Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Η ανακοίνωση του ονόματος του Μαργαρίτη Σχοινά ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ένα ακόμα «χτύπημα» για τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος σε άλλη περίπτωση θα αποτελούσε τον «εκλεκτό» του Κυριάκου Μητσοτάκη, δυναμιτίζοντας το κλίμα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

sxoinas

Για τη θέση ενός από τους εννιά αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέλεξε η πρόεδρος, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τον Έλληνα επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Μ. Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζώης.

Η Φον Ντερ Λάιεν εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα έχει ένα συντονιστικό ρόλο στην Επιτροπή σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης. Όπως είπε θα είναι υπεύθυνος τόσο για τη μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης μετανάστευσης για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και την πολιτική ασύλου για τους πρόσφυγες, όσο και την προστασία των συνόρων.

Η “επιτυχής” διαχείριση της μετανάστευσης, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, συνδέεται με την ανάπτυξη μιας “αλυσίδας δράσεων”, ενώ ξεκαθάρισε ότι ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να παράσχει προστασία σε όσους πρόσφυγες τη χρειάζονται, θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει τις “επιστροφές” των παράτυπων μεταναστών.

«Είμαι πανευτυχής για τη θέση του αντιπροέδρου για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Από την καλύτερη προστασία των πολιτών και των συνόρων μας έως τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου και την επένδυση στις δεξιότητες των Ευρωπαίων και την εξασφάλιση ενός πιο φωτεινού μέλλοντος για τους νέους μας, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να σημειώσουμε τεράστια πρόοδο την επόμενη πενταετία για να προστατεύσουμε αλλά και να ενδυναμώσουμε του Ευρωπαίους», έγραψε ο έλληνας Επίτροπος στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους όλοι οι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

Νέο «ρήγμα» στις σχέσεις Σαμαρά – Μητσοτάκη 

Φήμες ήθελαν τότε τις σχέσεις των δύο αντρών να είναι άριστες και ο λόγος που δεν είχε προταθεί ο πρώην πρωθυπουργός στη θέση αυτή δεν ήταν οι διαφωνίες -όπως πολλοί κακοήθεις ήθελαν- αλλά επειδή είχαν πληροφορήσει τον κ. Μητσοτάκη όπως έλεγε, πως Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν θα γινόταν έτσι κι αλλιώς Έλληνας διότι η θέση είχε ήδη «κλειδώσει» από τότε. Και να πού όχι μόνο η θέση δεν είχε κλείσει αλλά και νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν έγινε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρει το documentonews.gr.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να στείλει τον Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες. Ένας βασικός λόγος ήταν οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτό διότι ο Μεσσήνιος πολιτικός είναι άγνωστο εάν θα έκανε το χατίρι της κυβέρνησης να δηλώσει πλήρη στήριξη στη συμφωνία οπότε θα κατέρρεε πολύ πιο γρήγορα το εσωτερικό αφήγημα των «μακεδονομάχων».

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από πολλές απόψεις ένας απρόβλεπτος παίκτης ο οποίος διαθέτει δύναμη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Και μάλιστα στο παιχνίδι εκτός έδρας που συνεπάγεται διεθνείς επαφές και ανασύσταση κύρους που έχει πληγεί από την ήττα του από τον Αλέξη Τσίπρα και από την σκληρή, οπισθοδρομική γραμμή που κράτησε σε θέματα όπως το μακεδονικό που δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή αντίληψη

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός τόσο στην Ντόρα Μπακογιάννη η οποία δεν ξεχνά την προδοσία Σαμαρά στην κυβέρνηση του πατέρα της Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όσο και στην Μαρέβα Γκραμπόφσκι η οποία φαίνεται να τρέφει μεγαλύτερη συμπάθεια στον Μαργαρίτη Σχοινά.

Και αν το κλίμα ήταν ήδη βαρύ στις σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά τώρα τα πράγματα αναμένονται ακόμα πιο δύσκολα. 

Ολόκληρη η λίστα των επιτρόπων και των χαρτοφυλακίων που αναλαμβάνουν

Τη λίστα με τα χαρτοφυλάκια των αντιπροέδρων της Επιτροπής και των επιτρόπων ανακοίνωσε σήμερα η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Συγκεριμένα, στο στενό της επιτελείο θα βρίσκονται τρεις εκτελεστικοί αντιπροέδροι.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέσταγκερ (Δανία) θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι:

Ο Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Η Βέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και Διαφάνεια·

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής·

Ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις·

Η Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία.

Και οι υπόλοιποι επίτροποι:

Ο Γιοχάνες Χαν (Αυστρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).

Η Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία) θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).

Η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία».

Η Κάντρι Σίμσον (Εσθονία), θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Ενέργεια».

Η Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».

Η Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία), θα είναι αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς και βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.

Ο Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.

Ο Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία), θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία) θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας.

Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία), θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί».

Ο Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο), θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.

Η Ελένα Ντάλι (Μάλτα) θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».

Ο Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».

Η Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία) θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».

Η Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».

Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία) θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».

Η Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».

Χρήστης του reddit για το το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του reddit για το το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν