Η φωτογραφία της ευλογιάς, του Dr Warner, είναι η καλύτερη απάντηση στους αντιεμβολιαστές

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα μας γυρίζει αιώνες πίσω - σε ένα νοσοκομείο καραντίνας του Leicester το 1901.

E5eDrvVXwAAHpV8

Μετά την πανδημία της βουβωνικής πανώλης – του Μαύρου Θανάτου (“Black Death”) όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε, που θέρισε περίπου 200 εκατ. ανθρώπους σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, ο πλανήτης θερίστηκε από μια άλλη, πιο αργή και πιο μακροπρόθεσμη πανδημία, με δεκάδες επιδημικά κύματα στο διάβα της: Την ευλογιά (“Smallpox”). 

Η ευλογιά θέρισε πολύ περισσότερους ανθρώπους και από τον Μαύρο Θάνατο, μένοντας στην Ιστορία ως η πιο θανατηφόρα ασθένεια που πέρασε ποτέ από τις απαρχές της ανθρωπότητας. Μόνο μέσα στον 20ο αιώνα που υπήρχαν καταγεγραμμένα δεδομένα, οι ιστορικοί & ανθρωπολόγοι υπολογίζουν ότι θέρισε 300-500 εκατ. ανθρώπους. 

Ο ιός Variola έκανε αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν οι Ισπανοί στρατιώτες επί δεκαετίες: Το 1518 ο Herman Cortes, μεταφέροντας εφόδια στις αποικίες των Ισπανών στην Κ. Αμερική, από την Αφρική, έφερε μαζί του και τον θάνατο, κρυμμένο στα αμπάρια των πλοίων, με πρώτους πλήττοντες τους Αφρικανούς «δούλους».

Η ευλογιά ως βιολογικό όπλο – στον «Νέο Κόσμο» του 1764 σκότωσε 15 εκατ. Αζτέκους και εξάλειψε ολοκληρωτικά τον πληθυσμό των Ίνκας όταν σε μια κλασσική ανταλλαγή “δώρων” μεταξύ Βρετανών & Ινδιάνων προσπαθώντας να τους πείσουν να μην πολεμήσουν, τους έδωσαν ρούχα κ κουβέρτες μολυσμένα από την ασθένεια. Ήταν η πρώτη φορά που μα θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια χρησιμοποιήθηκε ως βιολογικό όπλο. 

Το πρώτο εμβόλιο – Dr Edward Jenner, 1790

Το 1790, ο Edward Jenner, ένας νεαρός Βρετανός γιατρός από το μικρό Berkeley του Gloucestershire, ακούει κάποιες “περίεργες” ιστορίες κάποιων γαλακτοπωλλισών (γυναίκες που άρμεγαν αγελάδες για να πουλήσουν ή να μαγειρέψουν) που είχαν σχέση με μια μεταδοτική ασθένεια παρόμοια με την ευλογιά, αλλά πολύ πιο ήπια, την δαμαλίαση (cowpox), όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Νικόλας Διέτης. 

«Ο ιός της δαμαλίασης έμοιαζε πολύ με τον ιό της ευλογιάς, ήταν της ίδιας οικογένειας ιών, και περνούσε από τις αγελάδες στους ανθρώπους. Οι γαλλακτοπώλισσες ισχυρίζονταν ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό της δαμαλίασης, αλλά δεν τους έπιανε ο ιός της ευλογιάς. Αυτές οι ιστορίες κίνησαν την περιέργεια του Edward Jenner». 

Στις 14 Μάϊου 1796 ο Edward Jenner διεξάγει το πρώτο «εμβόλιο» στην ιστορία της ανθρωπότητας: στον 8χρονο γιό του, James Phipps.

«Συγκεκριμένα, πήρε πύο από τις πληγές της Sarah Nelmes, μιας γαλακτοπώλισσας που είχε δαμαλίαση, και το έβαλε σε ένα κόψιμο που έκανε στον χέρι του μικρού James. Μετά τον εξέθεσε στον ιό της ευλογιάς. Ο μικρός James δεν μολύνθηκε ποτέ από τον τρομερό ιό variola», σημειώνει ο Δρ Ν. Διέτης.

Στη συνέχεια, θα προχωρήσει εμβολιάζοντας πολλούς ανθρώπους στο σπίτι του, για να συλλέξει δεδομένα τα οποία έπειτα παρουσίασε στον Ιατρικό Σύλλογο της Αγγλίας. Δυστυχώς τα δεδομένα του αντιμετωπίστηκαν με καθολική δυσπιστία και σκεπτικισμό, μέχρι και τον θάνατό του το 1823.

Χρειάστηκαν να περάσουν 10 χρόνια μετά τον θάνατό του, για να αρχίσουν γιατροί από όλη τη χώρα και το εξωτερικό να ακολουθούν τα βήματά του. Τελικά θα οδηγούσε στην εξάλειψη της ευλογιάς, αλλά στη δεκαετία του 1700, όπως και στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, οι γιατροί αντιμετώπισαν αντιδράσεις από ομάδες κατά του εμβολιασμού.

Leicester Isolation Hospital – Dr Allan Warner, 1901: Η διασημότερη φωτογραφία του εμβολίου της ευλογιάς

Μέχρι που φτάνουμε στο 1901, σε ένα νοσοκομείο καραντίνας του Leicester όταν ο Dr Allan Warner θέλοντας να «ταρακουνήσει» τους σκεπτικιστές, δείχνοντάς τους τι σημαίνει εμβόλιο, έβαλε δύο 13χρονα αγόρια δίπλα-δίπλα, το ένα μολυσμένο με ιό της ευλογιάς, το άλλο εμβολιασμένο. Η φωτογραφία του Dr Warner έκανε το γύρο του κόσμου και κατάφερε να πείσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους. 

Το 1906, η Scottish Medical and Surgical Journal υπογράμμισε τη σημασία του έργου του δρ. Warner:

«Δείχνουν πολύ ξεκάθαρα τα διάφορα στάδια και τις ποικιλίες επιπτώσεις της ευλογιάς […] Μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η καταληκτική σειρά φωτογραφιών στις οποίες τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών υπογραμμίζονται με τη μέθοδο της εμφάνισης δίπλα-δίπλα ατόμων, που έχουν μολυνθεί από την ίδια ασθένεια, εκ των οποίων μόνο το ένα έχει εμβολιαστεί, ενώ το άλλο, όχι».

 

 

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Κρήτη

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα