Αντιδρούν ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ με την επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία

cover
NewsRoom 09/05/2014 | 22:41

Προκλητική χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμέα.

«Αυτό το ταξίδι είναι προκληκτικό και περιττό, η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία» είπε, ενώ αναφερόμενος στην προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, επανέλαβε πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν «τα παράνομα βήματα της Ρωσίας».

Σε ανάλογο μήκος κύματος νωρίτερα, και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έκανε λόγο για «ανάρμοστη» επίσκεψη. «Πιστεύω ότι η επίσκεψή του στην Κριμαία είναι ανάρμοστη», δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν. «Θεωρούμε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία είναι παράνομη και δεν την αναγνωρίζουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε, διά της υπουργού Εξωτερικών Κάθριν Άστον, πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να χρησιμοποιεί μία επέτειο σαν τη σημερινή για να κάνει επίδειξη της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας.

Κατά την επίσκεψή του πάντως ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της Σεβαστούπολης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως η επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία «αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια».