Αντιδράσεις από Ολυμπιονίκες για την ομοφοβία στη Ρωσία

Περισσότεροι από 50 Ολυμπιονίκες, έκαναν έκκληση με ψήφισμα τους στις ρωσικές αρχές να καταργήσουν τους ομοφοβικούς νόμους ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων…

gay

Περισσότεροι από 50 Ολυμπιονίκες, έκαναν έκκληση με ψήφισμα τους στις ρωσικές αρχές να καταργήσουν τους ομοφοβικούς νόμους ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων και κατηγόρησαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τις πολυεθνικές που θα είναι χορηγοί ότι δεν εναντιώθηκαν στις συγκεκριμένες αποφάσεις.

“Ως αθλητής πιστεύω στην ισότητα των ανθρώπων και στις ίσες ευκαιρίες για όλους. Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να μιλήσω, διότι σήμερα στον αθλητισμό δεν ισχύουν όλα αυτά. Το ζήτημα είναι ο κάθε αθλητής να είναι ελεύθερος και να παραμένει ο εαυτός του”, ανέφερε στη Guardian ο Αμερικανός κωπηλάτης, Esther Lofgren, χρυσός ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Λονδίνου.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Thomas Bach, επιβεβαίωσε στη Guardian, ότι όλοι οι αθλητές θα είναι ελεύθεροι να αναφέρονται σε θέματα ισότητας στις συνεντεύξεις Τύπου, αλλά ότι η απαγόρευση πολιτικών δηλώσεων κατά τη διάρκεια των αγώνων και της απομονής μεταλλείων θα τηρηθεί αυστηρά.

Σύμφωνα με ακτιβιστικές οργανώσεις στη Ρωσία, η ανακοίνωση των ομοφοβικών νόμων είχαν αρνητική επίδραση, αυξάνοντας κατακόρυφα τις επιθέσεις στον gay πληθυσμό της Ρωσίας.

Οι διαδηλώσεις ομοφυλοφίλων είναι απαγορευμένες στη Ρωσία και οι ακτιβιστικές οργανώσεις αντιμετωπίζονται με καταστολή από τις αστυνομικές αρχές κάθε φορά που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν κάποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας.