Αντιδράσεις από καταξιωμένους συγγραφείς για το Νομπελ Λογοτεχνίας

Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο Χάρι Κούνζρου και ο Σλάβοϊ Ζίζεκ αντιδρούν για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας εξαιτίας της παλαιότερης στήριξης του Πέτερ Χάντκε στο καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

AP 19283532335551

Η βράβευση του Πέτερ Χάντκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει προκαλέσει σάλο και μαζικές αντιδράσεις.

Ο Αυστριακός συγγραφέας, γνωστός αρνητής της Σφαγής της Σρεμπέρνιτσα, βραβεύτηκε σύμφωνα με την Ακαδημία της Στοκχόλμης για την ικανότητά του να μεταφέρει την ουσία της ανθρώπινης εμπειρίας.

Όπως είπε στέλεχος της Ακαδημίας, το βραβείο είναι λογοτεχνικό και όχι πολιτικό. «Όταν έγραφα με διαφορετικό τρόπο για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας υπήρχε σάλος και το καταλάβαινα. Θέλω να πω λοιπόν πως ήταν μία θαραλλέα απόφαση της Ακαδημίας της Στοκχόλμης» είπε ο 77χρονος Χάντκε.

Ο Αυστριακός θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος είχε γοητευτεί από τη σλοβένικη κληρονομιά και είχε γίνει ένθερμος εθνικιστής κατά τη διάρκεια του πολέμου στα Βαλκάνια, είχε δηλώσει δημόσια πως οι μουσουλμάνοι του Σαράγιεβο είχαν σκοτωθεί μεταξύ τους και μετά είχαν κατηγορήσει τους Σέρβους, ενώ δεν αποδεχόταν τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Επτά χρόνια μετά, το 2006, παρευρέθηκε στην κηδεία του εγκληματία Μιλόσεβιτς.

«Ο Χάντκε είναι μια προβληματική επιλογή για την επιτροπή των Νόμπελ, που προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα» λέει ο συγγραφέας Χάρι Κούνζρου. Στον ίδιο τόνο και ο Σλάβοϊ Ζίζεκ που λέει χαρακτηριστικά: «Το 2014 ο Χάντκε ζήτησε να καταργηθεί το Νόμπελ, αποκαλώντας το “ψεύτικη αγιοποίηση της λογοτεχνίας”. Το γεγονός ότι το κέρδισε τώρα αποδεικνύει ότι είχε δίκιο. Αυτή είναι η Σουηδία σήμερα: κάποιος που απολογείται για εγκλήματα πολέμου κερδίζει το Νόμπελ, ενώ η χώρα συμμετείχε πλήρως στη δολοφονία της προσωπικότητας του πραγματικού ήρωα της εποχής μας, του Τζούλιαν Ασάνζ. Η αντίδρασή μας θα έπρεπε να είναι η εξής: να μη δοθεί το βραβείο λογοτεχνίας στον Χάντκε αλλά να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Ασάνζ».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…