Αντιαριστερό παραλήρημα Μπολσονάρου για τις πολιτικές εξελίξεις στην Αργεντινή

Για πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας κάνουν λόγο Βραζιλιάνοι αναλυτές

ap bolsn 1

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, διαβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι οι πολίτες της Αργεντινής προχωρούν «μαζικά» σε αναλήψεις των χρημάτων τους από τις τράπεζες, προεξοφλώντας την επικράτηση την 27η Οκτωβρίου του Αλμπέρτο Φερνάντες, κεντροαριστερού περονιστή πολιτικού, στις προεδρικές εκλογές.

«Μπροστά στην πιθανή επιστροφή (σ.σ. στην εξουσία) της συμμορίας του Φόρουμ του Σαν Πάουλου (οργάνωση στην οποία συμμετέχουν κόμματα της αριστεράς στη Λατινική Αμερική) στην Αργεντινή, ο κόσμος σηκώνει μαζικά τα χρήματά του από τις τράπεζες», ανέφερε ο Μπολσονάρου μέσω Twitter.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του Κράτους της Βραζιλίας καταφερόταν με σφοδρότητα όλη την περασμένη εβδομάδα εναντίον της αντιπολίτευσης στον κεντροδεξιό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, που υπέστη την 11η Αυγούστου βαριά ήττα από τον Αλμπέρτο Φερνάντες στις προκριματικές εκλογές, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ευρεία νίκη του Φερνάντες τον μετέτρεψε σε αδιαφιλονίκητο φαβορί των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, στις οποίες υποψήφιά του για την αντιπροεδρία θα είναι η Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος της Αργεντινής (2007-2015).

Σε περιοδεία του στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας την Τετάρτη, ο Μπολσονάρου είπε πως η γειτονική Αργεντινή βυθίζεται στο «χάος», πριν επισείσει δύο ημέρες αργότερα το φάσμα της μαζικής εξόδου Αργεντινών στη Βραζιλία, κατ’ εικόνα αυτού που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τους πολίτες της Βενεζουέλας, που βιώνει μείζονα πολιτικοοικονομική κρίση.

Η απάντηση του Αλμπέρτο Φερνάντες στον Μπολσονάρου ήταν δηκτική: «Χαίρομαι που μιλάει άσχημα για εμένα», είναι «ρατσιστής» και «μισογύνης», είπε.

Βραζιλιάνοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η παρέμβαση του προέδρου της χώρας στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της γειτονικής Αργεντινής — ενός από τους βασικούς εμπορικούς της εταίρους — δεν έχει προηγούμενο στην βραζιλιάνικη διπλωματική ιστορία.

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

Όχι το μήνυμα των ευρωεκλογών κατάλαβε ο Μητσοτάκης, αλλά έκανε και ανασχηματισμό στο πόδι...