοινοτική κινηματική δραστηριότητα υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού. Είμαστε σε διαρκή επαφή με  προοδευτικές τουρκοκυπριακές δυνάμεις και μαζί αναλαμβάνουμε συχνά κοινές πρωτοβουλίες και συζητούμε θέματα που προκύπτουν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.    

Όσο αφορά την σχέση πενταμερούς και βουλευτικών εκλογών, για το ΑΚΕΛ το Κυπριακό δεν ήταν και ουδέποτε θα είναι εργαλείο για αναρρίχηση σε κομματικά βάθρα και εκλογικά πρωτεία. Εξάλλου αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, με όσα μας χωρίζουν με τον κ. Αναστασιάδη, υποβάλλουμε προτάσεις που θεωρούμε ότι μπορούν να υποβοηθήσουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια. Την ίδια στιγμή βέβαια θα ήταν αφελές να υποστηρίξει κανείς ότι ο απόηχος της Γενεύης δεν θα έχει δεσπόζουσα θέση στο δημόσιο διάλογο στον ένα μήνα που θα έχει μείνει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.   

6) Όταν ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης έταξε λαγούς και πετραχήλια σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Ποιος είναι ο απολογισμός της κυβέρνησης στο Κυπριακό οκτώ χρόνια μετά;

Όσο αφορά τον απολογισμό της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο Κυπριακό, θα σας απαντήσω επικαλούμενος το σλόγκαν του ΔΗΣΥ, πως «στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις». 

Έχοντας παραλάβει ένα σημαντικό φάσμα συγκλίσεων στο Κυπριακό επιχείρησαν το 2013 να επαναρχίσουν το διάλογο από μηδενική βάση. Περιπλανήθηκαν για ένα χρόνο, προτού καταλήξουν σε μια κοινή διακήρυξη. Εκείνες οι συγκλίσεις της περιόδου Χριστόφια-Ταλάτ αποδείχτηκαν καταλυτικές για να προχωρήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από το 2015 και μετά. Έφυγαν το 2016 από το Μοντ Πελεράν όταν το βασικότερο κριτήριο του εδαφικού ήταν σχεδόν συμφωνημένο. 

Φορτώθηκαν από τη διεθνή κοινότητα το ναυάγιο του 2017 στο Κραν Μοντανά, αφού ο ΓΓ του ΟΗΕ αποτίμησε θετικά τη στάση και των τριών εγγυητριών δυνάμεων αλλά όχι των δύο ηγετών. Συνέχισαν με μια σειρά από παλινδρομήσεις, με «νέες ιδέες» και πειραματισμούς. Η συνέχεια, η αποθράσυνση της Τουρκίας, οι παράνομες ενέργειές της και η χλιαρή αντιμετώπισή της από τη διεθνή κοινότητα, είναι γνωστή. Να λοιπόν, πώς στα δύσκολα μετρήσανε οι πράξεις. Και αυτό το λέω ελπίζοντας πως στα δύσκολα που έρχονται, στη Γενεύη, οι πράξεις θα μετρήσουν αλλιώτικα. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη πει στον Πρόεδρο πώς μπορεί, κατά τη δική μας άποψη, να το επιδιώξει πειστικά. 

7)Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο ΥΠΕΞ κ. Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου θα ανακοινωθεί όταν πρέπει . Τελικά γιατί δεν προχώρησε η από κοινού οριοθέτηση; 

Με λύπη παρατηρούμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού και σε αυτά τα ζητήματα αντί να ανοίγει παράθυρο προοπτικής, εγκλωβίζει την Κύπρο. Δυστυχώς όταν το επικοινωνιακό μπαίνει πάνω από την ουσία, στον απολογισμό το αποτέλεσμα είναι, σχεδόν, μηδενικό στην ουσία. 

Το γιατί εξαγγέλλεται οριοθέτηση αλλά δεν προχωρεί είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουν οι κκ Αναστασιάδης και Χριστοδουλίδης. Προφανώς υπάρχουν λόγοι που η οριοθέτηση δεν προχωρεί. Δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, αφού αφορά περιοχή που η Τουρκία-κακώς-θεωρεί δική της. 

8)Πως μπορεί να αποτραπεί ο εποικισμός της Αμμοχώστου και η διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εξαναγκαστική διπλωματία και την επιβολή τετελεσμένων της «γαλάζιας πατρίδας» του Ερντογάν; 

Η διχοτόμηση θα αποτραπεί με την επανένωση της Κύπρου. Δεν πρέπει να αφήσουμε να σπαταληθεί άλλος χρόνος με την Τουρκία να δημιουργεί τετελεσμένα που θα παγιώνουν τη διχοτόμηση. Αν η πενταμερής δεν αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για την επανέναρξη των συνομιλιών, να μην έχουμε αμφιβολία ότι στο διάστημα που θα ακολουθήσει ίσως τα τετελεσμένα να αρπάξουν τη Μόρφου και να μας κλέψουν την Αμμόχωστο.  Τότε ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι χωρίς επιστροφή της Αμμοχώστου, χωρίς να μας δίνουν τη Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, καμιά συμφωνία δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή. 

Είναι προφανές ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να δείξει και να γίνει σαφές σε όλους ότι διεκδικεί την επιρροή της στην περιοχή. Αυτό απειλεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα, την ίδια την ύπαρξη της, αλλά και τους ελληνοκύπριους, την Κύπρο όπως την ξέρουμε. Η αποτροπή των σχεδιασμών της και στην Κύπρο και αλλού προϋποθέτει προσήλωση και εμμονή στα όσα συμφωνήθηκαν ήδη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο που είναι η ασπίδα μας όταν διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματα μας. 

9)Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις σε σχέση με το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων- «χρυσών διαβατηρίων» που έχει διασύρει διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία;

Αναμένουμε και απαιτούμε να δοθεί στη δημοσιότητα το Πόρισμα της Επιτροπής που διορίστηκε για να ερευνήσει το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Το βέβαιο είναι ότι το σκάνδαλο των σκανδάλων που διέσυρε τη χώρα ανά το παγκόσμιο έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ αναλαμβάνοντας την εξουσία το 2013 ξεχαρβάλωσαν τα κριτήρια και ξεχείλωσαν τους ελέγχους ώστε να πολλαπλασιαστούν οι πολιτογραφήσεις. Πάνω από 6,5 χιλιάδες διαβατήρια έδωσε η κυβέρνηση του Συναγερμού και μερικές εκατοντάδες άλλα εξετάζονται. Αυτός είναι ο λόγος που έχει κινηθεί διαδικασία της ΕΕ σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ως ΑΚΕΛ υποδείξαμε το απαράδεκτο οι οικογενειακές επιχειρήσεις και το προσωπικό περιβάλλον του κ. Αναστασιάδη αλλά και γραφεία που συνδέονται με άλλα μέλη της κυβέρνησης να εμπλέκονται στα χρυσά διαβατήρια. Όπως και το απαράδεκτο να ταξιδεύει ο πρόεδρος οικογενειακώς με το τζετ Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχου στις Σεϋχέλλες για δωρεάν διακοπές και ακολούθως να πολιτογραφείται παράτυπα ολόκληρη η οικογένεια του Σαουδάραβα, ή να πολιτογραφούνται παράτυπα οι συνέταιροι του γαμπρού του Προέδρου και άλλα πολλά. Δεν μας διαφεύγει επίσης το γεγονός ότι το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου έβγαλε στο εξωτερικό πάνω από 37 εκ. ευρώ την κλειστή περίοδο του 2013 γλυτώνοντας το «κούρεμα». Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε το σκάνδαλο του Συνεργατισμού που στοίχισε στο κράτος σχεδόν 8 δις.

