Αντρέι Ταρκόφσκι – Ο άνθρωπος που τραβούσε φωτογραφίες για να σταματήσει τον χρόνο….

Οι ταινίες του ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι είναι γνωστές για τις πανέμορφες εικόνες τους. Ο διάσημος σκηνοθέτης όμως είχε ακόμα ένα μεγάλο ταλέντο, καθώς ήταν λάτρης της κάμερας και άφησε ως σημαντική κληρονομιά (εκτός από τις ταινίες του) μια σειρά από polaroid φωτογραφίες εξαιρετικής ομορφιάς.

57b4734c1dc524c5328b45ad

Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία και οι δυνατότητες της φωτογραφίας δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένες όσο σήμερα, η αισθητική του κατάφερε να διαπεράσει όλα τα πλαίσια και να δημιουργήσει ένα μυστηριώδες και ποιητικό αποτέλεσμα.

Το 2006 δημοσιεύτηκε από τον εκδοτικό οίκο Thames and Hudson το Instant Light ένα βιβλίο με μία πλούσια συλλογή φωτογραφιών που ο σκηνοθέτης τράβηξε από το 1979 έως το 1984 με θέμα το σπίτι του, τους φίλους του, την οικογένεια του, αλλά και τοποθεσίες που επισκέφθηκε στη Ρωσία και στα ταξίδια του στην Ιταλία.

Ο φίλος του σκηνοθέτη Tonino Guerra αποκαλύπτει στο βιβλίο: «Το 1977 στην τελετή του γάμου μου στη Μόσχα ο Ταρκόσφκι εμφανίστηκε με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι. Είχε σκεφτεί πολλά πράγματα για την “πτήση” του χρόνου και ήθελε με τις εικόνες του να κάνει μόνο ένα πράγμα. Να καταφέρει να τον σταματήσει έστω και για μία στιγμή».

Ο Αντρέι Ταρκόσφκι (1932 – 1968) είναι ίσως ο καλύτερος σοβιετικός σκηνοθέτης την περίοδο μετά τον πόλεμο. Η επιρροή του ωστόσο ξεπέρασε τα όρια της σοβιετικής Ένωσης και σταθερά κατατάσσεται ανάμεσα στους καλύτερους όλων των εποχών. Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είχε γράψει για αυτόν ότι “ο Ταρκόφσκι κατάφερε να εφεύρει μία νέα κινηματογραφική γλώσσα, καθώς αποτυπώνει τη ζωή ως αντανάκλαση, τη ζωή σαν ένα όνειρο. Ο Ακίρα Κουροσάβα είχε πει: “αγαπάω όλες τις ταινίες του Ταρκόφσκι. Αγαπάω την προσωπικότητα του και όλα τα έργα του. Κάθε σκηνή είναι μία θαυμάσια εικόνα από μόνη της”.

Γυρισμένες από το 1962 έως το 1986 οι επτά ταινίες μεγάλου μήκους του Ταρκόσφκι καταπιάνονται συχνά με μεταφυσικά θέματα, χρησιμοποιώντας ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό στυλ.

Διακόσιες πενήντα επτά από τις φωτογραφίες του θα πουληθούν από τον οίκο δημοπρασίας Bonhams στις 6 Οκτωβρίου στο Λονδίνο. Λίγες ημέρες νωρίτερα (από τις 2 Οκτωβρίου) θα εκτεθούν στο κτίριο του Bonhams.

Οι φωτογραφίες είναι χωρισμένες σε 29 θεματικές ενότητες.

Ο Ταρκόφσκι αυτοεξορίστηκε και πέθανε το 1986 σε ηλικία μόλις 54 ετών.

Ετάφη στο Παρίσι, στο κοιμητήριο Σεντ Ζενεβιέβ. Στο γλυπτό που έφτιαξε ο Ερνστ Νάιζβεστνι -και το οποίο κοσμεί τον τάφο του- είναι γραμμένη στα ρώσικα η φράση: «Στον άνδρα που είδε τον άγγελο».

«Θυσιάστε τον εαυτό σας για τον κινηματογράφο», ήταν η συμβουλή που είχε δώσει κάποτε ο Ταρκόσφκι στους νέους κινηματογραφιστές. Ο άνθρωπος που κατάφερε να τελειοποιήσει την κινηματογραφική φόρμα με την οποία καταπιάστηκε, αλλά και να αφήσει πίσω του μία σειρά μελαγχολικών, όμορφων και βιωματικών εικόνων με τέλεια αρμονία, είχε σίγουρα αφιερωθεί ολοκληρωτικά σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο, την τέχνη.

Μία γεύση από τις φωτογραφίες του Ταρκόφσκι: 









Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…