ΆΕ

Άρης Επιτροπάκης

Αντώνη, αποχαιρέτα τις Βρυξέλλες που χάνεις!

Πώς θα αντιδράσει ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ταπείνωση που του επιφύλασσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το δούμε τις επόμενες ημέρες

4147093

Πριν από πέντε χρόνια, 26 Ιουλίου 2014: ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τηλεφωνεί στην Ντόρα Μπακογιάννη και της ανακοινώνει ότι δεν θα την προτείνει για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και της Ντ. Μπακογιάννη υπήρξε ο εξής διάλογος:

– Ντόρα, δυστυχώς το εγχείρημα δεν βγαίνει, φημολογείται ότι της είπε ο πρωθυπουργός.

– Εντάξει, πρόεδρε. Εσύ έχεις το μαχαίρι εσύ και το πεπόνι, φέρεται να απάντησε η Ντόρα.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς δεν ικανοποίησε την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ήταν σχεδόν σίγουρη ότι θα γινόταν επίτροπος. Κι αυτό διότι στις αρχές του Ιούνη του 2014 Σαμαράς και Μπακογιάννη είχαν πραγματοποιήσει μυστική συνάντηση στο πατρικό σπίτι του τότε πρωθυπουργού και σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής είχαν δώσει τα χέρια για τη θέση του επιτρόπου.

Πέντε χρόνια μετά περίπου τα ίδια «παθαίνει» ο Σαμαράς διά χειρός Κυριάκου Μητσοτάκη, του αδελφού της Ντόρας. Τόμπολα!

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει τον πρώην πρωθυπουργό ότι στις 9 Ιουλίου (δύο μέρες μετά τη νίκη της ΝΔ) θα τον ανακοίνωνε για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου. Ο βουλευτής Μεσσηνίας ήταν τόσο σίγουρος ότι θα μετακόμιζε στις Βρυξέλλες που ο στενός συνεργάτης του Δημήτρης Σταμάτης (πολιτευτής της ΝΔ) «ετοίμαζε τις βαλίτσες του» για να τον ακολουθήσει στην έδρα της ΕΕ.

Γιατί ο Κυριάκος άδειασε τον Σαμαρά

Στη συνάντηση που είχαν στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή Σαμαράς – Μητσοτάκης ο δεύτερος του ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να τον προτείνει επειδή υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις για το πρόσωπό του στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης του εξήγησε ότι ακόμη και να τον πρότεινε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τον απορρίψουν στην ακρόαση στο κολέγιο των επιτρόπων. Του ξεκαθάρισε ακόμη ότι ύστερα από επικοινωνία που είχε με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν η χώρα μας δεν θα έπαιρνε μία από τις επτά θέσεις αντιπροέδρων. Το κλίμα ήταν βαρύ στη συνάντηση των δύο ανδρών, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης.

Μετά τη συνάντηση ο Σαμαράς ήταν τόσο εκνευρισμένος που δεν απαντούσε για μέρες στα τηλέφωνα που του έκαναν φίλοι του βουλευτές και κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι με τους οποίους έχει καθημερινή επαφή. Πώς θα αντιδράσει ο βουλευτής Μεσσηνίας μετά την ταπείνωση που του επιφύλασσε ο Κυρ. Μητσοτάκης θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Ειδικά αν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να υποστηρίζει (βλ. υπουργό Αμυνας και αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών) πόσο «καλή» είναι η συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή: Documento #140, 21.07.2019 / documentonews.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…