Newsroom

Newsroom

"Αντίο Χέλμουτ Κολ"

Γερμανία και η Ευρώπη αποχαιρέτισαν τον Καγκελάριο της Επανένωσης.

595880bb1dc524a7298b4567

Η Γερμανία και η Ευρώπη αποχαιρέτισαν το Σάββατο τον Χέλμουτ Κολ. Στο Στρασβούργο, το Λούντβισχάφεν και στο Καθεδρικό του Σπάιερ, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, εν ενεργεία και πρώην, εξήραν το έργο του.

Με την τελετή ταφής σε στενό οικογενειακό κύκλο στο κοιμητήριο του Καθεδρικού Ναού στο Σπάιερ ολοκληρώθηκε η μακρά ημέρα αποχαιρετισμού του καγκελαρίου της Επανένωσης Χέλμουτ Κολ, που πέθανε πριν από δύο εβδομάδες στην πόλη που γεννήθηκε, το Λουντβισχάφεν.

Στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, εν ενεργεία και πρώην, ανώτατοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, φίλοι και συνοδοιπόροι, αλλά και πρώην πολιτικοί αντίπαλοι, όλοι μαζί αποχαιρέτισαν τον Χέλμουτ Κολ με μιαν ευρωπαϊκή τελετή που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε.

Οι ομιλητές εξήραν το πολιτικό του έργο, τον χαρακτήρισαν αρχιτέκτονα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι ήταν ίσως ο μόνος που είδε τον Κολ να δακρύζει. Ήταν όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την προς ανατολάς διεύρυνση της ΕΕ με χώρες που η Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσε ανείπωτη τραγωδία.

«Μerci, danke,, grazie, gracie, thank you» είπε τελειώνοντας ο Γιούνκερ. Αλλά και ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, μιλώντας για τον Κολ είπε: «Τον αγαπώ αυτόν τον άνθρωπο» είπε με δάκρυα στα μάτια.

Τελευταία μίλησε η καγκελάριος Μέρκελ, που αναφέρθηκε στο πολιτικό έργο του μέντορά της, αλλά και την δύσκολη λόγω του σκανδάλου με τα μαύρα ταμεία προσωπική σχέση μαζί του και τον ευχαρίστησε. «Αγαπητέ καγκελάριε Χέλμουτ Κολ, το ότι στέκομαι σήμερα εδώ, οφείλεται σε ένα σημαντικό βαθμό σε σας… εναπόκειται σε μας να προστατεύσουμε την παρακαταθήκη σας».

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους