Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές σε 9 περιοχές

“Αυθαίρετη” χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε 9 περιοχές της χώρας ο εισηγητής…

moraitis 5

“Αυθαίρετη” χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε 9 περιοχές της χώρας ο εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μωραΐτης επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι αντίθετη με όσα έχουν ψηφιστεί για τη λειτουργία των καταστημάτων.

Ολόκληρη η δήλωση

«Η απόφαση του υπουργείου ανάπτυξης για την λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές σε 9 περιοχές της χώρας είναι απολύτως αυθαίρετη, αντίκειται στο νόμο που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.

Η υπουργική απόφαση καταστρατηγεί ό,τι έχει νομοθετηθεί και εκθέτει την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή και να εφαρμόσει τον νόμο ως έχει.

Πριν από ένα χρόνο, η Βουλή ψήφισε για λειτουργία καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο ενώ έδωσε το δικαίωμα στους αντιπεριφερειάρχες, μετά από διαβούλευση, να αποφασίζουν για τις επιπλέον.

Παράλληλα, υπήρξε μια νομοθετική πρόβλεψη για πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακών σε τρεις τουριστικές περιοχές. Οι προτάσεις από την διαβούλευση με τους  φορείς κατέληξαν σε τρείς αμιγώς τουριστικές περιοχές (Μύκονος, Σαντορίνη, κέντρο της Ρόδου).

Ξαφνικά, παρουσιάζεται ένα «Letter of Intend» που συνυπέγραψαν ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Στουρνάρας και η κ. Λαγκάρντ  και το οποίο ανέφερε επτά(!) περιοχές αντί για τρεις και μάλιστα να αφορά ζώνες που δεν χαρακτηρίζονται από την κυρίως τουριστική τους κίνηση: πχ το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου της Αθήνας (από τα Πετράλωνα μέχρι και την Αλεξάνδρας) και της Θεσσαλονίκης (από το λιμάνι μέχρι το Διοικητήριο).

Τελικά, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αφορά 9 περιοχές!

Ένα χρόνο μετά τη ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις επτά Κυριακές, από στοιχεία των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμάται ότι το μέτρο είχε αρνητική επίπτωση στον τζίρο των καταστημάτων.

Από εκτιμήσεις των εμπόρων προκύπτει ότι μόνο τρεις από τις επτά Κυριακές είχαν αυξημένη κίνηση (κυρίως του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου) με έμφαση στα εμπορικά κέντρα και αφαιρώντας τζίρο από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

Οι υπόλοιπες τέσσερις Κυριακές, σύμφωνα με τους εμπόρους, προκάλεσαν ζημιά καθώς τα έσοδα ήταν σαφώς χαμηλότερα από το κόστος εργασίας. Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, είναι μια μετατόπιση του τζίρου από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προς τα μεγάλα πολυκαταστήματα και όχι μια συνολική αύξηση του προς όφελος όλων των επιχειρήσεων.

Καλό θα είναι το υπουργείο ανάπτυξης να ασχοληθεί με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και να μην επιστρέψει στην εποχή των ιδεοληψιών και των εμμονών».

Ινδία: Εκτροχιάστηκε επιβατικό τρένο – Δύο νεκροί και 35 τραυματίες ο νεότερος απολογισμός

AP - Ινδια τρενο

Ινδία: Εκτροχιάστηκε επιβατικό τρένο – Δύο νεκροί και 35 τραυματίες ο νεότερος απολογισμός

«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Πανκάτζ Κουμάρ Σινγκ. Σε κρίσιμη…

Φλόριντα: «Ήθελα να ουρλιάξω και δεν μπορούσα» – 17χρονος επέζησε έπειτα από χτύπημα κεραυνού

Κεραυνός

Φλόριντα: «Ήθελα να ουρλιάξω και δεν μπορούσα» – 17χρονος επέζησε έπειτα από χτύπημα κεραυνού

Αμέσως έπεσε στο έδαφος και σφάδαζε από τους πόνους, όταν περίοικοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν.

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

μπάιντεν

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

Έως σήμερα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι "αδυσώπητη και…