10) Ποιες είναι οι πολιτικές/κοινωνικές δυνάμεις δημοκρατικής αντίστασης στην  σήψη, στη διαφθορά  και σε αντιδημοκρατικές καθεστωτικές πρακτικές της Κυβέρνησης; Υπάρχει ελευθερία έκφρασης και ελευθερία τύπου στην  Κύπρο;

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού καθημερινά εκτρέπεται στον αυταρχισμό, τις καθεστωτικές πρακτικές και ένα συντηρητισμό άλλων εποχών, ενώ η διαφθορά είναι πλέον θεσμική. 

Έστειλαν την αστυνομία σε σπίτι πολίτη για να κατάσχει υπολογιστή με την κατηγορία ότι σατίριζε μία Υπουργό. Επιτέθηκαν απρόκλητα και βάναυσα σε ειρηνική διαδήλωση τραυματίζοντας πολίτες.

Διέταξαν έρευνα σε βάρος εκπαιδευτικού και όταν δεν βρήκαν τίποτα να του προσάψουν για τα έργα που φιλοτέχνησε στον ελεύθερο του χρόνο, διέταξαν έρευνα για το εθνικό του φρόνημα. Τώρα, διώκουν πειθαρχικά Ανώτερο Υπαστυνόμο επειδή συμπεριφέρεται σε μετανάστες υπερβολικά ανθρώπινα. 

Σε ότι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ είμαστε καθημερινά μάρτυρες ετεροβαρούς, παρουσίασης των διάφορων απόψεων που υπάρχουν με το αφήγημα της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ να κυριαρχούν. 

Όλοι όσοι θέλουν πατρίδα σύγχρονη και δημοκρατική είναι σύμμαχοι του ΑΚΕΛ στην προσπάθεια να σταθούμε απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές που θυμίζουν άλλες εποχές.

11) Για το νεολαιίστικο κίνημα «Ως Δαμέ», ο Ακαδημαϊκός Γιάννης Παπαδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  «είναι η νέα γενιά των 800 €  που βιώνει το θάνατο εν ζωή». Ήδη συναντά σφοδρή κριτική από κυβέρνηση. Το ΑΚΕΛ στηρίζει τους «Ως Δαμέ»; Ποιες είναι οι ελπίδες σας για τη νέα γενιά;

Στηρίξαμε και στηρίζουμε κάθε προοδευτικό κίνημα με το οποίο έχουμε κοινά αιτήματα, δίχως κατ’ ανάγκην να συμφωνούμε σε όλα. Στην περίπτωση του Ως Δαμέ στηρίξαμε το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και καταδικάσαμε τη βία με την οποία καταστάληκε η πρώτη διαμαρτυρία που είχαν οργανώσει. 

Το ΑΚΕΛ πρωταγωνιστεί σε κάθε προσπάθεια για κατάκτηση δικαιωμάτων, για απομόνωση του ρατσισμού και του νεοφασισμού, για επέκταση των δικαιωμάτων των νέων. Επιπλέον, η εναλλακτική μας πρόταση για τον πολιτισμό, το συνδικαλισμό, τον αθλητισμό και την πολιτική καταφέρνει να συγκινεί τους νέους, γι’ αυτό και ένα μεγάλο ποσοστό νέων και πέρα από το χώρο της Αριστεράς συμμετέχει και αγωνίζεται μαζί μας. Αυτό επειδή το ΑΚΕΛ δεν διστάζει να ανοίξει τις πόρτες του στους νέους, όχι ως από καθέδρας καθηγητής μα σαν το σπίτι τους, ο φυσικός χώρος για τη νεολαία, η δύναμη εκείνη που πάντα την υπερασπίζεται, την έχει στο επίκεντρο της προσοχής του. Και αυτό η νεολαία το ανταποδίδει στο ΑΚΕΛ με την ελπιδοφόρα παρουσία της στους αγώνες.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…