ΑΡ

Αντώνης Ρηγόπουλος

«Ανταρσία» δημάρχων στην Ιταλία ενάντια στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Σαλβίνι

«Το πάρτι τελείωσε για τους αριστερούς δημάρχους», διαμηνύει ο Σαλβίνι

salvini

Σοβαρή σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, και κεντροαριστερών δημάρχων, με αφορμή υπουργικό διάταγμα για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.
Σύμφωνα με το διάταγμα του Σαλβίνι, μεταξύ άλλων, τα ιταλικά λιμάνια δεν θα πρέπει να δεχτούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, μια ομάδα δημάρχων, με πρώτο τον δήμαρχο του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο, αποφάσισαν να αντισταθούν στην προκλητική κίνηση του Σαλβίνι.

Ο δήμαρχος Νάπολης Λουίτζι ντε Μάτζιστρις, δήλωσε ότι το λιμάνι της πόλης του θα παραμείνει ανοιχτό για το πλοίο Sea Watch, το οποίο περιφέρεται στη Μεσόγειο με 32 μετανάστες.

«Ελπίζω το πλοίο να έρθει στο λιμάνι της Νάπολης επειδή αντίθετα από αυτά που λέει η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσουμε επιχείρηση διάσωσης και θα το αφήσουμε να μπει στο λιμάνι», δήλωσε ο δήμαρχος, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος θα ηγηθεί της επιχείρησης διάσωσης.

Από την πλευρά του ο Σαλβίνι δήλωσε ότι τα ιταλικά λιμάνια είναι κλειστά στα πλοία διάσωσης μεταναστών που ανήκουν σε ΜΚΟ. «Τα ιταλικά λιμάνια είναι κλειστά, έχουμε ήδη δεχτεί πολλούς ψεύτικους πρόσφυγες και έχουμε στηρίξει πολλούς διακινητές μεταναστών. Το πάρτι τελείωσε για τους αριστερούς δημάρχους που φέρονται να έχουν κερδίσει από την υποδοχή μεταναστών», δήλωσε.

Πάντως, ο πρώτος δήμαρχος που αποφάσισε να αντισταθεί στο διάταγμα του Ματέο Σαλβίνι, ήταν ο δήμαρχος του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο, ενώ στο πλευρό του στέκονται ο ντε Μάτζιστρις της Νάπολης, ο Ντάριο Ναρντέλα της Φλωρεντίας και ο Φεντερίκο Πιτζαρότι της Πάρμα, υποστηρίζοντας ότι δε θα εφαρμόσουν τις αντισυνταγματικές διατάξεις του διατάγματος.

«Δεν είναι πολιτική ανυπακοή, ούτε άρνηση από την πλευρά μας, αλλά απλή εφαρμογή των συνταγματικών δικαιωμάτων που είναι εγγυημένα για όσους ζουν στη χώρα μας», δήλωσε ο Ορλάντο, τονίζοντας ότι το διάταγμα μετατρέπει τους μετανάστες σε εγκληματίες.

Ο Ορλάντο ανέστειλε τη διάταξη που απαγόρευε σε αξιωματούχους να εκδίδουν άδειες παραμονής σε μετανάστες. Μάλιστα ο Ορλάντο πρόκειται να φέρει το θέμα στην ιταλική δικαιοσύνη ώστε τελικά το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει τη συνταγματικότητα του διατάγματος.