Antifa: Και ξαφνικά η Αμερική ανακάλυψε… την Αμερική

Ο νεοφασισμός του Τραμπ δείχνει στην ακροδεξιά τον επόμενο στόχο

AP 20154228615307

Ήταν Εβραίοι στο Λονδίνο του 1946. Δεν πίστευαν στα μάτια τους ότι μαυροφορεμένοι με σβάστικες και σιδερολοστούς στο χέρι θα κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης ανενόχλητοι, με την καμμένη σάρκα των δικών τους ανθρώπων να σιγοκαίει στους φούρνους του Άουσβιτς, από τη ναζιστική θηριωδία. 

Παρέα πιτσιρικάδων σε στενό της Άνω Πόλης στη Θεσσαλονίκη, το έγραψαν σε σύνθημα για να μην ξεχάσουμε τον Σαχζάτ Λουκμάν. Τον μετανάστη που δολοφόνησαν χρυσαυγίτες σε ένα στενό των Πετραλώνων όταν πήγαινε στη δουλειά του. 

Στάμπα σε μπλουζάκι αγοριών στην Ισπανία, που κατέβηκαν στο δρόμο να φωνάξουν ενάντια στην επάνοδο της ακροδεξιάς, αυτή τη φορά μέσα από το Vox που μισεί τους ξένους, στη χώρα που οι πληγές από το φασιστικό φρανκικό καθεστώς είναι κάτι παραπάνω από κοντινές.

Κόρες και μάνες αγνοουμένων της Χιλής του Πινοσέτ που δεν ξεχνούν τι σημαίνει φασισμός. 

Γυναίκες και άντρες ανά τον πλανήτη, παρέες, άνθρωποι που δεν γνωρίστηκαν ποτέ μεταξύ τους, έζησαν σε διαφορετικές εποχές, έχουν μονάχα ένα κοινό. 

Είναι όλοι τους άνθρωποι που μάχονται με τον δικό τους τρόπο, ο καθένας από τη μεριά του, απέναντι στην επάνοδο του φασισμού στην πόλη, το χωριό τους, τον πλανήτη ολόκληρο. Όπου μπορούν, όπως μπορούν. Παλεύουν για μια ιδέα. ‘H καλύτερα, για να μην επανέλθει μια ιδέα.

Οδηγούμαστε με ταχύτητα φωτός σε μια δυστοπία που θυμίζει από ταινία τραμπικής φαντασίωσης, στο ζοφερό παρόν. Στην εποχή που ο αντιφασισμός επιχειρείται να βαφτιστεί ως τρομοκρατική οργάνωση. 

Αυτό δήλωσε σαφώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να ακολουθήσει σωρεία αφιερωμάτων σε ΜΜΕ ανά τον πλανήτη που προσπαθούσαν να φωτίσουν τις άγνωστες, στο κοινό, πτυχές της «παγκόσμιας απειλής», που λέγεται Antifa. 

Ποιος άραγε θα φανταζόταν ότι θα ζούσαμε αυτή τη στιγμή της ιστορίας; 

Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί ότι ο κόσμος που διαδηλώνει ενάντια στη ρατσιστική δολοφονία από την αστυνομία και τη μισαλλοδοξία που προτάσσει η «υπεροχή της λευκής φυλής», θα αντιμετωπιζόταν ως απειλή; 

Στον τρομακτικό κόσμο του 2020, η alt-right δε διστάζει να βαφτίσει το θύμα ως θύτη. Άνθρωποι που ξυλοκοπούνται άγρια από τις δυνάμεις καταστολής, κόσμος που δέχεται πλαστικές σφαίρες στο σπίτι του να ανακηρύσσεται σε τρομοκράτη; 

Πίσω από το κρεσέντο καταστολής ενάντια σε καθετί αντιστέκεται, ανάμεσα στα εκτενή ρεπορτάζ με τις δήθεν αποκαλύψεις για τους εσωτερικούς εχθρούς που θέλουν να δημιουργούν τα αυταρχικά καθεστώτα, το αίμα των νεκρών από την κτηνωδία του φασισμού και τις μεταλλάξεις του, ενώνει όσους αντιστέκονται. 

#IAmAntifa σημαίνει ρητά, είμαι αντιφασίστας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr