Αντιπαράθεση στη Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά την έναρξη της συζήτησης για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στην αρμόδια…

voyli 24 1

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά την έναρξη της συζήτησης για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και φωτογραφικές διατάξεις, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς, έκανε λόγο για «χρυσή τομή» ανάμεσα σε επενδύσεις με νέες θέσεις απασχόλησης και ισορροπία και προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Ταγαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μια πρώτη σημαντική προσπάθεια που τολμά να βάλει τα πράγματα στη θέση του για να μην εξελιχθούν όλα αυτά που με λάθος τρόπο εξελίχθηκαν εδώ και χρόνια».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, αντέτεινε ότι αφορά μόνο όσους έχουν νόμιμες άδειες και δεν είναι αυθαίρετοι, ενώ μπορούν να οικοδομηθούν κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. «Δύο είναι οι δυνατότητες που έχουμε. Ή γκρεμίζουμε τα σπίτια και το ξανακάνουμε δάσος ή μέσα από νόμιμες διαδικασίες δίνουμε λύση σε ένα ερμαφρόδιτο τοπίο» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστούν τα 50 εκατομμύρια που απαιτούνται, και μέχρι τέλος του έτους θα έχουν καταρτιστεί και αναρτηθεί όλοι οι δασικοί χάρτες, και θα υπάρξουν συμβάσεις για όλη την Ελλάδα από πλευράς εθνικού κτηματολογίου.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι καταστρατηγεί το Σύνταγμα και βάζει ταφόπλακα στο φυσικό περιβάλλον και στα δάση.

«Εισάγει απαράδεκτες ρυθμίσεις που δεν έχουν σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Αναιρείται ο χαρακτήρας των δασών ως δημόσια αγαθά, θίγεται βάναυσα το καθεστώς προστασίας τους, δημόσιες εκτάσεις παραδίδονται στο real estate, και εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα» ανέφερε η κ. Ιγγλέση.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Συνετάκης, υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, απλοποιούνται οι διαδικασίες, διευκολύνονται οι πολίτες, προστατεύονται οι δασικές εκτάσεις και το περιβάλλον, αυξάνεται η διαφάνεια, ενώ δίνεται απόλυτη προτεραιότητα για πράξεις μεγάλων επενδυτικών έργων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θωμάς Ψύρρας, έκανε λόγο για μια σημαντική προσπάθεια που γίνεται ώστε να μπει τάξη σε ένα καθεστώς που όλοι αναγνωρίζουν ότι πάσχει, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αποσαφηνιστούν πλήρως ορισμένες νέες ρυθμίσεις. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα που σήμερα κατηγορούμε» τόνισε.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Αμμοβολίτης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι ανοίγει ο δρόμος και το πλαίσιο για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ακόμα και για περιοχές «ΝΑΤΟΥΡΑ», ενώ σημείωσε ότι όλες οι ενστάσεις του «αφορούν το τρίτο κεφάλαιο που έχει μια εγκληματική πλατφόρμα».

Για συνοπτικές διαδικασίες και τερατώδη κατάτμηση δασικών εκτάσεων, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ενώ ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εξόφθαλμα καταστροφικό που αλλάζει το νόμο για την προστασία των δασών».

 «Στα μνημονιακά χρόνια επικρατεί πανικός για οικονομική μεγέθυνση. Αποτέλεσμα είναι να θυσιάζονται ατομικά δικαιώματα, δημοκρατία και φυσικό περιβάλλον» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης και ζήτησε να γίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου με άλλους όρους και όχι μόνο με αυτούς της οικονομικής ανάπτυξης.

 «Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει φωτογραφικές ρουσφετολογικές διατάξεις, με νέες δασικές πολιτικές και είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραίτης.

«Άκουσα προτάσεις δημιουργικές αλλά άκουσα και αρνήσεις και αφορισμούς. Καλό είναι, αν θέλουμε όλοι να είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα, να συμβάλλουμε στο να λειτουργήσουμε καλύτερα σε σημεία που δεν τα είχαμε καταφέρει. Οι παρατηρήσεις είναι καλύτερες και πιο χρήσιμες όταν συνοδεύονται και από δημιουργικές προτάσεις. Είμαστε ανοικτοί σε όποια δημιουργική πρόταση θα διορθώνει ή θα συμπληρώνει. Ας μην κλείνουμε το μάτι σε μια πραγματικότητα που όλοι βλέπουμε» αντέτεινε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απαντώντας στην αντιπολίτευση.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος