Αντικαπνιστικός νόμος: Πάνω από 21.000 ευρώ για τη «φιέστα» Μητσοτάκη

Πάνω από 21.000 ευρώ εκταμιεύθηκαν για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος, ενώ ο αντικαπνιστικός νόμος συνεχίζει να διχάζει

mitsotakis2

Τα Δημόσια Ταμεία είναι «φτωχότερα» κατά 21,397.8‬ ευρώ, από χθες καθώς αρχίζει να εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, μετά και την εκδήλωση παρουσίασης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα ποσά όπως αναρτήθηκαν στη Διαύγεια

Οι εν λόγω αποφάσεις έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, απ’ όπου προκύπτει ότι το μεγαλύτερο κόστος ήταν αυτό της ενοικίασης οπτικοακουστικού εξοπλισμού και τεχνικού χειρισμού μηχανημάτων (standing, staging, ηχητικός εξοπλισμός, εξοπλισμός εικόνας, εξοπλισμός φωτισμού, προσωπικό κ.λπ.), που ανέρχεται στις11.122,80 ευρώ. Το ποσό της μίσθωσης της Αίθουσας Δέλτα (Επίπεδο 5Α της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) του Νιάρχος ανέρχεται στις 5.000 ευρώ, ενώ άλλες 2.000 ευρώ δόθηκαν για την παροχή υπηρεσιών εστίασης (παροχή καφέ καλωσορίσματος/catering: welcome coffee) και σερβιρίσματος (service).

Για την παροχή υπηρεσιών γραμματειακής υποστήριξης και υποδοχής στη Συνέντευξη Τύπου δόθηκαν 955 ευρώ, άλλα 900 ευρώ για το δημιουργικό της πρόσκλησης και 620 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής πλατφόρμας αποστολής προσκλήσεων για τη Συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, 800 ευρώ κόστισε η παροχή υπηρεσιών φωτογραφικής κάλυψης, παράδοση ψηφιακού υλικού και διάθεσης έγχρωμων φωτογραφιών για τη Συνέντευξη Τύπου.

Αντικαπνιστικός νόμος: Τα πρόστιμα και οι έλεγχοι

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος προβλέπει πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ για τους παραβάτες και έως 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου συντελείται η παράβαση, ότι σε περίπτωση τέταρτης υποτροπής, το κατάστημα θα κλείνει προσωρινά και ότι σε πέμπτη υποτροπή θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του, επιπλέον σε έναν τετραψήφιο αριθμό (1142) θα αναφέρονται όσοι παρανομούν. Οι έλεγχοι θα γίνονται από μικτά κλιμάκια με συνδρομή της αστυνομίας και έτσι, αναμφίβολα, το πλαίσιο αυστηροποιείται.

Σε λειτουργία το 1142 με διττό ρόλο

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα το τετραψήφιο 1142 στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου. Από τη μια, η τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί και υποστηρικτικά για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, ωστόσο ο ρόλος του θα είναι και να δέχεται επώνυμες καταγγελίες σχετικά με τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Στο 1142, μπορεί κάθε πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει και αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Με λίγα λόγια, ένας σύγχρονος «καταδότης» θα έχει πλέον τη δυνατότητα να καταγγείλει επώνυμα τον διπλανό του που καπνίζει. Και μετά, αναλαμβάνουν οι Αρχές.