ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Αντιεπιστημονικές δικαιολογίες για την κατάρρευση του… επιτελικού κράτους

Ένα ακόμη κακό με το αστυνομικό κράτος που αργά αλλά σταθερά χτίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πέραν ασφαλώς της κορυφαίας υπόθεσης της υποχώρησης των θεσμών της Δημοκρατίας, είναι ότι ο αυταρχισμός και η αυθαιρεσία κερδίζουν έδαφος σε βάρος του ορθολογισμού και της επιστημονικής αλήθειας, προκειμένου να δικαιολογηθούν αποφάσεις που ευθέως πλήττουν το δημόσιο και οι οποίες πρέπει να διερευνηθεί μήπως ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα.

5246282 2

Απόδειξη οι πρόσφατες αποφάσεις και δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Χρυσοχοίδη. Ο οποίος, έχοντας επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα εκτός από την Παιδεία στον τομέα του Περιβάλλοντος και των Μεταφορών και προκειμένου να δικαιολογήσει την ανεπίτρεπτη για πολιτισμένο κράτος επιλογή να διακόψει την κυκλοφορία επί δύο μέρες στην Εθνική Οδό, εξ αιτίας ενός συνηθισμένου χειμωνιάτικου καιρικού φαινομένου, απέδωσε την απόφασή του σε αντιεπιστημονικά και καταφανώς παραπλανητικά επιχειρήματα. Μιλάτε εσείς που κάψατε 100 ανθρώπους στο Μάτι», δήλωσε. 

Σπάνια βρίσκει κανείς σε 8 λέξεις 3 τόσο σοβαρά ατοπήματα παραβίασης κάθε έννοιας δημοκρατίας, αλλά και κάθε έννοιας ορθολογικού και βασισμένου σε επιστημονικά επιχειρήματα λόγου.

Πρώτα γιατί απευθυνόμενος ο υπουργός με αυτόν τον… Λουδοβίκειο τρόπο στην αξιωματική αντιπολίτευση, αμφισβητεί τον θεσμικά κατοχυρωμένο στις Δημοκρατίες ρόλο της να ασκεί κριτική στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Δεύτερον διότι επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση τη χυδαία κατηγορία ότι «έκαψε» ανθρώπους, υποπίπτει στο βαρύτατο ατόπημα της κατασυκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων, όσο και της τυμβωρυχίας και της σκύλευσης της μνήμης των νεκρών στο Μάτι.

Αν ο υπουργός ψάχνει να βρει πράγματι κάποιους που μπορεί να ευθύνονται για την εκατόμβη των νεκρών το καλοκαίρι του 2018, τότε μάλλον προς το δικό του υπουργείο πρέπει να στραφεί και να αναζητήσει εκείνους που αναβαθμίστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή ακριβώς είχαν τότε πρωταγωνιστήσει στο κατά Χρυσοχοίδη «κάψιμο ανθρώπων».

Κι ύστερα, κατηγορώντας την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «έκαψε» ανθρώπους στο Μάτι, ανοίγει τον δρόμο στο να κατηγορηθεί και η δική του κυβέρνηση, με τη σειρά της, ότι άφησε να πεθάνουν εκτός ΜΕΘ 4.000 άνθρωποι από την πανδημία το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Και μάλιστα γι’ αυτήν την κατηγορία υπάρχουν πραγματικές και όχι κατασκευασμένες μαρτυρίες, όπως τα «πεταμένα λεφτά στις ΜΕΘ» κατά Πέτσα και οι «πολλές ΜΕΘ που αυξάνουν τους θανάτους» του Γεραπετρίτη.

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκει και τα κάνει. Μιλάνε έτσι γιατί ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους μια «πολιτικά ορθή» αξιωματική αντιπολίτευση και έναν Αλέξη Τσίπρα με πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πολιτικό πολιτισμό, ο οποίος δεν εννοεί να… πάρει το αίμα του πίσω, επιστρέφοντας την ανήθικη και χυδαία επίθεση που ο ίδιος δέχτηκε ως πρωθυπουργός από το Μητσοτάκη, για λόγους φτηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Το τρίτο βαρύ ατόπημα του Χρυσοχοίδη, που χώρεσε σε μια πρόταση 8 μόλις λέξεων, αφορά στην κατάφωρη από μέρους του παραβίαση κάθε έννοιας ορθολογισμού και την επιδεικτική διάρρηξη κάθε σχέσης με την επιστημονική αλήθεια.

