«Αντάρτικο» από εκπαιδευτικούς στην Κρήτη για την απόφαση Κεραμέως

Την κατηγορηματική τους άρνηση να εφαρμόσουν την απόφαση της υπουργού Παιδείας Κεραμέως σύμφωνα με την οποία θα προσμετρούνται οι απουσίες μαθητών στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, εξέφρασαν οι εκπαιδευτικοί του γυμνασίου και του λυκείου Ανωγείων.

ek kerameo 1

Σε σχετική ανακοίνωση, η διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σταυρακείου Λυκείου και του Γυμνασίου Ανωγείων τάσσονται στο πλευρό των μαθητών οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη στα σχολεία εδώ και τρεις ημέρες, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή στοχοποιεί μαθητές και καθηγητές.

«Ως σύλλογος αρνούμαστε κατηγορηματικά να εφαρμόσουμε αυτή την απόφαση και να προβούμε σε κινήσεις αστυνόμευσης και τιμωρίας των παιδιών. Καλούμε τους γονείς ν’ αναλάβουν δυναμικά πρωτοβουλίες για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί στην ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-ψήφισμα των εκπαιδευτικών:

«Για Τρίτη μέρα το Λύκειο Ανωγείων τελεί υπό κατάληψη. Πρέπει να σημειωθεί ότι χθες, Δευτέρα 5/10/2020 έγιναν εκλογές για την ανάδειξη Πενταμελών και Δεκαπενταμελούς συμβουλίου. Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σταυρακείου Λυκείου στηρίζει τον αγώνα των μαθητών. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι η στάση τους χαρακτηρίζεται από το αυθόρμητο και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ανώριμο που διέπει την ηλικία τους

Εμείς οι ίδιοι βιώνουμε καθημερινά προβλήματα όπως την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, τα πολυπληθή τμήματα (25 μαθητές ανά τάξη κατά μέσο όρο), συνεχόμενα δίωρα διδασκαλίας με μάσκες (να σημειωθεί εδώ ότι οι μαθητές τις προμηθεύτηκαν οι ίδιοι καθώς αυτές που μοιράστηκαν από το Υπουργείο ήταν ακατάλληλες), έλλειψη υπολογιστών και τάμπλετ (πολλά παιδιά εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας είτε δεν μπορούν να προμηθευτούν τον εξοπλισμό είτε δεν διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο προκειμένου να παρακολουθήσουν τα τηλεμαθήματα).

Μέσα σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες η υπουργός, κυρία Κεραμέως, πυροδοτεί την κατάσταση με την απόφασή της να ενεργοποιήσει  την  πλατφόρμα WEBEX και να προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών κατά τη διάρκεια των καταλήψεων. Ως σύλλογος αρνούμαστε κατηγορηματικά να εφαρμόσουμε αυτή την απόφαση και να προβούμε σε κινήσεις αστυνόμευσης και τιμωρίας των παιδιών. Καλούμε τους γονείς ν’ αναλάβουν δυναμικά πρωτοβουλίες για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Για άλλη μία φορά στοχοποιούμαστε καθηγητές και μαθητές. Το Υπουργείο ακολουθώντας πολιτική αδιαλλαξίας και σκληρότητας, παραγνωρίζει το γεγονός ότι ο ρόλος του σχολείου είναι παιδαγωγικός και όχι αυταρχικός. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία αλλά με όρους τέτοιους που θα τιμούν την αξιοπρέπεια, την προσπάθεια και το έργο όλων μας».