Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβλήθηκε η ταινία «Θηλυκό», μια πρωτοποριακή ταινία του Κωνσταντίνου Μενελάου για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, που αποτελεί την απεικόνιση της θηλυκότητας στο μυαλό του Έλληνα.
Ο σκηνοθέτης επιχειρεί με το «Θηλυκό» μια διαφορετική προσέγγιση σε ένα πρόσωπο που έχει συνδεθεί με τον κινηματογράφο της νεότερης Ελλάδας, την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Σκιαγραφώντας τους άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε η ζωή της, ο σκηνοθέτης επιλέγει να δώσει έμφαση σε τρεις πτυχές της: Ως λαμπερή αλλά ευάλωτη, απελευθερωμένη αλλά εγκλωβισμένη, λατρεμένη αλλά βαθιά μόνη.
Στην ταινία τα τρία δίπολα ενσαρκώνουν τρία διαφορετικά πρόσωπα. Η Βίκυ Παπαδοπούλου, η Άλκηστις Πουλοπούλου και η Τάνια Κέλλυ. Η Τάνια Κέλλυ, που εμφανίζεται στο κλαμπ Κούκλες σε μια πάροδο της λεωφόρου Συγγρού, είναι γνωστή για τις ενσαρκώσεις της γυναικείων ειδώλων, μια drug queen ή trance artist.
Αυτές οι τρεις γυναίκες ενσαρκώνουν τρεις διαφορετικές εκδοχές της Αλίκης, αυτής που λειτούργησε ως είδωλο, ως σύμβολο της γυναικείας ενδυνάμωσης αλλά και ως ομήρου του συντηρητισμού,
Αντιδράσεις για την Αλίκη ως queer είδωλο
Η απόφαση του Κωνσταντίνου Μενέλαου να αναδείξει αυτές τις εκδοχές της Αλίκης, δημιούργησε αντιδράσεις. Η queer ερμηνεία της Τάνιας Κέλλυ προκάλεσαν αντιδράσεις σε μερίδα του κοινού. Μάλιστα, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, αναφερόμενος στην ταινία το σαββατοκύριακο από την εκπομπή «Ραντεβού το ΣΚ», την χαρακτήρισε soft porn και πρότεινε στον σκηνοθέτη, αν θέλει να φαντασιωθεί, να το κάνει σπίτι του.
Ο Κωνσταντίνος Μενελάου είναι Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός με έντονο καλλιτεχνικό υπόβαθρο στον πειραματικό κινηματογράφο και ντοκιμαντερ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MA) στις Καλές Τέχνες από το Central Saint Martins και έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και εταιρίες δημιουργώντας εικαστικά φιλμ, ταινίες μικρού μήκους και fashion projects. Με ιδιαίτερο πάθος για το ντοκιμαντέρ, εξερευνά queer αφηγήσεις και κοινωνικά θέματα μέσα από μια βαθιά προσωπική οπτική. Είναι ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής The Queer Archive Films, που είναι αφιερωμένη στη δημιουργία ταινιών που αναδεικνύουν queer φωνές.
Διαβάστε επίσης:
Η Καθημερινή άδειασε τον Δρυμιώτη: Κατέβασε προκλητικό άρθρο για την Μυρσίνη Λοΐζου
Νικολά Σαρκοζί: Η εισαγγελία ζητά την αποφυλάκισή του υπό δικαστική επιτήρηση
Ο Τσίπρας ανοίγει μέτωπο και με τον Σαμαρά: «Στα σκαλιά αντίκρισα τον Τζανακόπουλο»
Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια