Newsroom

Newsroom

Το ανθρώπινο DNA είναι 98% κοινό με του γορίλα

Αποκωδικοποιήθηκε τελικά και το γονιδίωμα του γορίλα που αποδεικνύει ότι το DNA του είναι κοινό με του ανθρώπου κατά 98%.…

Αποκωδικοποιήθηκε τελικά και το γονιδίωμα του γορίλα που αποδεικνύει ότι το DNA του είναι κοινό με του ανθρώπου κατά 98%. Η σχετική έρευνα, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Ντέρμπιν του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» (στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας καθηγητής Εμμανουήλ Δερμιτζάκης), είναι ένα από τα βήματα για την ανακάλυψη των γενετικών μεταλλάξεων που οδήγησαν στην ανάπτυξη της γλώσσας, του πολιτισμού και της επιστήμης στους ανθρώπους. Η αποκωδικοποίηση του DNA κατέστη εφικτή, όταν διαβάστηκε το γονιδίωμα ενός θηλυκού γορίλα των πεδιάδων, της «Καμίλα» που ζει σε ζωολογικό κήπο της Καλιφόρνια.

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες είχαν αποκρυπτογραφήσει το DNA του ανθρώπου το 2003, του χιμπατζή το 2005 και του ουρακοτάγκου το 2011. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, επιβεβαιώνεται ότι οι χιμπατζήδες είναι οι πιο στενοί συγγενείς μας, καθώς έχουμε κοινό περίπου το 99% του DNA, με δεύτερους τους γορίλες με 98% κοινό DNA (περισσότερο από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες) και ακολουθούν οι ουρακοτάγκοι με 97%.

Επιστημονικές έρευνες ετών καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι διαχωρίστηκαν από τους ουρακοτάγκους κατά προσέγγιση πριν από 14 εκατ. χρόνια, από τους γορίλες πριν από 10 εκατ. χρόνια και από τους χιμπατζήδες πριν από 6 εκατ. χρόνια.
Ανατομικά οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens) εμφανίστηκαν πριν από περίπου
200.000 χρόνια, αλλά η διόγκωση του εγκεφάλου που επέτρεψε την ανάπτυξη της νόησης και του πολιτισμού συνέβη πριν από 50.000 χρόνια. Μέχρι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι άνθρωποι κινούνταν ανάμεσα στους άλλους μεγάλους πιθήκους της Αφρικής, πιθανώς ζώντας όπως οι γορίλες.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, παρόλο που οι άνθρωποι είναι περισσότερο συγγενείς με τους χιμπατζήδες, πολλά από τα επιμέρους ανθρώπινα γονίδια μοιάζουν πιο πολύ με αυτά των γορίλων. Να σημειωθεί ότι ο μόνος μεγάλος πίθηκος το DNA του οποίου δεν έχει ακόμη διαβαστεί είναι ο μπονόμπο, στενός συγγενής του χιμπατζή.


ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…