Newsroom

Newsroom

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά ο Νετανιάχου

Η ισραηλινή αστυνομία έχει εισηγηθεί να του ασκηθούν διώξεις για διαφθορά, απάτη και απιστία

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ θέλει να απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σε τουλάχιστον μία από τις υποθέσεις στις οποίες φέρεται να ενέχεται, μετέδωσαν την Τετάρτη ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο Σάι Νιτσάν, δεξί χέρι του γενικού εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπλιτ, δήλωσε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης, ότι υπέβαλε στο γραφείο του προϊσταμένου του τις εισηγήσεις του όσον αφορά τις έρευνες για διαφθορά οι οποίες στοχοθετούν τον Νετανιάχου, χωρίς πάντως να δώσει διευκρινίσεις για το περιεχόμενό τους.

Όμως ισραηλινά ΜΜΕ — τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί — ανέφεραν στις εκδόσεις τους στο Διαδίκτυο ότι θεωρείται πως υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του δεξιού ισραηλινού πρωθυπουργού για διαφθορά.

Κατά τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, μπορεί να του απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση Bezeq, από το όνομα του μεγαλύτερου ισραηλινού ομίλου τηλεπικοινωνιών.

Σε αυτή την υπόθεση, υπάρχουν υποψίες σε βάρος του Νετανιάχου ότι αποπειράθηκε να εξασφαλίσει ότι θα είχε ευνοϊκή κάλυψη από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, με αντάλλαγμα κυβερνητικές χάρες που θεωρείται ότι πιθανόν εξασφάλισαν κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων στον Σαούλ Έλοβιτς, αφεντικό τόσο του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Μπέζεκ, αλλά και του ειδησεογραφικού ιστότοπου Ουάλα.

Τη 2α Δεκεμβρίου η ισραηλινή αστυνομία εισηγήθηκε να ασκηθούν διώξεις στον πρωθυπουργό και στη σύζυγό του για αποδοχή «δωροδοκιών», για «απάτη» και «κατάχρηση εμπιστοσύνης».

Τη 18η Φεβρουαρίου ο Σαούλ Έλοβιτς, βασικός μέτοχος της Μπέζεκ, καθώς και ακόμη έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο στενοί συνεργάτες του Νετανιάχου, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με πολλές έρευνες για διαφθορά, που πλέον θέτουν εν αμφιβόλω την παραμονή του στην εξουσία, την οποία ασκεί επί μακρόν.

Η ισραηλινή αστυνομία έχει επίσης εισηγηθεί να του ασκηθούν διώξεις για διαφθορά, απάτη και απιστία σε άλλες δύο υποθέσεις, η μία από τις οποίες αφορά ακριβά δώρα που του έκαναν πλούσιοι επιχειρηματίες και η δεύτερη μια μυστική συμφωνία που φέρεται να αποπειράθηκε να κλείσει για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.

Η απόφαση για το εάν θα ασκηθεί δίωξη επαφίεται στον Αβιχάι Μάντελμπλιτ, άλλοτε στενό συνεργάτη του Νετανιάχου, ο οποίος όμως το τρέχον διάστημα εναντιώνεται στην κυβέρνηση.

Ο Νετανιάχου αντέδρασε στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ ερίζοντας πως «οι διαρροές στον Τύπο έχουν σκοπό να υπάρξει πίεση ώστε να ασκηθεί δίωξη με κάθε τίμημα», όπως ανέφερε ανακοίνωση του εκπροσώπου της οικογένειάς του.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι δεν έχει κάνει τίποτε μεμπτό, καταγγέλλει ένα «κυνήγι μαγισσών» και τονίζει πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων θα δείξει πως δεν υπάρχει τίποτε», ανέφερε στην ανακοίνωση που διανεμήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Νετανιάχου δεν είναι από νομική άποψη υποχρεωμένος να παραιτηθεί αν του απαγγελθούν κατηγορίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…