Αντιδράσεις για την προκλητική αντίδραση Σάντσεθ στη «σφαγή» μεταναστών – Ανακοίνωση και από την Καθολική Εκκλησία

«Το Μαρόκο και η Ισπανία επέλεξαν να εξουδετερώσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στα σύνορά μας», καταγγέλλει η Καθολική Εκκλησία

AP22175386819605 1

Αντιδράσεις προκαλεί στην Ισπανία η αντίδραση του πρωθυπουργού Πέτρο Σάντσεθ για την αντίδρασή του στην πρωτοφανή και άγρια σφαγή μεταναστών που σημειώθηκε στα σύνορα της χώρας με το Μαρόκο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δέχθηκε πυρά, μεταξύ άλλων και από μέλη της κυβέρνησής του, επειδή υπερασπίστηκε τις ενέργειες των μαροκινών αρχών ως απάντηση στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων από μετανάστες στον ισπανικό θύλακα Μελίγια.

Από τους 2.000 ανθρώπους που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα μεταξύ Μαρόκου και Μελίγιας την Παρασκευή (24 Ιουνίου) τουλάχιστον 37 έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Την Παρασκευή εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική επιχείρησαν να περάσουν μαζικά τον ψηλό φράχτη που χωρίζει το Μαρόκο από την Μελίγια. Εκεί αντιμετώπισαν τη συντονισμένη καταστολή και από τις δύο πλευρές του φράχτη, από τις μαροκινές και τις ισπανικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς.

Ωστόσο, αντί ο ισπανός πρωθυπουργός να καταδικάσει την ωμή βία που χρησιμοποιήθηκε και οδήγησε σε πρωτοφανείς εικόνες φρίκης, αλλά και σε δεκάδες θανάτους, εκείνος εξήρε το έργο που επιτέλεσε το Μαρόκο για να προσπαθήσει να αποτρέψει, σε συντονισμό με τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας, τη «βίαιη επίθεση» στα σύνορα με τη Μελίγια σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας για το λουτρό αίματος τις «μαφίες» των διακινητών μεταναστών.

Το περιστατικό είναι το πρώτο από τότε που η Ισπανία ανέτρεψε τη στάση της για τη Δυτική Σαχάρα και επανέφερε τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο μετά από διαμάχη ενός έτους.

Οι σοκαριστικές εικόνες, αλλά και η αντίδραση της κυβέρνησης, προκάλεσαν ένταση στο εσωτερικό της Ισπανίας, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητούν έρευνες από τις δύο χώρες. Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τον βαθύ της προβληματισμό για τα όσα συνέβησαν τονίζοντας ότι «αν και οι μετανάστες ενδεχομένως λειτούργησαν βίαια στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στη Μελίγια, όταν αφορά τη φύλαξη των συνόρων δεν επιτρέπονται τα πάντα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων πρέπει να γίνονται σεβαστά και τέτοιες καταστάσεις δεν μπορεί να ξανασυμβούν.

Από την πλευρά τους, τόσο ο ΔΟΜ, όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε κοινή τους ανακοίνωση εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη και ανησυχία για το συμβάν.

«Ο ΔΟΜ και η UNHCR καλούν όλες τις αρχές να προτεραιοποιήσουν την ασφάλεια των μεταναστών και των προσφύγων, να απέχουν από την υπέρμετρη χρήση βίας και να τηρήσυν τα ανρώπινα δικαιώματα. 

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και η καθολική εκκλησία στη νότια ισπανική πόλη της Μάλαγα, εξέφρασε την ανησυχία της.

«Τόσο το Μαρόκο, όσο και η Ισπανία επέλεξαν να εξουδετερώσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στα σύνορά μας, υποστηρίζοντας ότι η άφιξη μεταναστών πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος και ξεχνώντας τις ζωές που καταστρέφονται σε αυτή τη διαδρομή», αναφέρει η ανακοίνωση της Καθολικής Εκκλησίας.
 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