Άντεξαν το στέγαστρο και τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αμφίπολη (video)

cover
NewsRoom 16/09/2014 | 16:47

Επιτυχώς πέρασαν το τεστ αντοχής τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αμφίπολη εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τις τελευταίες ώρες την περιοχή. Το μνημείο είναι θωρακισμένο με το στέγαστρο μπροστά από τον τύμβο Καστά την ώρα που οι μηχανικοί καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να υποστυλώσουν τον τρίτο ταφικό θάλαμο που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες φθορές.

Τα σενάρια για τον νεκρό του τάφου

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, τέσσερις είναι οι πιθανοί νεκροί που έχουν ταφεί στον τύμβο ενώ το τελευταίο σενάριο εμπλέκει τον γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρο τον Δ', ο οποίος δολοφονήθηκε με τη μητέρα του Ρωξάνη και εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν ταφεί μαζί.

Οι άλλοι τρεις πιθανοί «ένοικοι» του τάφου είναι ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος, η αδερφή του Μακεδόνα βασιλιά, Κλεοπάτρα ενώ τελευταία διακινείται το σενάριο της μητέρας του Ολυμπιάδας.

Τα σενάρια που θέλουν τον Κάσσανδρο και φυσικά τον ίδιο τον Μεγάλο Αλέξανδρο να είναι θαμμένοι στον τύμβο Καστά δεν θεωρούνται πιθανά αλλά ιστορικοί, όπως ο Σαράντος Καργάκος, δεν τα αποκλείουν. Υπάρχει ασφαλώς και το σενάριο της κατασκευής του μεγαλοπρεπούς αυτού τάφου, με τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες και ότι άλλο βρεθεί ακόμη, για λογαριασμό του Μεγάλου Αλεξάνδρου χωρίς όμως να ετάφη εκεί.