Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα δημοσκόπηση – «Είναι στο payroll του Μαξίμου;»

3+1 ερωτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Πιερρακάκη για τη νέα δημοσκόπηση της OpinionPoll που δίνει προβάδισμα 13,9 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

5332726

Τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας OpinionPoll ο οποίος κάνει λόγο για μέτρηση «σκανδαλωδώς προκλητική».

Στη δημοσκόπηση καταγράφεται ένα προβάδισμα 13,9 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός (45,6% έναντι 19,7% του Αλέξη Τσίπρα).

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μάριος Κάτσης καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν η δημοσκοπική εταιρεία OpinionPoll είναι στο pay roll του Μαξίμου, ενώ ο Βουλευτής προχωράει και σε αποκαλύψεις σχετικά με την εταιρεία.

Ο Μάριος Κάτσης τονίζει ότι «η δημοσκόπηση της OpinionPoll που δημοσιεύτηκε σήμερα για λογαριασμό της εφημερίδας Political αλλά τυγχάνει ευρείας αναδημοσίευσης σε όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα, είναι σκανδαλωδώς προκλητική και εξαντλεί τα όρια της θεσμικής υπευθυνότητας που επιδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Και τούτο διότι:

  • Στις 02/06/2021 ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε παρέμβαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με επιστολή των βουλευτών μελών της επιτροπής προς τον πρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα για την «περίεργη» δημοσκόπηση της OpinionPoll που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2021, αξιοποιώντας τον νόμο Ρουσόπουλου 3603/2007  που δίνει την δυνατότητα κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να προσκομιστούν από τη δημοσκοπική εταιρία πρωτογενή δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και μέθοδο διενέργειας της δημοσκόπησης και εξαγωγής αποτελεσμάτων.
  • Ύστερα από 1 μήνα σιωπής παρά τα συνεχή αιτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθ. Μπούρας αρνείται το αίτημά μας με εντελώς αβάσιμους και προσχηματικούς  λόγους, παραβιάζοντας το νόμο και καλύπτοντας ουσιαστικά την εταιρία OpinionPollνα αποφύγει τον κατά το νόμο προβλεπόμενο έλεγχο».

Επιπλέον, ο Μάριος Κάτσης υπογραμμίζει ότι η «εταιρεία OPINIONPOLL ΕΡΕΥΝΕΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ σύμφωνα με το μητρώο δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ και το ΓΕΜΗ ανήκει εξολοκλήρου στον κ. Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία του ΓΕΜΗ η εταιρεία REPOSITION STRATEGY LTD, φέρεται να είναι συμφερόντων του Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου, ο οποίος είναι νόμιμος εκπρόσωπος της. Τόσο η OPINIONPOLL όσο και η REPOSITIONSTRATEGYLTD έχουν την ίδια διεύθυνση ως επιχειρήσεις (Δάφνη, Ισμήνης 10).

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε, που είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2020 ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στη REPOSITION STRATEGY LTD για το έργο «Τηλεπικοινωνιακή Υποστήριξη του TRAVEL.GOV.GR» [ΑΔΑ: 6091469ΗΡΧ-Ζ7Κ]. Η αρχική απευθείας ανάθεση  κάλυπτε συνολικό διάστημα 2 μηνών και είχε κόστος 60.000€, ενώ σύμφωνα με τη Διαύγεια, ακολούθησαν και άλλες δύο επιπλέον επεκτάσεις της αρχικής σύμβασης κόστους 60.000€ και 150.000€ αντίστοιχα. Ο ΕΔΥΤΕ έχει εγκρίνει και εκτελέσει δαπάνες για την πληρωμή της εταιρείας τρεις φορές ήδη, με κόστος συνολικά 111,600€».

Σε αυτό το πλαίσιο, και επειδή όπως υπογραμμίζει ο Μάριος Κάτσης έχουν «γνώσιν οι φύλακες» και «δεν δικαιολογείται τόση αθωότητα στις μέρες μας, ζητάμε υπεύθυνα απαντήσεις από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα εξής ερωτήματα:

1. Για ποιο λόγο προέβη σε απευθείας ανάθεση στην εν λόγω συμβουλευτική εταιρία που συνδέεται άμεσα με τη δημοσκοπική OpinionPoll και με τι κριτήρια την επέλεξε;

2. Ποιο ήταν το φυσικό αντικείμενο και το παραδοτέο του συγκεκριμένου έργου;

3. Σε τι συνέβαλε στην επιδημιολογική επιτήρηση και στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το παραπάνω έργο;

4. Χωρίς περιστροφές, είναι η δημοσκοπική εταιρία OpinionPoll στο payroll του Μαξίμου με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά ώστε να φιλοτεχνεί την εικόνα του πρωθυπουργού; Πόσες ακόμα δημοσκοπικές εταιρίες έχει στο payroll του;»

Ενώ καταλήγει σημειώνοντας ότι: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν στα παραπάνω 3 ερωτήματα ώστε αναλόγως και οι πολίτες να δώσουν  την απάντηση τους στο 4ο ρητορικό ερώτημα» καταλήγει ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

Καταγγελία σοκ: Εργοδότρια στην Πάρο απαίτησε να δουλέψει και ανήλικη, για να μπορεί να μείνει με τη μητέρα της

παρος λιμανακι

Καταγγελία σοκ: Εργοδότρια στην Πάρο απαίτησε να δουλέψει και ανήλικη, για να μπορεί να μείνει με τη μητέρα της

Η μητέρα είχε ενημερώσει την εργοδότρια ότι είναι μονογονεϊκή οικογένεια και πως θα έπρεπε να…

ΣΥΡΙΖΑ: Σιγή ιχθύος από την Κυβέρνηση για το κύκλωμα εκβιαστών στο κέντρο της Αθήνας

dimotiki astynomia8 7 1 1 1

ΣΥΡΙΖΑ: Σιγή ιχθύος από την Κυβέρνηση για το κύκλωμα εκβιαστών στο κέντρο της Αθήνας

Στις αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκβιαστών που δρούσε στην Αττική και εκβίαζε καταστήματα εστίασης και…

Σοκ στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 16 νεκροί μαθητές από κατάρρευση σχολικού κτιρίου (Εικόνες/ Video)

450108928 1423986144971106 8130613244831377136 n

Σοκ στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 16 νεκροί μαθητές από κατάρρευση σχολικού κτιρίου (Εικόνες/ Video)

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι προκάλεσε την κατάρρευση του διώροφου κτιρίου, ωστόσο κάτοικοι…

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την παραίτηση Χατζηδάκη μετά την αποκάλυψη του Documento για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

xatzidakis

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την παραίτηση Χατζηδάκη μετά την αποκάλυψη του Documento για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Το εξοργιστικό είναι ότι οι επιδοτήσεις ζητήθηκαν μία μέρα μετά τις ευρωεκλογές, αποκαλύπτοντας την προσπάθεια…