ΔΔ

Δάφνη Δημητρίου

Αντάρτικο καραμανλικών στη ΝΔ – Υψώνουν «μέτωπο» σε Μητσοτάκη – Σαμαρά

Στο λεγόμενο καραμανλικό στρατόπεδο βράζουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άγεται και φέρεται από τον Αντώνη Σαμαρά

4509968

Διπλό μήνυμα σε Μητσοτάκη – Σαμαρά από καραμανλικούς βουλευτές. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τουλάχιστον τέσσερις ήταν οι βουλευτές της ΝΔ που δεν ψήφισαν την πρόταση-παρωδία της ΝΔ για παραπομπή του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο λεγόμενο καραμανλικό στρατόπεδο βράζουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που άγεται και φέρεται από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο τρόπος που επέλεξε η καραμανλική συνιστώσα να αντιδράσει για το φιάσκο με την προανακριτική θεωρείται ότι όσο πλησιάζουμε στην εκλογή νέου προέδρου Δημοκρατίας θα μετατραπεί σε ευθεία αμφισβήτηση του προέδρου της ΝΔ για τη συμπόρευσή του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Οι δύο λόγοι

Οπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι λόγοι είναι δύο.

01 Η γελοία, όπως τη χαρακτηρίζουν, πρόταση παραπομπής Παπαγγελόπουλου δεν «καταπίνεται» από τους καραμανλικούς και γενικότερα από τους μετριοπαθείς βουλευτές της συντηρητικής παράταξης.

«Θα γυρίσει μπούμερανγκ στη ΝΔ και στον Μητσοτάκη η υπόθεση αυτή» τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν με νόημα: «Το σύνδρομο καταδίωξης που διακρίνει τον Σαμαρά δεν μπορεί να είναι ο οδηγός του κόμματος και του πρωθυπουργού. Αυτό είναι κατάντια».

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο τις φήμες, που προέρχονται από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά, ότι δήθεν οι καραμανλικοί αντιδρούν γιατί ο Δημ. Παπαγγελόπουλος διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. «Γελοιότητες» τονίζουν χαρακτηριστικά.

02 Μπορεί επισήμως να μην έχει ξεκινήσει η κούρσα για την προεδρική εκλογή του 2020, ωστόσο στο παρασκήνιο υπάρχει έντονη κυνικότητα από τους «γαλάζιους» μουστερήδες.

Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, αυτή την περίοδο καταγράφεται ζωηρό ενδιαφέρον από (και για) τρία πρόσωπα της δεξιάς παράταξης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά δύο υποψηφιότητες: η μία είναι της Αννας Διαμαντοπούλου και η άλλη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και διαχρονικού φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη Παναγιώτη Πικραμμένου.

Στους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Σαμαρά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι έχει αποκλειστεί – γιατί για τον Σαμαρά και τον Μητσοτάκη μιλάμε. Και εξηγούμαστε. Μέχρι στιγμής οι σχέσεις των δύο πολιτικών χαρακτηρίζονται από καχυποψία, μίσος και φθόνο, αλλά και από μια ιδιότυπη αλληλεγγύη που τους ενώνει σε κρίσιμα θέματα, όπως στην περίπτωση του μακεδονικού, στο σκάνδαλο της Novartis και σήμερα με τη ρεβανσιστική παραπομπή του Δημ. Παπαγγελόπουλου.

Το νέο αίτημα-απαίτηση του Σαμαρά έχει να κάνει με τη φιλοδοξία του να είναι αυτός που θα διαδεχθεί το 2020 τον Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο. Ο πρώην πρωθυπουργός με την κίνησή του αυτή επιδιώκει αφενός να πάρει τη ρεβάνς από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που το 2015 τον συνταξιοδότησαν και αφετέρου να δείξει τη δύναμη που έχει μέσα στη ΝΔ.

Η εκτίμηση που κάνουν πολλοί στη ΝΔ είναι ότι εφόσον επιμείνει ο Σαμαράς, τότε πολύ δύσκολα ο Μητσοτάκης δεν θα του κάνει το χατίρι: είτε γιατί δεν έχει τα πολιτικά κότσια να τα βάλει ευθέως με τον βουλευτή Μεσσηνίας μην προτείνοντάς τον ως υποψήφιο πρόεδρο Δημοκρατίας είτε γιατί οι πολιτικοί δεσμοί που ενώνουν τους δύο άντρες είναι ιεροί και ισχυροί.

Παυλόπουλος τέλος

Η θητεία του Πρ. Παυλόπουλου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα λήξει άδοξα τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη είναι οριστική: δεν θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας τον προερχόμενο από την κεντροδεξιά παράταξη Πρ. Παυλόπουλο.

Μάλιστα, όπως φημολογείται στους κυβερνητικούς κόλπους, για την απόφαση Μητσοτάκη έχουν ενημερωθεί, μέσω τρίτων προσώπων, τόσο ο Πρ. Παυλόπουλος όσο και ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος επιθυμεί την εκ νέου θητεία του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας.

Ετσι εξηγείται και η διαφοροποίηση των καραμανλικών βουλευτών που δεν υπάκουσαν στην εντολή Μητσοτάκη – Σαμαρά να στηθεί με ανύπαρκτα στοιχεία ειδικό δικαστήριο για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο. Η εκτίμηση που υπάρχει στη ΝΔ αναφορικά με την υποβόσκουσα κόντρα Μητσοτάκη – καραμανλικών είναι ότι εφόσον δεν προταθεί ο Παυλόπουλος, τότε η καραμανλική συνιστώσα θα θέσει βέτο για τον Σαμαρά. Κοντολογίς, ο Σαμαράς δεν περνάει για υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: documentonews.gr

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…