Αντίστροφη μέτρηση για σύγκρουση με την Τουρκία οι δυνάμεις του Άσαντ

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος πλησίασαν στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τα στρατεύματα της Άγκυρας και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί που βοηθούν την τουρκική εισβολή εξακολουθούν να πολεμούν εναντίον των Κούρδων.Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρησή της στη Συρία, διαμηνύει ο Ερντογάν. Νέο παραλήρημα Τραμπ, 

syria turk 0978347

Η Άγκυρα καταγγέλλει «παραπληροφόρηση» σχετικά με τους συγγενείς της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που διέφυγαν από υπό κουρδικό έλεγχο στρατόπεδο στη Συρία. Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, 785 συγγενείς ξένων μελών του ΙΚ διέφυγαν από το στρατόπεδο της Αΐν Ίσα, καθώς επιτέθηκαν στους φρουρούς και άνοιξαν τις πόρτες.

Η Τουρκία και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (Σύροι αντικαθεστωτικοί που συνεργάζονται με την Άγκυρα), μπήκαν στην επόμενη φάση της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» για να εκδιώξουν τους, υπό την ηγεσία των Κούρδων, μαχητές από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε, αφού έλαβε το πράσινο φως από την Άγκυρα. Οι τουρκικές δυνάμεις και τα στρατεύματα των Σύρων αντικαθεστωτικών άρχισαν να κινούνται προς την Μάνμπιτζ, ενώ, όπως μεταδίδει η Dailey Sabah, συγκρούσεις ήδη ακούγονται στην περιοχή.

Στο μεταξύ, οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Εκτελούμε αυτήν την εντολή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η απόσυρση αφορά «όλους» τους στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, «εκτός εκείνων που βρίσκονται στην Αλ Τανφ», μια βάση που τελεί υπό τον έλεγχο περίπου 150 Αμερικανών στρατιωτικών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται επίθεση στη Μάνμπιτζ. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη Μάνμπιτζ και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, έπειτα από την αποτυχία μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον πέρυσι που προέβλεπε την αποχώρηση των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

«Η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να απομακρυνθούν από τη Μάνμπιτζ μέσα σε 90 ημέρες», είπε, εννοώντας τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Μάνμπιτζ δεν έχει εκκαθαριστεί», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα μπούμε στη Μάνμπιτζ μέχρι ν’ αδειάσει. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εκείνης, οι Άραβες, και οι φυλές που είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες θα πάνε εκεί. Η προσέγγισή μας στο θέμα αυτό είναι να εγκατασταθούν εκεί και να προβλέψουμε για την ασφάλειά τους», προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και στη Δαμασκό, ο Ερντογάν είπε πως δεν περιμένει να ανακύψουν οποιαδήποτε προβλήματα στην πόλη Κομπάνι και πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμρ Πούτιν έχει μια «θετική προσέγγιση».

«Υπάρχουν πολλές φήμες αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας και με τη θετική προσέγγιση της Ρωσίας στο Κομπάνι, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε θέματα», είπε, χωρίς να επεκταθεί.

Εξάλλου, η Τουρκία κατηγόρησε τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ότι άδειασαν μια φυλακή όπου κρατούνταν κρατούμενοι που συνδέονταν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αφού χαρακτήρισαν «παραπληροφόρηση» τις δηλώσεις τους για μαζική απόδραση συγγενών τζιχαντιστών.

«Στη ζώνη την οποία ελέγχουμε, υπάρχει μία και μοναδική φυλακή του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ). Όταν πήγαμε εκεί, διαπιστώσαμε ότι είχε αδειάσει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Έχουμε φωτογραφίες και βίντεο», πρόσθεσε. Δεν διευκρίνισε σε ποια φυλακή αναφερόταν.

Αργότερα σήμερα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα από την άδεια φυλακή, όπως είπαν, στο κέντρο της πόλης Τελ Αμπιάντ, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Τα πλάνα δείχνουν Τούρκους στρατιώτες να περιφέρονται σε ένα άδειο κτίριο μέσα στο οποίο έχουν κτιστεί κελιά φυλακής.

Χθες Κυριακή, οι κουρδικές αρχές δήλωσαν πως σχεδόν 800 συγγενείς μελών του ΙΚ διέφυγαν από το στρατόπεδο της Αΐν Ίσα, εκμεταλλευόμενοι το χάος στην ασφάλεια που δημιουργήθηκε από την τουρκική επίθεση.

Νέο παραλήρημα Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε σήμερα υπονοούμενα ότι οι Κούρδοι εσκεμμένα αφήνουν ελεύθερους «ορισμένους» κρατουμένους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στο μέτωπο, απ’ όπου η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αποσυρθεί.

«Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να αφήνουν ελεύθερους ορισμένους για να μας αναγκάσουν να εμπλακούμε» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτούς τους τζιχαντιστές μπορεί «εύκολα να πιάσει εκ νέου η Τουρκία ή οι ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου προέρχονται».

«Όμως, πρέπει να ενεργήσουν σύντομα» υπογράμμισε ο μεγιστάνας.

«Δεν θα εμπλακούμε σε άλλο έναν πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που πολεμούν μεταξύ τους εδώ και 200 χρόνια» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Άραγε, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι θα πρέπει να εισέλθουμε σε έναν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Οι ατέρμονοι πόλεμοι θα σταματήσουν!».

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «η Ευρώπη είχε την ευκαιρία να πάρει πίσω αυτούς τους κρατουμένους του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν ήθελε (να αναλάβει) το κόστος. “Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν”, έλεγαν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε παράλληλα ότι «σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας ενδέχεται να ανακοινωθούν σύντομα ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία.

«Σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας έρχονται!» ανέφερε σε ένα tweet, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς λίγο μετά στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν επιβεβαίωσε ότι η ομάδα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου θα συναντηθεί σήμερα για να συζητήσει το θέμα.

«Σαφώς δεν είναι πολύ αργά προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι μια περίπλοκη κατάσταση», καθώς η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι αποσύρει 1.000 στρατιώτες από τη Συρία, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μια διπλωματική ομάδα των ΗΠΑ που εργαζόταν σε σχέδια σταθεροποίησης στη βορειοανατολική Συρία έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο αξιωματούχος είπε πως οι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία, αλλά έχουν ξεκινήσει οι πρώτες φάσεις της αποχώρησης, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν σχέδια για την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπεραμύνθηκε της θέσης του όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας πως η ενότητα της στρατιωτικής συμμαχίας δεν πρέπει να διαρραγεί στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος.

Διαιρέσεις έχουν εμφανιστεί στο εσωτερικό της στρατιωτικής συμμαχίας αφότου η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε την επίθεσή της στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, με κυβερνήσεις της ΕΕ να απειλούν με κυρώσεις την Άγκυρα. Την Παρασκευή ο Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη.

«Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τα κέρδη που επιτύχαμε απέναντι στον κοινό μας εχθρό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε μια συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, απαντώντας σε ερωτήσεις Γάλλων και Ιταλών εκπροσώπων που είχαν επικρίνει τη συμβιβαστική, όπως τη χαρακτήρισαν, προσέγγισή του προς την Τουρκία.

«Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ… Κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε την ενότητα που χρειαζόμαστε στη μάχη κατά του Νταές (Ισλαμικό Κράτος)», είπε.
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…