Αντίστροφη μέτρηση για το «άδειασμα» του κυβερνητικού εκπροσώπου από τον Μητσοτάκη

Το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Οικονόμου δεν βρίσκεται σε καλό φεγγάρι

5357919

Κατά κοινή ομολογία το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Οικονόμου δεν βρίσκεται σε καλό φεγγάρι. Όντας σε ανοιχτή σύγκρουση με τον υπουργό Οικονομικών για την πολιτική πατρότητα της ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών στην κοινή εκλογική τους περιφέρεια, αντιλαμβάνεται την ικανότητα του πρωθυπουργού στην εξαΰλωση του πολιτικού κεφαλαίου όσων συναινούν στην ανάληψη της πιο αναλώσιμης υπουργικής θέσης. Αυτής του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Στις 20 Οκτωβρίου, ο Γ. Οικονόμου διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό και κυρίως τους ψηφοφόρους της ΝΔ ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν λειάνει τη διατύπωση της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή που θα θέσει στο μικροσκόπιο τις λίστες Πέτσα, τότε «θα πάμε σε δύο Εξεταστικές». «Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να προσπαθεί να δραπετεύσει, η Κ.Ο. της ΝΔ θα καταθέσει τη δική της πρότασης και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα πάμε σε δύο Εξεταστικές» είπε επί λέξει.

Δυστυχώς για τον κ. Οικονόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει την πολιτική του συνέπεια στο «άδειασμα» των συνεργατών του και δη του εκάστοτε κυβερνητικού εκπροσώπου. Από τον τρόπο που εξέθεσε τους Βασίλη Κικίλια και Γιώργο Κουμουτσάκο ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας για το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο μέχρι τις κωμικοτραγικές αντιφάσεις του Στέλιου Πέτσα για την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής. Ο μόνος που αντελήφθη τάχιστα την πρωθυπουργική μανιέρα ήταν ο Χρήστος Ταραντίλης. Γι΄ αυτό και σε διάστημα ενάμιση μήνα «δραπέτευσε» από το Μαξίμου.

Το «άδειασμα»

Η περίοδος που μεσολάβησε ανάμεσα στην κατάθεση της πρότασης συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη συζήτηση που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής αποδείχθηκε ικανή για να αλλάξει η προσέγγιση του πρωθυπουργού. Υψηλά ιστάμενες πηγές εντός και εκτός Κοινοβουλίου από την πλευρά της ΝΔ διαβεβαιώνουν πως ο σχεδιασμός για δύο παράλληλες Εξεταστικές έχει εγκαταλειφθεί οριστικά.

«Ο χρόνος βοηθάει για να γίνονται ψύχραιμες εκτιμήσεις» διαπιστώνει η κοινοβουλευτική πηγή της συμπολίτευσης, προσθέτοντας στο documentonews.gr πως η επιλογή των δύο παράλληλων Εξεταστικών θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της μειοψηφίας για σύσταση Εξεταστικής -το οποίο είχε εισηγηθεί στην προηγούμενη Βουλή η ΝΔ- ως «πεδίο αντιδικίας και εκδίκησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναφέρει ότι η πολιτική στάθμιση του ζητήματος οδήγησε στην απόφαση να μην κατατεθεί νέο αίτημα συγκρότησης Εξεταστικής. «Αξιολογήθηκαν τα δεδομένα και επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε τη σκληρή γραμμή» σημειώνει, ενώ δεν διαψεύδει τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί στους διαδρόμους της Βουλής περί επιλογής του Δημήτρη Καιρίδη για τη θέση του εισηγητή της πλειοψηφίας.

Αντικρουόμενα σενάρια

Εν αντιθέσει με την ταύτιση για την απόρριψη του ενδεχόμενου κατάθεσης αιτήματος παράλληλης Εξεταστικής, οι δύο πηγές δεν συμφωνούν ως προς τον σχεδιασμό που θα χαράξει η ΝΔ στην Επιτροπή. Ειδικότερα, διαφωνία παρατηρείται αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης ενός ακόμη ελέγχου του Documento με πρόφαση την άστοχη δημοσκόπηση της VoxPop που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα πριν τις ευρωεκλογές.

Από τη μία, το κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ υποστηρίζει πως δεν θα τροποποιηθεί το πεδίο διερεύνησης της Εξεταστικής με βάση το παράδειγμα επιστροφής στην Ολομέλεια και διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Κατά τα λεγόμενά του, το έργο της Επιτροπής θα μείνει αυστηρά προσδεδεμένο στις ράγες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση του δεν είναι προϊόν πολιτικής αβρότητας. Όπως επισημαίνει, η άποψη αυτή προκύπτει από τη συνταγματική επιταγή που καθιστά «πλειοψηφία» τους 120 ψήφους της αντιπολίτευσης, ενώ υπογραμμίζει ότι η διατύπωση της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιορίζει χρονικά την έρευνα για τις δημοσκοπικές εταιρίες.

Από την άλλη, ο αξιωματούχος από τον κλειστό κύκλο του πρωθυπουργού αντιτείνει πως η ΝΔ θα αιτηθεί την επιστροφή στην Ολομέλεια. Αυτό θα συντελεστεί μόνο αν συμφωνήσει η αντιπολίτευση. Τουτέστιν, οι λεγόμενοι «120». Η εν λόγω τακτική θα «θολώσει» το μήνυμα που αποσκοπεί να στείλει η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας έναν κύκλο διαδικαστικών αντεγκλήσεων προκειμένου να ρευστοποιηθεί η πολιτική ουσία του εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια πηγή ξεκαθαρίζει πως η ΝΔ δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της αιχμηρής διατύπωσης, καθώς «είναι σαν να προεξοφλεί το αποτέλεσμα του ελέγχου». Κι αυτό είναι το μόνο σημείο στο οποίο ο Γιάννης Οικονόμου έπεσε μέσα.

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…