Συμψηφίζοντας ένα επιστημονικά αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα και από τον ίδιο τον ΟΗΕ ακραίο φαινόμενο, αυτό του Ιουλίου 2018 στο Μάτι, το οποίο αποδόθηκε ακόμη και από τον Μητσοτάκη, εκ των υστέρων βεβαίως, στην Κλιματική Κρίση, με ένα απόλυτα συνηθισμένο για την εποχή, πλήρως αναμενόμενο και προαναγγελθέν από μέρες καιρικό φαινόμενο, αυτό της Μήδειας, η κυβέρνηση υποπίπτει στα ατοπήματα της διαστρέβλωσης της επιστημονικής αλήθειας και της παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Ανατρέχοντας στην αναφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη Μήδεια στις 17/2/2021, (www.meteo.gr), υπογεγραμμένη από τους μετεωρολόγους Κ. Λαγουβάρδο, Β. Κοτρώνη και Σ. Ντάφη, διαπιστώνει κανείς ότι η Μήδεια ήταν πολύ ισχυρή ψυχρή εισβολή, που όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτόγνωρο φαινόμενο.

 

Η κακοκαιρία Αριάδνη που συνέβη τον Ιανουάριο 2017, 4 μόλις χρόνια πριν, η πρώτη κακοκαιρία στην οποία δόθηκε όνομα, ήταν παρόμοιο φαινόμενο με το φετινό, αν και εκείνο επηρέασε με χιονοπτώσεις σχεδόν το σύνολο της χώρας, ενώ η Μήδεια επηρέασε μικρότερη γεωγραφική περιοχή.

Όσον αφορά στο ύψος του χιονιού στην Αθήνα συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η Μήδεια ήταν εφάμιλλη της κακοκαιρίας του Φεβρουαρίου 2008, καθώς και του Ιανουαρίου 2002.

Ένα φαινόμενο λοιπόν που συμβαίνει 4 φορές τα τελευταία 19 χρόνια, έχει δηλαδή μέση συχνότητα επανεμφάνισης 5 ετών, μόνο ακραίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Είναι συνηθισμένο, συχνό και αναμενόμενο και στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα ήταν και από καιρό προαναγγελθέν από την ΕΜΥ.

Καμία δικαιολογία λοιπόν δεν ευσταθεί και καμία εξήγηση, πλην της ανικανότητας, δεν υπάρχει για την παράλυση του κρατικού μηχανισμού και για τις πολυήμερες διακοπές στο ρεύμα και στο νερό στην Αθήνα που έπληξαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμία επιστημονική ή λογική δικαιολογία για το οικειοθελές προληπτικό κλείσιμο της Εθνικής οδού από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Αυτή ήταν μια καταχρηστική και επιβλαβής για το δημόσιο συμφέρον απόφαση, η οποία δεν δικαιολογείται από τα επιστημονικά δεδομένα.

Γι’ αυτήν την επιβλαβή για τη χώρα απόφαση θα πρέπει να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες, καθώς αγγίζει τα όρια του σκανδάλου, όπως η αντιπολίτευση καταγγέλλει.

Καθώς, από ό,τι φαίνεται, ήταν μια επιλογή που δεν είχε ως στόχο να προστατεύσει τη δημόσια ασφάλεια, η οποία σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα τουλάχιστον, ουδόλως κινδύνευε.

Αντίθετα, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες στην κατεύθυνση της διασφάλισης των ιδιωτικών συμφερόντων της εταιρείας που έχει αναλάβει τη λειτουργία της Εθνικής Οδού και η οποία στο ενδεχόμενο που αναγκάζονταν να κλείσει εκείνη την Εθνική, θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο ύψους μέχρι 1 εκατομμυρίου Ευρώ. Και αυτή είναι μια προς διερεύνηση υπόθεση, με ποινικές διαστάσεις.
Κανένα ακραίο καιρικό φαινόμενο δεν προκύπτει λοιπόν από τα επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογεί την πρωτοφανή παράλυση του κράτους.

Το μόνο ακραίο φαινόμενο που υπήρξε ήταν η ακραία ανετοιμότητα, η απόλυτη ανικανότητα και η πλήρης παράλυση του πολυδιαφημισμένου… επιτελικού κράτους.

Το οποίο ηττήθηκε… κατά κράτος από μια συνηθισμένη, συχνά εμφανιζόμενη, απολύτως αναμενόμενη και προαναγγελθείσα εγκαίρως χειμωνιάτικη κακοκαιρία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.