Αντώναρος για «Αγιά Σοφιά»: Θα ήθελα να σας προσγειώσω στη σκληρή πραγματικότητα

Mε μια μακροσκελή του ανάρτηση, ο Ευάγγελος Αντώναρος αναλύει την απόφαση του  Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.  

Αντώναρος

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος  επιχειρεί μέσω της ανάρτησης του, να κάνει μία βαθύτερη ανάλυση του τι κρύβει αυτή η απόφαση από μεριάς του Τούρκου προέδρου κάνοντας λόγο για μια  “κυρίως βαθύτατα πολιτική απόφαση” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα,  ο Ευάγγελος Αντώναρος  προτείνει τι θα έπρεπε να κάνει κατά τη γνώμη του η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις ενέργειες Ερντογάν.

Αναλυτικά η ανάρτηση Αντώναρου:

Θα ήθελα ως χώρα και ως έθνος να μας προσγειώσω στη σκληρή πραγματικότητα.

Η μετατροπή της Αγιας Σοφίας σε τζαμί με απόφαση που υπέγραψε σημειωτέον χωρίς χρονοτριβή ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είναι ασφαλώς όλα αυτά που λέμε όλοι μας: Προσβολή στη Χριστιανοσύνη, πρόκληση στη διεθνή κοινότητα, περιφρόνηση για τον Πολιτισμό.

Είναι όμως — κυρίως — μια βαθύτατα πολιτική απόφαση:

1. Προς την Ελλάδα λέει ο Ερντογάν εκφράζοντας τη σημερινή Τουρκία ότι είσθε πολύ μικροί για να μου λέτε τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω. Από εδώ και πέρα εγώ θα σφυρίζω κι εσείς θα χορεύετε. Προσβλητικό και μειωτικό για όλους μας, το ξέρω. Αλλά αυτό εννοεί.

2. Προς τη διεθνή κοινότητα στέλνει το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύει στην Τουρκία τι θα κάνει. Για μια ακόμη φορά — μετά τη Σύρια και τη Λιβύη — λέει ότι γενικές παραδοχές δεν ισχύουν για τον ίδιο.

Κι όλα αυτά τα κανει, κατά την εκτίμηση μου, από θέση ισχύος. Κι όχι από αδυναμία όπως δυστυχώς, παλί κατά την εκτίμηση μου, θέλουν να βλέπουν ορισμένοι Έλληνες ( κι όχι μόνον) αναλυτές.

Εγώ διαβάζω τη στάση Ερντογάν διαφορετικά: Οι Αμερικανοί που αποσύρονται ( όχι μόνο επι Τράμπ αλλά και νωριτερα) σταδιακά από διάφορες περιοχές της υφηλίου ορίζουν “εντολοδόχους τους” για να τους κανουν τη δουλειά. Πρόθυμες περιφερειακές δυνάμεις που διεκδικούν και παίρνουν ανταλλάγματα. Μια από αυτές τις δυνάμεις είναι η Τουρκία του Ερντογάν. Για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολης και της Ανατολικοκεντρικής Μεσογείου.

Είπαν οι Αμερικανοί στον Ερντογάν να κάνει την Αγία Σοφιά τζαμί θα με ρωτήσουν καποιοι. Ασφαλώς και όχι. Αλλά και δεν θα του τραβήξουν δυνατά το αυτί ουτε θα τον υποχρεωσουν να αλλάξει ρότα. Αντε να δούμε μερικές καταδικαστικές κουβέντες από τον Λεκό Οίκο. Όσο για τους Ευρωπαίους: Μεγάλα περιθώρια επιρροής πάνω στον Ερντογάν δεν έχουν. Δουλειές κάνουν μαζί του (φερ ειπείν οι Γερμανοί). Άρα: Ο Ερντογάν τεντώνει το σχοινί να δει μέχρι που τον παίρνει ελπίζοντας να εξασφαλίσει έτσι επι πλέον οφέλη για τη χώρα του και τον εαυτό του.

Τι κάνουμε εμείς;

1. Διαβάζουμε σωστά την κατάσταση. Ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί. Και απεναντι μας. Κι επιδιώκει το εύκολα κατανοητό νομίζω: Να μας σύρει άνευ όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων “επι όλων των θεμάτων” και φυσικά για την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

2. Δεν δειχνουμε ούτε το παραμικρό ιχνος ενδοτικότητας. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε μεσοπρόθεσμα σε “φινλανδοποίηση” της εξωτερικής μας πολιτικής — για όσους καταλαβαίνουν. Κι ας μην καγχάσουν καποιοι.

3. Ξεκινάμε αποφασιστική διεθνή εκστρατεία αμέσως. Όχι αύριο. Με πρώτη ευκαιρία στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την άλλη εβδομάδα. Ξέρω τι θα μου που κάποιοι δυσκοίλιοι διπλωμάτες και πολιτικοί: Μα το θέμα των συζητήσερων εκει είναι άλλο. Λοιπόν: Εμείς λέμε ότι θέλουμε έκτακτη διεύρυνση της ατζέντας με θέμα την απαράδεκτη συμέριφορά της Τουρκίας και απειλούμε ότι θα μπλοκάροιυμε κάθε απόφαση της ΕΕ αν δεν συζητηθεί η συμπεριφορά αυτή πάραυτα. Και με συγκεκριμένες απαιτήσεις: Πάγωμα τόσο των ενταξιακών διεργασιών ( που ούτως η άλλως δεν προχωρούν) και όλων των χρηματοδοτικών και άλλων πρωτοκόλλων με την Τουρκία.

Αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, λυπαμαι που θα το πω, το πάιγνίδι είναι χαμένο από χέρι.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό