Newsroom

Newsroom

Αντίδοτον Αίσχους!

Σε επιστολή του προς τον Αμβρόσιο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος επικρίνει ανοιχτά τη στάση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων, επισημαίνοντας ότι «τέτοια δημόσια χλεύη και συμπεριφορά είναι κατά τη γνώμη μου έξω από κάθε χριστιανική ηθική και πνευματική θεώρηση και διδασκαλία ή παράδοση!».

Αμβρόσιος

Σεβασμιώτατε Άγιε Καλαβρύτων,

ευχαριστώ για το κρασί και το τσίπουρο που μου στείλατε ως αντίδωρο, όμως κυρίως ο λόγος Σας παρά το ποτήριον ἦν “μεθύσκον με ὡσεί κράτιστον”.(Ψαλμ. 22,5)

Στο σημείωμα που συνόδευε το δώρο Σας γράφετε ότι η καρδιά σας έχει βαριά πληγή! Θα ήταν ευτύχημα με την πνευματική έννοια, αλλά δεν είδα τέτοιο πράγμα τις δύο τελευταίες ημέρες.

Αντιθέτως, αισθάνομαι ως Ορθόδοξος Κληρικός αισχύνη, τόσο για τις ύβρεις Σας προς τον Πρωθυπουργό, όσο και για τα γραφόμενά Σας για τη μισθοδοσία του κλήρου!

Ωραία παιδαγωγικότατα παραδείγματα δίνετε! Οι κληρικοί, ισχυρίζεστε, δεν δικαιούνται μισθό από το κράτος για την περιουσία που αυτό αφήρεσε από την Εκκλησία, αλλά πρέπει να πληρώνονται διότι επιτελούν κοινωνικό έργο και στους αγώνες του έθνους άγιοι και ήρωες κληρικοί έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία!

Αν Εσείς Δέσποτα θέλετε να πληρώνεστε για το αίμα των αγίων και ηρώων πατέρων Σας, εμείς κάτι τέτοιο το θεωρούμε ανήκουστο, χωρίς ίχνος τιμής, χωρίς προηγούμενο, θα έλεγα ξεδιάντροπο!

Να πάτε λοιπόν Εσείς Σεβασμιώτατε να εξαργυρώσετε το μερίδιό Σας από το αίμα των ηρώων!

Να πάτε Εσείς να εξαργυρώσετε την προσφορά των τιμίων ανθρώπων που βοηθούν και οργανώνουν εθελοντικά τις δράσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας!

Να πάτε Εσείς να εξαργυρώσετε τον κόπο των εθελοντών και τη βοήθεια των Ελλήνων της διασποράς! Κρίμα!

Εμείς οι υπόλοιποι τιμούμε χωρίς αποζημίωση όλους τους ήρωες αγωνιστές της ελευθερίας του έθνους, κληρικούς και λαϊκούς, όπως επίσης τιμούμε ευγνωμόνως, χωρίς αποζημίωση, τους λαϊκούς μας συνεργάτες και όλους εκείνους που εργάζονται δωρεάν και προσφέρουν από το υστέρημα ή το περίσσευμά τους για την ανακούφιση των εμπερίστατων αδελφών μας!

Θεωρούμε τιμή μας να αγωνιζόμαστε μαζί με τον ευσεβή ελληνικό λαό, να προσφέρουμε τον εαυτό μας για την αγάπη του πλησίον!

Ασφαλώς οι κληρικοί μας πρέπει να αμείβονται για να ζήσουν οι ίδιοι και οι όχι σπάνια πολύτεκνες οικογένειές τους. Ασφαλώς πρέπει να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως και κάθε εργαζομένου!

Όχι όμως ως αποζημίωση για αίμα και εθνική θυσία άλλων ή για κοινωνική βοήθεια και έργο, πράγματα ιερά, κοινή θυσία, οφειλετική προσφορά κάθε Έλληνα ορθοδόξου στην πατρίδα και το λαό!

Θεωρούμε ιερό καθήκον να προσφέρουμε από το περίσσευμα και το υστέρημά μας, όπως κάθε άνθρωπος με συνείδηση, κάτι που δεν έχει τιμή, δεν πληρώνεται, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται!

Αυτά που γράφετε είναι εξευτελιστικά για τον κλήρο! Λυπούμαι!

Οι Έλληνες κληρικοί είναι ήρωες, άνθρωποι με φιλότιμο, με πίστη και ευαισθησία! Ποτέ δεν θα δέχονταν να πληρώνονται για το αίμα των κληρικών που σκοτώθηκαν για την ελευθερία!

Προσφέρουν καθημερινά στην συντριπτική τους πλειοψηφία το δικό τους αίμα και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων τους για την Εκκλησία, την κοινωνία, την Ελλάδα μας, τους αδελφούς μας! Μόνο Εσείς θα μπορούσατε να σκεφτείτε, να πείτε και να ζητήσετε κάτι τέτοιο!

Δυστυχώς έτσι αποκαλύπτονται οι βαθύτεροι διαλογισμοί της καρδίας Σας. Είστε λοιπόν πατριώτης με το αζημίωτο έναντι του ηρωισμού των εθνομαρτύρων; Αιδώς!

Για το άλλο θέμα. Δεν στενοχωρήθηκα για τον Κύριο Τσίπρα, όπως μου γράφετε σε κάποια επιστολή, στεναχωρήθηκα για Εσάς και για εμάς, την Εκκλησία, διότι τέτοια δημόσια χλεύη και συμπεριφορά είναι κατά τη γνώμη μου έξω από κάθε χριστιανική ηθική και πνευματική θεώρηση και διδασκαλία ή παράδοση!

Είναι ότι πιο αντιπαιδαγωγικό και αντιαισθητικό έχουμε αντιμετωπίσει στο δημόσιο λόγο! Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από τους ανθρώπους που βιώνουν από Αρχιερέα τέτοιες συμπεριφορές! Δεν είναι έτσι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας! Αυτό είναι μόνο (real and pure) Χρυσοπηγή στην πραγματική, αληθινή της διάσταση!

Θα ακολουθήσουν κάποια κείμενα. Είμαι βέβαιος ότι δεν Σας ενδιαφέρει καθόλου τί λέει ο Πέτρος και ο Παύλος, όπως δεν Σας ενδιαφέρει και τί λέει ο Μάξιμος και τί λέει ο Χρυσόστομος. Άλλωστε όλοι αυτοί δεν είναι ούτε της Χρυσοπηγής, ούτε της μεταπατερικής θεολογίας, ούτε οπαδοί σας, ούτε καν μέλη κάποιας ευλογημένης ιδεολογίας!

Ίσως όμως να πέσουν στην αντίληψη κάποιου από εκείνους που εσείς διώκετε και χλευάζετε συστηματικά και κατανοήσουν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι αυτό που πρεσβεύει δι’ Υμών η Χρυσοπηγή και οι όμοιοί της.

Τήν ἀναστροφήν ὑμῶν ἔχοντες καλήν ἐν τοῖς ἔθνεσιν, ἵνα ἐν ᾧ καταλαλούντες ὑμῶν ὡς κακοποιῶν, ἐκ τῶν καλῶν ἔργων ἐποπτεύσαντες δοξάσωσι τόν Θεόν ἐν ἡμέρᾳ ἐπισκοπῆς. Ὑποτάγητε οὖν πάσῃ ἀνθρωπίνῃ κτίσει διά τόν Κύριον εἶτε βασιλεῖ, ὡς ὑπερέχοντι, εἶτε ἡγεμόσιν, ὡς δι΄αὐτοῦ πεμπομένοις εἰς ἐκδίκησιν μέν κακοποιῶν, ἔπαινον δέ ἀγαθοποιῶν. ὅτι οὕτως ἐστί τό θέλημα τοῦ Θεοῦ, ἀγαθοποιοῦντας φιμοῦν τήν τῶν ἀφρόνων ἀνθρώπων άγνωσίαν. ὡς ἐλεύθεροι, καί μή ὡς ἐπικάλλυμα ἔχοντες τῆς κακίας τήν ἐλευθερίαν, ἀλλ΄ὡς δοῦλοι Θεοῦ, πάντας τιμήσατε, τήν ἀδελφότητα ἀγαπᾶτε, τόν Θεόν φοβεῖσθε, τόν βασιλέα τιμᾶτε. Οἱ οἱκέται ὑποτασσόμενοι ἐν παντί φόβῳ τοῖς δεσπόταις, οὐ μόνον τοῖς ἀγαθοῖς καί ἐπιεικέσιν, ἀλλά καί τοῖς σκολιοῖς. τοῦτο γάρ χάρις, εἰ διά συνείδησιν Θεοῦ ὑποφέρει τις λύπας πάσχων ἀδίκως. Ποῖον γάρ κλέος, εί ἁμαρτάνοντες καί κολαφιζόμενοι ὑπομενεῖτε; ἀλλ΄εἰ ἀγαθοποιοῦντες καί πάσχοντες ὑπομενεῖτε, τοῦτο χάρις παρά Θεῷ. Εῖς τοῦτο γάρ ἐκλήθητε, ὅτι καί Χριστός ἔπαθεν ὑπέρ ἡμῶν, ὑμῖν ὑπολιμπάνων ὑπογραμμόν ἵνα ἐπακολουθήσητε τοῖς ἴχνεσιν αὐτοῦ. Πέτρου Α΄2,11-

Αυτό Δέσποτα είναι θεολογία. Λόγος Αποστολικός με Άγιο Πνεύμα και Χάρι Θεού. Τα παραπανήσια είναι λήρος περιττός. Και επειδή ἐπί δύο ἤ τριῶν μαρτύρων σταθήσεται πᾶν ρῆμα, αφού ακούσατε τον Πέτρο ακούστε και τον άλλο Πρωτοκορυφαίο Απόστολο, τον Μέγα Παύλο:

