Αντώναρος: Ο Μητσοτάκης έχει φετίχ με τη αυτοδυναμία, γι αυτό τα μπόνους και οι αντιδημοκρατικές μανούβρες

«Ανάθεμα στην απλή αναλογική!! Φταίει κατα τους πρωθυπουργούς του παρελθόντος αλλά και το σημερινό για μύρια κακα. Κατα δε τον υπουργό Επικρατείας και για την άνοδο του ναζισμου στη Γερμανία του μεσοπολέμου»

Αντώναρος 1

«Θελουν να κυβερνούν μόνοι τους, για να ερμηνεύουν Συνταγμα και νόμους κατά πως τους βολεύει. Αλλοι με περισσότερο σεβασμό ατους θεσμούς, κι άλλοι λιγότερο. Γι αυτό και δεν θελουν να μοιράζονται τη μεγάλη καρέκλα με κανένα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ευάγγελος Αντώναρος σχολιάζοντας το νέο εκλογικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Συνεχίζοντας, με μεγάλες δόσεις κριτικής για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναφέρει:

«Ετσι ( σχεδόν όλοι πάλι) θέλουν να προσαρμόζουν τον εκλογικό νόμο σε αυτόν τον στόχο και, συνεπώς, στα μέτρα τους. Χωρίς να διανοηθούν ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν τις βασικές αρχές του εκλογικού νόμου ενσωματωμένες στο Σύνταγμά τους και δεν τις αλλάζουν κατά το δοκούν.

Αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει κι η μολις εφταμηνίτική κυβερνηση Μητσοτάκη. Γιατι με τα μπόνους και τις άλλες αντιδημοκρατικές μανούβρες αποφευγεται δήθεν η ακυβερνησία κι εξασφαλίζεται η σταθερότητα.

Ανάθεμα στην απλή αναλογική!! Φταίει κατα τους πρωθυπουργούς του παρελθόντος αλλά και το σημερινό για μύρια κακα. Κατα δε τον υπουργό Επικρατείας και για την άνοδο του ναζισμου στη Γερμανία του μεσοπολέμου. Αν κι επιχείρησε να διορθώσει οσα είπε ο γνωστός συνταγματολόγος η ουσία παραμένει και κυρίως δείχνει τι μυαλά κουβαλάνε οι εκάστοτε κρατούντες. Αλλά κι ότι απο εκλογικές πρακτικές και σταθερές κυβερνήσεις μάλλον δεν έχουν ιδέα. Ειδικά όταν μιλούν για τη Γερμανία της οποίας το πολιτικο κι εκλογικό συστημα ο αγγλοσπουδασμενος καθηγητής δείχνει να αγνοεί παντελώς: Η Γερμανία κυβερνιέται τα τελευταία 50 χρόνια με σταθερότητα ΑΚΡΙΒΩΣ γιατι εφαρμόζει ( παρά το υψηλό κατώφλι του 5%) σχεδόν απλή αναλογική. Καμμία κυβέρνηση δεν μπορει να συγκροτηθεί αν δεν διαθέτει 48 με 49 % των ψήφων. Έτσι κυβέρνησαν ο Μπραντ, ο Σμιτ, ο Κολ, ο Σρεντερ, η Μερκελ. Κι η επόμενη κυβερνηση συνασπισμού θα είναι — με σίγουρη συμμετοχή των Πρασίνων. Φυσικά δε ξανείς δεν διανοήθηκε να αλλάξει το νόμο.

Γιατι; Γιατι είναι αδόκιμο σε μια χώρα να κυβερνάει κόμμα που έχει συγκεντρώσει 36, 37 η 38 η 40 %. Εξήντα τοις εκατό ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ — η πλειοψηφία. Αρα για να κυβερνήσει πρέπει να βρει εταίρο που θα το φέρει γύρω στο 50%. Αλλά είπαμε: Ποιός Ελληνας θέλει να μοιράζεται την εξουσία; Τι σχεση έχουμε εμεις με τη Μερκελ, τον Κόλ, τον Μπραντ, τον Αντρεόττι η τόσους Ολλανδούς η Δανούς πρωθυπουργούς που κυβερνησαν πετυχημένα με συνασπισμούς. Εδώ είναι Μπαλκάνια, εδώ είναι Ελλάδα. Κι οποιοσδήποτε πολιτικός συμβιβασμός ειναι συνώνυμο της ηττας.

ΥΓ. Και μια μικρή υπενθύμιση για το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας. Ειναι τόσο αναλογικό που για να εξασφαλισθεί η αναλογικότητα προστίθενται, όταν χρειασθε, έδρες στην ομοσπονδιακη Βουλή. Και αυτό χρειάζεται να γίνει συνεχως ατις τελευταίες αναμετρήσεις ( Ueberhangmandate). Αυτές οι εξτρα εδρες ξεπερνούν τώρα πια τις 100 σε σύνολο 700 και οι ειδικοί συσκέφτονται πώς θά λύσουν το θέμα. Χωρίς βέβαια να θίξουν την αναλογικότητα.»

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…