Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφιακή εποχή στα ραδιόφωνα

Στην εποχή του ψηφιακού ραδιοφώνου πέρασε την Πέμπτη η Νορβηγία, αποτελώντας την πρώτη χώρα η οποία είπε «αντίο» στα FM, σε ό,τι αφορά τα δίκτυα εθνικής εμβέλειας.

5a34ce681dc524b4688b456b

Τα FM η αλλιώς τα ερτζιανά όπως τα ξέραμε ρίχνουν τίτλους τέλους πολύ σύντομα. Και αυτό γιατί, η διαδικασία μετάβασης των εθνικών δικτύων από τα FM στο ψηφιακό πρωτόκολλο εκπομπής DAB ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου και πλέον οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν σε όλη την επικράτεια της χώρας θα είναι διαθέσιμοι αποκλειστικά μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά τους τοπικούς σταθμούς, έχουν προθεσμία πέντε ετών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη μετάβαση, εξακολουθώντας να εκπέμπουν στα FM.

Οι οπαδοί της ψηφιακής τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι προσφέρει καλύτερο ήχο και επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών, σε πολύ χαμηλότερο μάλιστα κόστος.

Ωστόσο, μεγάλη μερίδα του νορβηγικού πληθυσμού -κυρίως συνταξιούχοι και οδηγοί- δήλωσαν αντίθετοι στο να σιγήσουν τα FM, επικαλούμενοι τεχνικά προβλήματα αλλά και το υψηλό κόστος της μετατροπής ενός ραδιοφώνου από αναλογικό σε ψηφιακό.

Βάσει ερευνών που δημοσιεύθηκαν στον νορβηγικό Τύπο και όπως αναφέρει ο Guardian, μόλις 49% των αυτοκινήτων διαθέτουν ψηφιακούς δέκτες, ενώ ο αριθμός των Νορβηγών που ακούν καθημερινά το ραδιόφωνο έχει μειωθεί κατά 10% το τελευταίο έτος και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NRK έχει χάσει το 21% των ακροατών του.

Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία αναμένεται να είναι οι επόμενες χώρες οι οποίες εντός των επομένων ετών θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…