Αντιδράσεις στη Γαλλία για την ομιλία Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σήμερα σε συγκέντρωση στη γαλλική πόλη Μετς, για να διαφημίσει το επερχόμενο δημοψήφισμα. Παρόμοιες ομιλίες ματαιώθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Ελβετία και στην Ολλανδία.

58c580491dc524934b8b46b2

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε δεκτός από 800 άτομα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στην Ανατολική Γαλλία. Η συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό πήρε πολεμικές διαστάσεις από τη στιγμή που η ολλανδική κυβέρνηση του απαγόρευσε να απογειωθεί στην Ολλανδία, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, ματαίωσαν τις πολιτικές συγκεντρώσεις αυτού του τύπου.

Στην ομιλία μάλιστα ο τούρκος υπουργός εμφανίστηκε εναρμονισμένος με τη γραμμή του προέδρου Ερντογάν και χαρακτήρισε την Ολλανδία ως πρωτεύουσα του φασισμού.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό δικαιολόγησε την άδεια για την τουρκική εκδήλωση στην πόλη Μετς κάνοντας λόγο για «Κράτους δικαίου».

«Σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν υπάρχει προφανής απειλή διαταραχής της δημόσιας τάξης, δεν υπήρχε λόγος να απαγορεύσουμε την εκδήλωση, η οποία, παρεπιπτόντως, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο ανάμειξης στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε.

Αντιδράσεις της γαλλικής αντιπολίτευσης

Με την απόφαση αυτή διεφώνησε έντονα ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαχειρίστηκε λάθος την υπόθεση από την αρχή ως το τέλος» και ότι θα έπρεπε να απαγορεύσει την εκδήλωση.

«Αντιδρώντας έτσι ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται σε προφανή ρήξη με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή θέση για την διαχείριση των τουρκικών απαιτήσεων», δήλωσε ο Φιγιόν.

Ο συντηρητικός υποψήφιος εκτιμά ότι η Γερμανία και η Ολλανδία «υπέστησαν ύβρεις με απαράδεκτο τρόπο» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία απομακρύνεται καθημερινά όλο και περισσότερο από τις αξίες που οικοδόμησαν το ευρωπαϊκό σχέδιο».

«Συνένοχοι με την απολυταρχική Τουρκία»

Και το κόμμα των Οικολόγων «Πράσινοι» καταδίκασε το γεγονός ότι δόθηκε άδεια για να γίνει η τουρκική εκδήλωση στο Μετς. «Αυτό κάνει τη Γαλλία συνένοχο της απολυταρχικής κατεύθυνσης που παίρνει η Τουρκία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Η ευθύνη της Γαλλίας και της ευρωπαϊκής ένωσης θα ήταν να υποστηρίξουν τα προοδευτικά κινήματα και να καταγγέλλουν ασταμάτητα την απολυταρχική επιδίωξη του τουρκικού καθεστώτος, πριν ακόμη η τουρκική κυβέρνηση θελήσει να μεταφέρει την προεκλογική της εκστρατεία πέρα από τα σύνορά της», προσθέτουν οι Οικολόγοι.

Επισήμως, ο Ζαν Μαρκ Ερό ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία απέναντι στις εντάσεις που υπήρξαν ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία και κάλεσε «επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν τις ακραίες εκδηλώσεις και τις προκλήσεις».

Μια ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει τους Ολλανδούς, όπως το έκανε και για τους Γερμανούς, ότι είναι «φασίστες» και ότι επηρεάζονται από «τα κατάλοιπα του ναζισμού», ενώ απείλησε την Ολλανδία με αντίποινα.

Τέμπη: Όσα έγιναν στην μυστική σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για το «μπάζωμα»

Τέμπη 1

Τέμπη: Όσα έγιναν στην μυστική σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για το «μπάζωμα»

Η εισαγγελέας εφετών κατά την ανάλυση του νομικού σκεπτικού της ποινικής δίωξης που άσκησε στα…

Μπέλα Χαντίντ: Η Adidas απέσυρε διαφήμιση της Παλαιστίνιας μετά από διαμαρτυρίες Ισραηλινών (Video)

Καταγραφή 20

Μπέλα Χαντίντ: Η Adidas απέσυρε διαφήμιση της Παλαιστίνιας μετά από διαμαρτυρίες Ισραηλινών (Video)

Οργή για τη Γερμανική εταιρεία, μετά την απόφαση να αποσυρθεί διαφήμιση με τη Μπέλα Χαντίτ

Ιταλία: Δημοσιογράφος καλείται να αποζημιώσει με 5.000 ευρώ τη Μελόνι για «body shaming» – «Υπάρχει κλίμα δίωξης» δηλώνει η Κορτέζε

AP22265665311376

Ιταλία: Δημοσιογράφος καλείται να αποζημιώσει με 5.000 ευρώ τη Μελόνι για «body shaming» – «Υπάρχει κλίμα δίωξης» δηλώνει η Κορτέζε

Η Κορτέζε δήλωσε στον Guardian ότι η καταδίκη της για μια «αστεία φράση» ήταν «σκανδαλώδης».…