Αντικαταστάθηκε ο υπουργός Παιδείας με πιστό του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, με φόντο τον αποκλεισμό των κοριτσιών από τα σχολεία

Ο διορισμός του "δείχνει ότι οι Ταλιμπάν προωθούν τους πιστούς του καθεστώτος που απορρίπτουν το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων για τα κορίτσια", σύμφωνα με τον Νίσανκ Μοτουάνι, ερευνητή στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που ρωτήθηκε από το AFP.

AP taliban

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν αντικατέστησε τον υπουργό Παιδείας του Αφγανιστάν με έναν από τους πιστούς του, ανακοίνωσε το ισλαμικό κίνημα, εν μέσω διαιρέσεων ακόμη και μέσα στους κόλπους του σχετικά με την απαγόρευση της φοίτησης των κοριτσιών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, στις 15 Αυγούστου του 2021, εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια έχουν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το μέτρο αυτό, για το οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία ούτε καν στους κόλπους των Ταλιμπάν, βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των ανησυχιών που εκφράζει η διεθνής κοινότητα, η οποία έχει καταστήσει το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Ο νέος υπουργός Παιδείας Χαμπιμπουλάχ Άγα, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, δήλωσε σήμερα στο AFP ότι δεν έχει ακόμη λάβει καμία οδηγία επί του θέματος αυτού.

“Δεν μπορούμε να καταρτίσουμε σχέδιο με δική μας πρωτοβουλία (…) Θα ενεργήσω βάσει των οδηγιών που θα δώσει ο ανώτατος ηγέτης”, δήλωσε τηλεφωνικώς ο 68χρονος Χαμπιμπουλάχ Άγα.

Ο πρώην δικαστής κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν (1996-2001) δεν θέλησε να εκφράσει την άποψή του για την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Ο διορισμός του Άγα ανακοινώνεται έπειτα από συνεδρίαση υψηλόβαθμων κυβερνητικών και θρησκευτικών αξιωματούχων των Ταλιμπάν που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στην Κανταχάρ, το προπύργιο του κινήματος. Αυτός είναι μέλος του θρησκευτικού συμβουλίου που είναι αρμόδιο να συμβουλεύει τον ανώτατο ηγέτη.

Ο διορισμός του “δείχνει ότι οι Ταλιμπάν προωθούν τους πιστούς του καθεστώτος που απορρίπτουν το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων για τα κορίτσια”, σύμφωνα με τον Νίσανκ Μοτουάνι, ερευνητή στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που ρωτήθηκε από το AFP.

Ριζοσπαστική πτέρυγα που συμβουλεύει τον Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα αντιτίθεται πράγματι σε οποιαδήποτε σχολική εκπαίδευση για τα κορίτσια.

Τον Μάρτιο το άνοιγμα ξανά των δευτεροβάθμιων σχολείων για τα κορίτσια, το οποίο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν με επικεφαλής τότε τον Νουρουλάχ Μούνιρ, είχε ματαιωθεί την τελευταία στιγμή από τον ανώτατο ηγέτη.

Αρκετοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είχαν διαβεβαιώσει τότε ότι το μέτρο αυτό δεν ήταν παρά προσωρινό και ότι οφειλόταν σε “τεχνικό πρόβλημα” και πως τα μαθήματα θα ξανάρχιζαν μόλις καθοριζόταν ένα πρόγραμμα με βάση τις ισλαμικές επιταγές.

Σε δηλώσεις του στις αρχές του μήνα, τις οποίες επικαλούνταν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Νουρουλάχ Μούνιρ είχε επίσης σημειώσει ότι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκλεισαν για τα κορίτσια καθώς “πολλοί κάτοικοι αγροτικών περιοχών δεν ήθελαν οι έφηβες να πηγαίνουν σχολείο”.

Ωστόσο, ορισμένα λύκεια θηλέων παραμένουν ανοιχτά σε επαρχίες που είναι απομακρυσμένες από τα κέντρα εξουσίας, την Καμπούλ και την Κανταχάρ, λόγω των πιέσεων που έχουν ασκήσει οι οικογένειες και οι αρχηγοί φυλών.

Μερικές εβδομάδες μετά την άνοδό τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν άρχισαν να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες προκειμένου να συμμορφωθούν με το αυστηρό τους όραμα για το Ισλάμ, αποκλείοντας τις από τη δημόσια ζωή.

Σκάκι: 8χρονος έγραψε ιστορία – Κέρδισε γκραν μάστερ και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (Εικόνα)

skaki oktaxronos

Σκάκι: 8χρονος έγραψε ιστορία – Κέρδισε γκραν μάστερ και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (Εικόνα)

Μετά από μια τρίωρη παρτίδα σκάκι στο τουρνουά Burgdorfer Stadthaus-Open της Ελβετίας, ο Άσγουαθ Κάουσικ,…

Κασσελάκης στην ΠΓ: «Αν με αμφισβητείτε, πείτε το τώρα» – Ζήτησε ξεκάθαρη στήριξη από την Πολιτική Γραμματεία

kasselakis1 4 640x426 1

Κασσελάκης στην ΠΓ: «Αν με αμφισβητείτε, πείτε το τώρα» – Ζήτησε ξεκάθαρη στήριξη από την Πολιτική Γραμματεία

Τέλος στην εσωστρέφεια και στην αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του επιχείρησε να βάλει ο Στέφανος…