Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αποικία στον Άρη

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή των 24 ανθρώπων που θα μεταβούν πρώτοι στον πλανήτη Άρη χωρίς όμως να μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στη Γη.

NewsRoom 07/06/2016 | 13:21

Το ιδιωτικό ίδρυμα Mars One που εδρεύει στην Ολλανδία, παρά την κριτική που δέχεται ότι δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τα σχέδιά του, ανακοίνωσε ότι αρχίζει την τρίτη φάση της επιλογής των ατόμων που θα ταξιδέψουν στον Άρη “χωρίς εισιτήριο επιστροφής”.

Στόχος είναι η ίδρυση αποικίας στον Άρη. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή αναμένεται να αναχωρήσει το 2026 προκειμένου να φθάσουν οι τέσσερις πρώτοι Γήινοι στον Άρη λίγους μήνες μετά. Στη συνέχεια, θα αποστέλλεται κάθε δύο χρόνια ακόμη μια ομάδα των τεσσάρων ατόμων.

Αν και οι δυσκολίες της αποστολής αυτής είναι πασιφανείς, πέραν των 200,000 ανθρώπων από 140 χώρες φαίνεται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

Ήδη έγινε η προεπιλογή των 100 επικρατέστερων, 50 άνδρες και 50 γυναίκες, ηλικίας 19-60 χρονών, από τους οποίους οι 39 προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο, 31 από την Ευρώπη, 16 από την Ασία, επτά από την Αφρική και επτά από την Αυστραλία. Δεν υπάρχουν Κύπριοι ή Έλληνες στους επιλαχόντες, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Η τρίτη φάση, η οποία θα διαρκέσει πέντε μέρες, θα μειώσει τον αριθμό των υποψηφίων στους 40 με τελικό στόχο τους 24. Οι υποψήφιοι θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες κατά τις οποίες θα πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές τους να ζήσουν υπό τις αντίξοες συνθήκες του αφιλόξενου πλανήτη.

Όπως ανέφερε το Mars One, το 90% των δοκιμασιών που θα περάσουν οι υποψήφιοι τις επόμενες πέντε μέρες, βασίζεται στα τεστ αντοχής που διεξάγει η ΝΑΣΑ.

"Μέσα σε αυτές τις πέντε ημέρες οι υποψήφιοι θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες” αναφέρει ανακοίνωση του Mars One.

Σημειώνεται ότι `εφόσον δεν θα επιστρέψουν στη Γη, αυτοί που θα επιλεχθούν πρέπει να είναι ικανοί να επιβιώνουν σε μικρές ομάδες, να βρίσκουν νερό, να παράγουν το οξυγόνο τους και να καλλιεργούν τα λαχανικά τους”.

Οι 24 θα χωριστούν σε έξι ομάδες των τεσσάρων, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σε ειδικό χώρο στον οποίο οι συνθήκες επιβίωσης θα ομοιάζουν με εκείνες που θα συναντήσουν στον πλανήτη Άρη.

‘Οσοι τελικά επιλεχθούν να μεταβούν στον Άρη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους κάτω από άγνωστες και επικίνδυνες συνθήκες.

Τα διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν τους αστροναύτες στον Άρη θα κατασκευαστούν από ιδιωτικές εταιρείες διαστήματος.

Στα αρχικά σχέδια του Mars One περιλαμβανόταν χρηματοδότηση μέσω ζωντανής τηλεοπτικής κάλυψης από τον Άρη, του τύπου Big Brother. Τα σχέδια όμως αυτά ναυάγησαν πρόσφατα αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στο ίδρυμα και τον κολοσσό παραγωγών Endemol.

Το εγχείρημα βασίζεται πλέον στις χρηματοδοτήσεις από επενδυτές, κυρίως από την Ολλανδία και την Νότιο Αφρική.

Πάντως, εάν το Mars One πετύχει τους στόχους του, θα είναι το πρώτο που θα στείλει ανθρώπους στον Άρη, καθώς η ΝΑΣΑ δεν προγραμματίζει επανδρωμένη αποστολή πριν το 2030.

Ασχολίες αστροναυτών στον Άρη:

Εάν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο και οι πρώτοι άνθρωποι φθάσουν στον Άρη το 2027, τότε θα αναλάβουν ένα μεγάλο έργο ίδρυσης της αποικίας.

Τα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνουν κατασκευή της αποικίας (σπίτια, εργαστήρια, θερμοκήπια), καλλιέργεια της γης, φύτευση δέντρων, συντήρηση των συστημάτων, διενέργεια πειραμάτων, αλλά και ελεύθερος χρόνος.

Όπως αναφέρει το Mars One, στον ελεύθερο τους χρόνο οι αστροναύτες θα μπορούν να διαβάζουν, να γράφουν, να ζωγραφίζουν, να γυμνάζονται, να βλέπουν τηλεόραση, ίντερνετ, να έχουν επαφές με την οικογένεια και τους φίλους τους κτλ.

Ωστόσο, λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τους δύο πλανήτες, θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί όπως χρονική καθυστέρηση τουλάχιστον τριών λεπτών για την τηλεόραση και μέχρι 45 λεπτών για το διαδίκτυο. Η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους θα είναι δυνατή μέσω βίντεο, γραπτά μηνύματα, κτλ. αλλά ζωντανή επικοινωνία δεν θα είναι δυνατή λόγω της χρονικής καθυστέρησης.

Ο πλανήτης Άρης:

Ο Άρης είναι ο τέταρτος πλανήτης από τον Ήλιο και ο δεύτερος πλησιέστερος στη Γη (η Αφροδίτη είναι η πιο κοντινή). Θεωρείται ως ο πιο “φιλόξενος” κοντινός μας πλανήτης για αποικισμό.

Ο κόκκινος πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 225,300,000 χιλιομέτρων από τη Γη. Η απόσταση αυτή όμως κυμαίνεται ανάλογα με τις κινήσεις των πλανητών. Η πιο κοντινή απόσταση είναι περίπου 54.6 εκατ. χιλιόμετρα και η πιο μακρινή φθάνει τα 401 εκατ. χιλιόμετρα.

Το ταχύτερο διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε από τη Γη είναι το New Horizons της ΝΑΣΑ που ταξιδεύει με ταχύτητα 58,000 χιλιόμετρα την ώρα. Έτσι, ανάλογα με την απόσταση Γης - Άρη το New Horizons θα χρειαζόταν μεταξύ 39 και 289 μέρες για να φθάσει στον προορισμό του.

Τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο Άρης διέθετε στο παρελθόν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής. Οι επιστήμονες θεωρούν επίσης ότι η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη θα μπορούσε να φέρει στο φως ενδείξεις ότι υπήρξε στο παρελθόν ζωή στον πλανήτη αυτό, απαντώντας έτσι σε ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της ανθρωπότητας, κατά πόσον δηλαδή είμαστε μόνοι στο σύμπαν και κυρίως εάν οι πρόγονοί μας ήταν Αρειανοί που μετακόμισαν στη Γη πριν εκατομμύρια χρόνια.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.