«Ανθρωπιστικό ζήτημα» η απεργία πείνας του Κουφοντίνα λέει και ο ΓΓ του υπ. Δικαιοσύνης (video)

Μιλώντας με αντιπροσωπεία δικηγόρων που κατέθεσαν ψήφισμα 1.000 συναδέλφων τους για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, ο ΓΓ του υπ. Δικαιοσύνης, παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «ανθρωπιστικό ζήτημα»

IMG 20210224 124034

Ψήφισμα με περισσότερες από 1.000 υπογραφές δικηγόρων και νομικών κατέθεσε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία δικηγόρων για το μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα

Στο ψήφισμα οι δικηγόροι τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «η ζωή αποτελεί το μέγιστο αγαθό στον νομικό μας πολιτισμό. Και η ζωή του συγκεκριμένου κρατούμενου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε άμεση διακινδύνευση. Ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τις πράξεις που τέλεσε και η έκτιση της ποινής του δεν έχει καμία σχέση με αυτές. Το κράτος δικαίου ισχύει για όλους, δεν είναι a la carte. Τυχόν επιμονή της κυβέρνησης στην αδιάλλακτη στάση της θα σημάνει από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας την άρρητη επιβολή θανατικής ποινής, η οποία έχει καταργηθεί στην ελληνική έννομη τάξη και για τελευταία φορά εφαρμόστηκε το 1972 από τη Χούντα».

Καταλήγοντας μάλιστα στο ψήφισμά τους, οι δικηγόροι και οι νομικοί καλούν την κυβέρνηση να «δώσει το νεύμα», αλλιώς «αλλιώς το αίμα δεν θα πέσει μόνο στα χέρια όσων αδράνησαν, αλλά στα κεφάλια όλων μας».

Μια τριμελής αντιπροσωπεία των δικηγόρων, αποτελούμενη από τους δικηγόρους Χρυσάνθη Ζαχάρωφ, Θανάση Καμπαγιάννη και Βασίλη Παπαστεργίου, μάλιστα, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνο Αλεξανδρή, ο οποίος και παρέλαβε και πρωτοκόλλησε το ψήφισμα των δικηγόρων.

ΓΓ Υπουργείου Δικαιοσύνης: Ανθρωπιστικό ζήτημα η ζωή του Κουφοντίνα 

Σε δηλώσεις τους κατά την έξοδό τους από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι δικηγόροι Βασίλης Παπαστεργίου και Θανάσης Καμπαγιάννης, σημείωσαν ότι ο κ. Αλεξανδρής εντυπωσιάστηκε από τον αριθμό των υπογραφών που είχαν συγκεντρωθεί, ενώ μάλιστα δέχτηκε ότι η υπόθεση πλέον έχει «ανθρωπιστικό χαρακτήρα», όπως σημείωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Του έκανε εντύπωση ο αριθμός των υπογραφών. […] Τού εκθέσαμε πως πέρα από το ότι αίτημα είναι σύννομο και έχει έρεισμα, υπάρχει και ένα ζήτημα ακραίας και αγωνιώδους υπαρξιακής ανάγκης να μην υπάρξει νεκρός. Ότι αυτό θα έχει τρομακτική συνέπεια στη κοινωνική μας ζωή και θα είναι βαθύ τραύμα για την ελληνική δημοκρατία», ανέφερε εξερχόμενος ο Βασίλης Παπαστεργίου.

«Η φράση του ιδίου ήταν ότι ο υπουργός έχει την πολιτική ευθύνη και η συζήτηση θα γίνει στον επιτελικό πυρήνα της κυβέρνησης στον οποίο ο ίδιος δεν ανήκει. Ο ίδιος, χρησιμοποιούμε μια λέξη που τη χρησιμοποίησε ο ίδιος, χαρακτήρισε το ζήτημα “ανθρωπιστικό” και εμείς συμφωνήσαμε σε αυτό. Ότι είμαστε στη φάση που η συζήτηση είναι επί ενός ανθρωπιστικού ζητήματος πλέον. Γι’ αυτό τον λόγο του εξηγήσαμε ότι δεν πήγαμε στο υπ. Προστασίας του Πολίτη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα να παρθεί τεχνικά μια απόφαση μεταγωγής. Το ζήτημα είναι ανθρωπιστικό, είναι κεντρικό και γι’ αυτό ήρθαμε και στο υπ. Δικαιοσύνης και ζητάμε πρωτοβουλία από το υπ. Δικαιοσύνης, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διασωθεί μια ζωή σε ένα ζήτημα ανθρωπιστικό. Θα είναι αλλαγή παραδείγματος το να έχουμε νεκρό από απεργία πείνας», δήλωσε από την πλευρά του ο Θανάσης Καμπαγιάννης.
 

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, μιλώντας στην κάμερα του koutipandoras.gr, σημείωσε: 

«Είναι γνωστό ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας που βρίσκεται στην 48η ημέρα απεργίας πείνας, ζητάει το ελάχιστο από αυτό που θα μπορούσε, δηλαδή να μεταχθεί στον Κορυδαλλό όπως προβλέπει ο νόμος, παρά το γεγονός ότι κατά τη γνώμη μου θα είχε κάθε δικαίωμα να ζητάει και να μείνει στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας και να παίρνει άδεια. Υπάρχει μια αυθαίρετη νομοθέτηση από την κυβέρνηση, η οποία δεν εφαρμόζεται ούτε και αυτή, διότι δεν την συμφέρει. Διότι ακόμη και τη διατύπωση των νόμων δεν είναι σε θέση να την πραγματοποιήσουν προς όφελος των επιδιώξεών τους. Ο νόμος λέει ότι κρατούμενοι όπως ο Κουφοντίνας, επαναμετάγονται στις φυλακές από τις οποίες μετήχθησαν. Φυλακή τέτοια είναι ο Κορυδαλλός και όχι ο Δομοκός, και εκεί ζητάει να πάει.

Ως απάντηση έχει αντιφατικές και αλληλοαντικρουόμενες ανακοινώσεις από τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικης κ. Σοφία Νικολάου, και σήμερα είμαστε στο υπ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή πλέον η αντιμετώπιση του απεργού πείνας άπτεται των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοιο είναι και ο σεβασμός της συναίνεσής του που έχει εκφραστεί σταθερά σε όλες τις ημέρες της απεργίας πείνας να μην υποβληθεί σε αναγκαστική σίτιση. Όπως έχει δηλώσει και η ΟΕΝΓΕ η ιατρική δεοντολογία υποχρεώνει τους θεράποντες ιατρούς του να σεβαστούν τη συναίνεσή του, ακόμη και αν περιέλθει σε κώμα, διότι προέχει ο σεβασμός της συναίνεσης και της προσωπικότητας του απεργού πείνας. 

To κείμενο που κατέθεσαν οι δικηγόροι στο υπ. Δικαιοσύνης

Έκκληση νομικών για τη ζωή του κρατούμενου απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα 

Όσες και όσοι νομικοί υπογράφουμε αυτό το κείμενο νιώθουμε πως δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε τη στιγμή που η ζωή ενός κρατούμενου απεργού πείνας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού (συγκεκριμένα στην αντιτρομοκρατική πτέρυγα του υπογείου των γυναικείων φυλακών όπου εξέτιε την ποινή του με άλλους καταδικασμένους για παρόμοιες πράξεις) έχει σαφές έρεισμα στον νόμο 4760/2020 και τη γραμματική διατύπωση του α. 3 («επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη»). 

Από τη στιγμή που ο νόμος δεν εφαρμόστηκε και ο κρατούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, ο κρατούμενος θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να έχει στη διάθεσή του τις αποφάσεις της Διοίκησης (της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) για να γνωρίσει το σκεπτικό μεταγωγής του και να μπορεί να τις προσβάλει. Κι όμως, παρά τις σχετικές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν του χορηγούνται τα έγγραφα που τον αφορούν. Αυτή η ανασφάλεια δικαίου και η πρωτοφανής έλλειψη διαφανειας κείται εκτός νομιμότητας και εξηγεί τη σφοδρότητα της αντίδρασης του κρατούμενου που αυτή τη στιγμή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω λέγονται πλέον εκ περισσού. Η ζωή αποτελεί το μέγιστο αγαθό στον νομικό μας πολιτισμό. Και η ζωή του συγκεκριμένου κρατούμενου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε άμεση διακινδύνευση. Ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για τις πράξεις που τέλεσε και η έκτιση της ποινής του δεν έχει καμία σχέση με αυτές. Το κράτος δικαίου ισχύει για όλους, δεν είναι a la carte. Τυχόν επιμονή της κυβέρνησης στην αδιάλλακτη στάση της θα σημάνει από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας την άρρητη επιβολή θανατικής ποινής, η οποία έχει καταργηθεί στην ελληνική έννομη τάξη και για τελευταία φορά εφαρμόστηκε το 1972 από τη Χούντα.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες: ο θάνατος κρατούμενου απεργού πείνας θα αποτελεί αυταρχική τομή για την Ελληνική Πολιτεία. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να αλλάξει κεφάλαιο η Ελλάδα στα σχετικά βιβλία και να βρεθεί δίπλα στις χώρες όπου απεργοί πείνας πεθαίνουν όντας έγκλειστοι. Όποια και αν ήταν η άποψή μας για τα όσα προηγήθηκαν, πλέον μετριόμαστε με μοναδικό ζύγι τη διατήρηση της ζωής. 

Ας δώσει το νεύμα η κυβέρνηση, αλλιώς το αίμα δεν θα πέσει μόνο στα χέρια όσων αδράνησαν, αλλά στα κεφάλια όλων μας.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…