Πᾶσα ψυχή ἐξουσίαις ὑπερεχούσαις ὑποτασσέσθω. Οὐ γάρ ἔστιν ἐξουσία εἰ μή ὑπό Θεοῦ. Αἰ δέ οὗσαι ἐξουσίαι ὑπό τοῦ Θεοῦ τεταγμέναι εἰσίν. ὥστε ὁ ἀντιτασσόμενος τῇ ἐξουσίᾳ τῇ τοῦ Θεοῦ διαταγῇ ἀνθἐστηκεν. Οἱ δέ ἀνθεστηκότες ἑαυτοῖς κρῖμα λήψονται. Οἱ γάρ ἄρχοντες οὐκ εἰσί φόβος τῶν ἀγαθῶν ἔργων. ἀλλά τῶν κακῶν. θέλεις δέ μή φοβεῖσθαι τήν ἐξουσίαν;τό ἀγαθόν ποίει, καί ἕξεις ἔπαινον ἐξ αὐτῆς. Θεοῦ γάρ διάκονός ἐστι σοι εἰς τό ἀγαθόν. ἐάν δέ τό κακόν ποιῇς, φοβοῦ. Οῦ γάρ εἰκῆ τήν μάχαιραν φορεῖ. Θεοῦ γάρ διάκονός ἐστιν εἰς ὀργήν, ἔκδικος ῷ τό κακόν πράσσοντι. διό ἀνάγκη ὑποτάσσεσθαι οὐ μόνον διά τήν ὀργήν, ἀλλά καί διά τήν συνείδησιν. Διά τοῦτο γάρ καί φόρους τελεῖτε. Λειτουργοί γάρ Θεοῦ εἰσιν εἰς αὐτό τοῦτο προσκαρτεροῦντες. ἀπόδοτε οὖν πᾶσι τάς ὀφειλάς, τῷ τόν φόρον τόν φόρον, τῷ τό τέλος τό τέλος, τῷ τόν φόβον τόν φόβον, τῷ τήν τιμήν τήν τιμήν. Μηδενί μηδέν ὀφείλετε εἰ μή τό ἀγαπᾶν ἀλλήλους. ὁ γάρ ἀγαπῶν τόν ἕτερον νόμον πεπλήρωκε. Ρωμ. 13,1-

Και κάτι ακόμα:

Ἀτενίσας δέ ὁ Παύλος τῷ συνεδρίῳ εἶπεν. ἄνδρες ἀδελφοί, ἐγώ πάσῃ συνειδήσει ἀγαθῇ πεπολίτευμαι τῷ Θεῷ ἄχρι ταύτης τῆς ἡμέρας. ὁ δέ ἀρχιερεύς Ἀνανίας ἐπέταξε τοῖς περεστῶσιν αὐτῷ τύπτειν αὐτοῦ τό στόμα. Τότε ὁ Παῦλος πρός αὐτόν εἶπε. τύπτειν σε μέλλει ὁ Θεός, τοῖχε κεκονιαμένε. Καί σύ κάθῃ κρίνων με κατά τόν νόμον, καί παρανομῶν κελεύεις με τύπτεσθαι! Οἱ δέ παρεστῶτες εἶπον. Τόν αρχιερέα τοῦ Θεοῦ λοιδορεῖς; ἔφη τε ο Παῦλος. οὐκ ἤδειν, ἀδελφοί, ὅτι ἐστίν ἀρχιερεύς. γέγραπτε γάρ. ἄρχοντα τοῦ λαοῦ σου οὐκ ἐρεῖς κακῶς. Πραξ.23,1-5

Συνοψίζοντας λοιπόν Άγιε Δέσποτα:

1. Μου θυμίζεται περισσότερο τους Ιουδαίους αρχιερείς-άρχοντες της κοσμικής εξουσίας που πρώτα φυλάκισαν και μετά έδειραν τους Αποστόλους, διότι διέδιδαν το λόγο του Θεού, παρά τους σεμνούς Αγίους Αποστόλους που συνέχισαν και δαρμένοι το κήρυγμα! Άλλ’ ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ οὐ δέδεται!

2. Ελεεινό και τρισάθλιο να ζητάτε πληρωμή διότι Αρχιερείς και Ιερείς αγωνίσθηκαν μαζί με τον ελληνικό λαό και απέθαναν για την ελευθερία! Ανήκουστο! Οι Πατέρες σκοτώθηκαν για την ελευθερία και ο Καλαβρύτων ζητά αποζημίωση! Πολύ φθηνό!

Ερωτήσεις:

Σκεφτήκατε μήπως υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούν το Ευαγγέλιο, που δεν είχαν τον τρόπο και την ευκαιρία να κατανοήσουν το μήνυμά του, που απωθούνται ακόμα μακριά από την Εκκλησία από συμπεριφορές όπως η δική Σας;

Επιθυμείτε άραγε κάποιοι άνθρωποι, κατά το “Ανίδεε και ανιστόρητε πρωθυπουργέ” να Σας αποκαλούν “Ανίδεε και αθεολόγητε Άγιε Καλαβρύτων”;

Ἔτι ἐν παροξυσμῷ Ἀγάπης, καί αἰδοῦς πολλῆς,

Ὁ Ἰωαννίνων Μάξιμος

Πηγή: romfea.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…